EXCLUSIV | Senatorul Marius Humelnicu: ”Dincolo de interesele şi ambiţia lui Putin, criza umanitară se adânceşte. Această nenorocire trebuie să înceteze!”

EXCLUSIV | Senatorul Marius Humelnicu: ”Dincolo de interesele şi ambiţia lui Putin, criza umanitară se adânceşte. Această nenorocire trebuie să înceteze!”
Publicat: 30/03/2022, 15:02
Actualizat: 30/03/2022, 15:25

După ce – pe data de 24 februarie – președintele Vladimir Putin a ordonat o ”operațiune militară specială”, armata Rusiei a pătruns în Ucraina din mai multe direcții, inclusiv pe de teritoriul Republicii (”neutre”) Belarus, acolo unde fuseseră desfășurate, anterior, și exerciții militare comune. Înainte de declanșarea invaziei, republicile autoproclamate Donețk și Lugansk ceruseră Moscovei o recunoaștere a independenței lor, iar liderul de la Kremlin a spus ”Da”. 

Inițial, s-a vorbit despre protejarea populației din regiunea Donbas, însă planurile militare întocmite la Kremlin aveau și alte ținte, inclusiv Kievul, capitala Ucrainei, și eliminarea de la putere a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, lider ale cărui viziuni pro-UE și pro-NATO au iritat, de mai mult timp, Kremlinul.

Rusia nu a reușit, însă, să cucerească marile orașe ale Ucrainei nici după o lună de război, iar între timp au avut lor mai multe runde de ”negocieri” între Kiev și Moscova. Rusia pune condiții pe care Ucraina le consideră ”inacceptabile”, bombardează în continuare orașele ucrainene pentru a determina populația să fugă din calea morții, iar criza umanitară fără precedent întristează și înspăimântă.

GÂNDUL l-a contactat pe senatorul social-democrat Marius Humelnicu, pentru a încerca să oferim răspunsuri concrete unor semne de întrebare care persistă, iar acesta a declarat, de la bun început, că Vladimir Putin și-a dorit să prezinte această invazie a Ucrainei ”într-o manieră total diferită de realitate”.

”Rusia este binecunoscută ca fiind maestră în propagandă şi manipulare informaţională”

Vladimir Putin s-a ferit să folosească termenul de ”război”, după ce a ordonat armatei ruse să invadeze Ucraina, promovând, cu obstinație, sintagma ”operațiune militară specială”.

Senatorul Marius Humelnicu citește această sintagmă într-o ”cheie aparte” și spune că Putin încearcă, practic, să capete o susținere considerabilă din partea poporului său, iar totul face parte din ”arsenalul” propagandei și al ”manipulării informaționale”.

”Sintagma «Operaţiune militară specială în Ucraina» este, probabil, astfel aleasă încât invazia Rusiei în Ucraina să poată fi prezentată de Vladimir Putin într-o manieră total diferită de realitate.

Este un tertip comunicaţional bine gândit. De altfel, Rusia este binecunoscută ca fiind maestră în propagandă şi manipulare informaţională. Cu aceste vorbe, (n.red. – Vladimir Putin) încearcă să obţină susţinerea poporului rus şi să-şi justifice invazia Ucrainei”, spune Marius Humelnicu, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.

Mai mult, senatorul social-democrat consideră că președintele Federației Ruse dorește, prin folosirea unei astfel de sintagme, să își asigure și… apărarea în cazul în care ”operațiunea militară specială” se va încheia cu un eșec.

”Aşa cum spuneam, probabil este o tactică de manipulare. Eu cred că poate fi şi o metodă de apărare în cazul în care dă greş. Dacă se vorbeşte de război, atunci sunt aduse în discuţie şi crimele de război, crimele împotriva umanităţii”, menționează Marius Humelnicu.

”Îmi doresc din tot sufletul să se ajungă la pace”

A trecut deja mai bine de o lună de la momentul fatidic în care preşedintele Rusiei a ordonat armatei să pătrundă, din mai multe direcţii, în Ucraina. A apărut o criză umanitară fără precedent, ”obiective militare” ale Kremlinului au fost sau nu atinse (oficialii ruși insistă în a transmite că ”operațiunea militară specială” se află ”în grafic”), dar continuă bombardamentele. Rundele de negocieri au loc într-un ritm susținut, dar analiștii sunt sceptici.

Senatorul Marius Humelnicu este convins, la rândul său, că nimeni nu ar putea să anticipeze rezultatul acestor discuții dintre reprezentanții Moscovei și ai Kievului. Însă pacea ar trebui să rămână punctul fundamental de reper al negocierilor și, practic, scopul lor.

”Nu ştiu dacă poate cineva să anticipeze rezultatul acestor negocieri, dar ştiu sigur că îmi doresc din tot sufletul să se ajungă la pace, la respectarea suveranităţii şi independenţei, la respectarea drepturilor omului.

Puterea şi curajul de care au dat dovadă ucrainenii ţinând piept unei armate despre care se punea că reprezintă una dintre marile puteri mondiale, spun multe. Cu siguranţă, şi negocierile vor fi purtate cu aceeaşi tărie în a-şi apăra ţara şi valorile în faţa agresiunii ruse”, spune senatorul Marius Humelnicu.

”Toate deciziile privind acest subiect sunt foarte bine cântărite de Alianţa NATO şi Uniunea Europeană, iar ca să menţii pacea, ar trebui să fie pace”

Senatorul Marius Humelnicu

”Noi, românii, ne-am mobilizat de îndată să le fim alături…”

România este țara NATO care are o graniţă apreciabilă cu Ucraina. În astfel de condiții geografice și nu numai, a permis – încă de la începutul conflictului – ca refugiaţii ucraineni să treacă această graniță pentru a scăpa de ororile războiului.

Era firesc să se întâmple asta, precizează Marius Humelnicu, iar solidaritatea trebuie să își facă simțită prezența tocmai în astfel de momente teribile.

”Este firesc ca România să dea dovadă de solidaritate şi sprijin umanitar pentru ucrainenii care fug de ororile războiului. Este vorba, în mare parte, de femei şi copii. Noi, românii, ne-am mobilizat de îndată să le fim alături, să le întindem o mână de ajutor. Şi nu numai noi.

Majoritatea ţărilor care pun preţ pe pace s-au unit pentru a sprijini refugiaţii ucraineni. În acest moment, fluxul de refugiaţi din Ucraina s-a redus considerabil din cauza bombardamentelor intense şi a imposibilităţii de a se crea, în Ucraina, coridoare umanitare. Nu putem decât să sperăm că miile de ucraineni ascunşi prin adăposturi subterane vor rezista până când se va putea ajunge la ei cu ajutoare constând în hrană, apă, medicamente sau vor putea pleca de acolo”, mai spune senatorul social-democrat.

”Ideal ar fi să se încheie acest conflict şi oamenii să-şi poată reconstrui vieţile. România s-a pregătit pentru primirea lor şi asigurarea condiţiilor cât mai bune de găzduire şi sprijin”

Senatorul Marius Humelnicu

Nu cred că vom vedea o Ucraină ocupată”

Dacă Vladimir Putin şi-a dorit un ”război-fulger”, realitatea din teren l-a contrazis. Conflictul din Ucraina se prelungeşte, din păcate, iar Marius Humelnicu își dorește, firesc, ca acest război să înceteze.

Criza umanitară este din ce în ce mai adâncă, iar destinele unor oameni au fost frânte pentru totdeauna. Este o ”nenorocire”, accentuază senatorul social-democrat.

”NATO, Uniunea Europeană, România, toată lumea îşi doreşte să vadă acest conflict încheiat, pentru că, dincolo de interesele şi ambiţia lui Vladimir Putin, criza umanitară se adânceşte, drama prin care trec cei care scapă cu viaţă este de neimaginat, nu mai spun de miile de vieţi pierdute…

Toată această nenorocire trebuie să înceteze cât mai repede cu putinţă!”, insistă Marius Humelnicu.

”Nu cred că vom vedea o Ucraină ocupată. Au dovedit asta cu prisosinţă în fiecare zi, din 24 februarie până în prezent. Dacă au rezistat până acum, înseamnă că au tăria de a mai rezista atât timp cât este nevoie”

”Pentru România, războiul a fost ca un ceas deşteptător”

Vladimir Putin cere, repetat, prin negociatorii Moscovei, ca Ucraina să aibă un statut ”neutru” în viitor. S-a vorbit despre demilitarizarea Ucrainei, iar astfel de solicitări au indus temerea că Putin încearcă, practic, să impună condițiile sale.

Senatorul Marius Humelnicu spune că o ”neutralitate” a Ucrainei va fi strâns legată de aceste negocieri și de felul în care cele două părți vor face sau nu unele compromisuri. Pe de altă parte, acest conflict din Ucraina poate fi comparat cu un ”ceas deșteptător” pentru România, ”amorțeala” indusă de pandemia de coronavirus fiind depășită.

”Neutralitatea” Ucrainei se va întinde exact atât cât vor reuşi să negocieze cele două părţi. Ce a vrut Federaţia Rusă a fost una, iar ce a oferit realitatea a fost cu totul altceva. Ucraina rezistă, Nato şi Uniunea Europeană sunt mai unite ca niciodată şi nu doar ştiu să se apere, dar ştiu să ofere şi sprijin. Pentru România, războiul a fost ca un ceas deşteptător. Ne-a trezit din amorţeala indusă de pandemie.

Am sărit în ajutorul ucrainenilor aflaţi în mare necaz, ne-am mobilizat să ne folosim resursele proprii pentru a deveni independenţi energetic. De criza alimentară nu avem de ce să ne temem, pentru că putem produce pentru noi şi chiar mai mult.

Avem cu ce să ieşim şi din criza economică, de criză alimentară nici nu poate fi vorba. Trebuie doar să ne mobilizăm şi să punem preţ pe industria autohtonă, pe porturi, pe resurse”, încheie senatorul PSD Marius Humelnicu, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...