Casa Albă anticipează o „revizuire” a obiectivelor Rusiei: Probabil va desfășura zeci de mii de soldați în sudul și estul Ucrainei

Casa Albă anticipează o „revizuire” a obiectivelor Rusiei: Probabil va desfășura zeci de mii de soldați în sudul și estul Ucrainei
Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan/ Captură CBS
Publicat: 05/04/2022, 01:15

Rusia își accelerează atacurile împotriva zonei de est a Ucrainei, planurile probabil fiind de a „desfășura zeci de mii de soldați” în acea regiune, declarat luni consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Jake Sullivan.

„În acest moment, credem că Rusia îşi revizuieşte obiectivele de război pentru a se concentra pe est şi zone din sudul Ucrainei, mai degrabă decât să vizeze cea mai mare parte a teritoriului”, a declarat Sullivan reporterilor de la Casa Albă.

De asemenea, consilierul american pe securitate națională  a declarat luni reporterilor că imaginile din Bucha, orașul recent recapturat de trupele ucrainene după regruparea forțelor ruse, erau tragice și șocante, relatează Reuters.

Anterior, un înalt oficial american al apărării a declarat că SUA consideră că Rusia și-a repoziționat aproximativ două treimi din forțele sale din jurul Kievului, multe dintre ele consolidându-se în Belarus.

Și guvernatorul Lugansk, Serghei Gaidai, spune că forţele ruse pregătesc un „atac masiv” împotriva trupelor ucrainene din această regiune, conform Agerpres.

„Vedem că vin echipamente din direcţii diferite, că ei (ruşii) aduc oameni, aduc combustibil (…). Înţelegem că se pregătesc pentru un atac masiv”, a spus el într-un mesaj video.

„Bombardamentele sunt din ce în ce mai intense. Noaptea trecută au încercat să intre în Rubijne (nu departe de Lugansk, n.red.), apărătorii noştri au respins atacul, au dezactivat mai multe tancuri, au fost zeci de cadavre” de soldaţi ruşi, a precizat Gaidai, care le-a cerut locuitorilor din regiune să plece.

Guvernatorul administraţiei civilo-militare ucrainene a provinciei Doneţk, Pavlo Kirilenko, a spus că situaţia este „tensionată” în toate zonele din regiunea estică Donbas aflate sub controlul Ucrainei şi populaţia civilă trebuie evacuată fără întârziere.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Oleksandr Motuzianik, spune că Rusia se pregătește să lanseze un atac în estul Ucrainei pentru a cuceri orașul Harkov și a înconjura prima linie din estul țării.

Acesta a mai spus că Rusia atacă în prezent orașele Rubijne și Popasna din regiunea Lugansk, în timp ce pregătește un atac asupra orașului Severodonețk și continuă eforturile de cuceri Mariupol.

Reuters precizează că nu a putut verifica afirmațiile lui Motuzianik.

El a adăugat că forțele ruse au înființat unități medicale pentru a se pregăti pentru o potențială creștere a victimelor militare.