Britanicul Aiden Aslin, eliberat de ruși, face o mărturie cutremurătoare: „Am fost tratat mai rău decât un câine!”

Britanicul Aiden Aslin, eliberat de ruși, face o mărturie cutremurătoare: „Am fost tratat mai rău decât un câine!”
Britanicul Aiden Aslin, eliberat de ruși, face o mărturie cutremurătoare: „Am fost tratat mai rău decât un câine!” / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 25/09/2022, 13:39

Unul dintre prizonierii străini care au luptat împotriva rușilor în războiul din Ucraina face o mărturisire cutremurătoare despre perioada petrecută în captivitate. Aiden Aslin mărturisește că a fost tratat „mai rău decât un câine” în lagărele din Federația Rusă.

Mai mult, britanicul susține că, timp de cinci luni, rușii l-au ținut la „izolare”, una dintre cele mai grele pedepse de care pot avea parte persoanele închise.

Aiden Aslin: „M-au întrebat dacă vreau o moarte frumoasă”

Într-o declarație făcută în mass-media din Regat și preluată de BBC, exluptătorul din forțele speciale britanice a povestit cum, după ce a fost rănit și a ajuns prizonier, rușii l-au întrebat dacă vrea „o moarte rapidă” sau „o moarte frumoasă”.

În fiecare dimineață, prizonierii trebuiau să cânte imnul național rus. „Și dacă nu îl cântai, erai pedepsit pentru asta. Erai bătut!”, a mai povestit Aslin. Ajuns în captivitate, britanicul spune că a suferit răni și chiar a fost bătut din cauza tatuajelor sale.

Referindu-se la momentul în care a fost înjunghiat cu un cuțit,  Aslin a spus: „Știam că există o posibilitate foarte mare să fiu ucis. Un gardian rus care ne păzea m-a întrebat «Vrei o moarte rapidă sau o moarte frumoasă?». I-am răspuns că vreau o moarte rapidă, iar el mi-a răspuns «Vei avea o moarte frumoasă și mă voi asigura că va fi o moarte frumoasă»”.

Prizonierii, ținuți pe jos, pe covoare pline cu păduchi

Britanicul și-a amintit că a fost ținut într-o celulă de două persoane în care a mai stat împreună cu alți patru prizonieri. Ei au dormit pe jos, pe un covor plin cu păduchi.

„Nu puteam să mergem la toaletă cum trebuie pentru că nu aveam toaletă”, a spus el, adăugând că au fost nevoiți să folosească sticle goale pentru a-și face nevoile. Fostul luptător a supraviețuit timp de trei săptămâni mâncând doar pâine și apă. „Într-un final, a trebuit să îi implorăm pe ruși să ne dea apă de la robinet”.

În celulă exista o fereastră, dar aceasta „nu avea nimic care să ne protejeze de elementele exterioare”.

Prizonieri eliberați la intervenția Arabiei Saudite

Zece prizonieri străini, printre care și Aiden Aslin, au fost eliberați după ce Arabia Saudită a intermediat un astfel de schimb între Rusia și Ucraina. Printre prizonieri s-au aflat și cinci cetățeni britanici – John Harding, Dylan Healy, Andrew Hill și Shaun Pinner.

Aslin a fost luat prizonier în aprilie, în timp ce lupta în orașul Mariupol, la Azovstal. El, Pinner și un cetățean marocan, Brahim Saadoun, au fost judecați în autoproclamata Republică Populară Donețk și li s-a spus că riscă pedeapsa cu moartea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase