Gardienii torționari care îi chinuiau pe deținuții bolnavi au fost condamnați. Ce au decis judecătorii

Gardienii torționari care îi chinuiau pe deținuții bolnavi au fost condamnați. Ce au decis judecătorii
Caracter ilustrativ
Publicat: 15/08/2022, 18:14
Actualizat: 15/08/2022, 18:16

Magistrații Judecătoriei Sectorului 5 i-au condamnat pe gardienii torționari de la Spitalul Penitenciar Rahova la capătul unui proces care a durat aproape cinci ani. Dintre cei 16 inculpați, numai unul a fost condamnat la închisoare cu executare.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 au descins, cu mascații, la Spitalul Penitenciar Rahova, în iarna lui 2018. Anchetatorii urmăreau mai multe posibile acte de tortură îndreptate împotriva pacienților, pe care gardienii le-ar fi comis în ultimii trei ani.

De fapt, prima plângere a fost înregistrată în cursul lui 2015, când un bărbat a sesizat că a fost bătut în timp ce se afla la spital. Plângerea a rămas nesoluționată, iar un an mai târziu, un alt deținut, de această dată o femeie, s-a plâns că a fost victima gardienilor.

Au venit apoi și alte pângeri, din care reieșea că angajații spitalului penitenciar, în special un anume „Ciprian”, îi chinuiau pe deținuții aduși, pentru internare, de la alte închisori.

Prizonierii erau bătuți, în general, fără martori, dar au existat situații în care alți pacienți, aflați în aceleași saloane cu victimele, s-ar fi ascuns, îngroziți, sub pături, de unde ar fi așteptat ca zgomotele provocate de lovituri și gemetele bolnavilor să înceteze.

Surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au explicat, pentru Gândul, că, în general, gardienii îi băteau pe deținuții bolnavi pentru că doreau să doarmă în timpul serviciului de pază pe timp de noapte și nu voiau ca aceștia să facă gălăgie și să-i deranjeze.

În acest caz, ar exista mărturii legate de persoane răstignite de pat și lovite cu picioarele în burtă. Ar fi fost și cazuri în care, pe lângă bătaia deja obișnuită, angajații ANP au și urinat pe victime.

Potrivit surselor citate, în timp ce se aflau deja sub monitorizarea anchetatorilor, gardienii au bătut o femeie care, a doua zi, trebuia urcată în dubă și retrimisă la penitenciarul de la Târgșoru Nou.

Pentru că avea urme vizibile de violență, aceștia ar fi vorbit între ei la telefoane și ar fi stabilit să-i facă un raport de incident pentru ca victima să mai rămână câteva zile în spital.

Discuțiile au fost, însă, interceptate, iar planul prin care polițiștii de penitenciare încercau să șteargă urmele cruzimilor comise la spital a devenit, în cele din urmă, o probă solidă împotriva lor.

Dosarul a fost trimis în judecată în 27 septembrie 2019, cu 16 inculpați. Dintre aceștia, numai doi au fost acuzați de supunere la rele tratamente, unul pentru purtare abuzivă, iar restul de 13 persoane au fost acuzate că ar fi încercat să-și protejeze colegii sadici, în special prin intermediul unor declarații false.

Din cei 16 angajați ANP trimși în fața judecătorului, unul singur a primit o pedeapsă cu executare, 14 au fost condamnați cu suspendare, iar unul a fost achitat.

Pedepse blânde hotărâte de magistrați

Cel care a primit condamnarea cu executare este Ciprian Lungu. Potrivit deciziei instanței, polițistul de penitenciare a primit 2 ani și 6 luni pentru infracţiunea de supunere la rele tratamente, 1 an și 6 luni pentru de lovire sau alte violenţe, 1 an pentru instigare la fals, 1 an pentru instigare la fals, 2 ani pentru purtare abuzivă 1 an pentru fals în declaraţii și 1 an închisoare pentru favorizarea infractorului.

După contopirea celor șapte pedepse, instanța l-a condamnat pe Lungu la cinci ani de închisoare cu executare.

Alături de Ciprian Lungu a fost condamnat, pentru violențe îndreptate împotriva deținuților bolnavi și colegul său, Valentin Marian Stan, care a primit, însă, o pedeapsă blândă, de 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare.

Cel de-al treilea gardian torționar condamnat, care a primit, însă, tot o pedeapsă cu suspendare, este Alexandru Dragomir, care a primit doi ani pentru purtare abuzivă.

Atât el cât și Valentin Marian Stan trebuie să presteze muncă în folosul comunității pentru 60 de zile, În plus, instanța a decis ca toate persoanele condamnate să plătească victimelor, în solidar, daune în valoare de 45.000 de lei.

Decizia Judecătoriei Sectorului 5 nu a fost definitivă, iar toate persoanele condamnate au atacat sentința cu apel.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu