Centrala nucleară din Zaporojie, deconectată de la sistemul de alimentare. Acuzații dure și previziuni sumbre: „Din cauza unui nou bombardament al trupelor ruse…”

Centrala nucleară din Zaporojie, deconectată de la sistemul de alimentare. Acuzații dure și previziuni sumbre: Din cauza unui nou bombardament al trupelor ruse...
Sursă: stirileprotv.ro
Publicat: 08/10/2022, 13:58
Actualizat: 08/10/2022, 14:09

Centrala nucleară din Zaporojie – cea mai mare centrală nucleară din Europa, ocupată din martie de Rusia – şi-a pierdut sâmbătă dimineaţa, în urma unui bombardament, conexiunea la alimentarea electrică externă. Informația a fost prezentată de către societatea nucleară ucraineană Energoatom, acuzând Rusia de această situaţie. Nu este pentru prima dată când în jurul centralei nucleare din Zaporojie previziunile sunt sumbre și perspectivele alarmante, în contextul războiului ruso-ucrainean. 

Situația de la centrala nucleară de la Zaporojie ține întreaga Europă cu sufletul la gură. În timp ce scenariile nu sunt deloc optimiste, preşedinţii Joe Biden, Emmanuel Macron, cancelarul Olaf Scholz şi premierul Boris Johnson au cerut trimiterea „rapidă” la centrala Zaporojie a unei misiuni de inspectori din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Potrivit Agerpres, Energoatom a declarat că uzina îşi obţine în prezent electricitatea pentru a-şi acoperi propriile necesităţi de la generatoarele sale diesel pentru cazuri de urgenţă.

„Generatoarele diesel s-au activat automat. Rezervele de carburant diesel disponibile pentru funcţionarea lor în acest mod vor fi suficiente pentru zece zile”, a transmis societatea pe Telegram, subliniind necesitatea reparării şi restabilirii liniilor electrice ale uzinei, prin care se conectează la sistemul energetic.

„În această noapte, la ora (locală) 00:59, din cauza unui nou bombardament al trupelor ruse, ultima linie de alimentare cu energie electrică – linia Dniprovska de 750 de kilowaţi – a fost avariată şi deconectată de la sistemul de alimentare. În consecinţă, centrala nucleară din Zaporojie a fost deconectată complet”, conform Energoatom în postarea sa pe Telegram.

Potrivit acesteia, planurile de conectare a unităţilor energetice în condiţii de bombardament şi cu avarii la toate liniile sunt nerealiste.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi, în timpul vizitei sale la Kiev, că centrala de la Zaporojie, confiscată de Rusia, rămâne o întreprindere ucraineană.

Rafael Grossi intenţionează să discute cu Rusia, în cadrul unei apropiate vizite, despre un posibil acord de creare a unei zone de protecţie în jurul centralei pentru a se evita un accident nuclear, în continuare „o posibilitate foarte, foarte clară”, după cum a spus el în cadrul unei conferinţe de presă în capitala ucraineană.

AIEA: Situația de la centrala Zaporojie continuă să se deterioreze

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că situația de la centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, „continuă să se deterioreze”.

Prezent la o reuniune desfășurată la Reprezentanţa permanentă a Franţei pe lângă ONU, în deschiderea căreia a vorbit preşedintele francez Emmanuel Macron, Grossi a spus că a discutat despre situația de la Zaporojie cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul întâlnirii pe care cei doi au avut-o în marja Adunării Generale a ONU.

„Atât timp cât bombardamentele continuă, riscurile sunt enorme”, a declarat Rafael Grossi.

Directorul AIEA a avut o întâlnire și cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Grossi a declarat că speră să ajungă curând atât în Ucraina, cât și în Rusia, pentru a discuta mai aprofundat despre această problemă.

Centrala de la Zaporojie, ocupată de ruși la începutul lunii martie

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost ocupată de trupele ruseşti la începutul lunii martie, chiar în primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina. Din 5 august, Kievul și Moscova se acuză reciproc de bombardamente, în contextul în care tirurile au lovit o dată aproape de o clădire de stocare de material radioactiv şi altă dată au provocat oprirea automată a unui reactor.

Centrala nucleară de la Zaporojie – una dintre cele mai mari din lume, a cărei construcție a început în anul 1980, al șaselea reactor fiind conectat la rețea în 1995 – are șase reactoare de concepție sovietică VVER-1000 V-320 răcite cu apă, care conțin uraniu 235, cu timp de înjumătățire de peste 700 de milioane de ani.

În 22 iulie, doar două dintre reactoarele centralei mai erau în funcțiune, potrivit Agenției pentru Energie Nucleară (NEA).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Răsturnare de situație la Survivor. Motivul real pentru care Alexandra a fost eliminată
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers