Expert militar rus, despre M270 MLRS și M142 HIMARS, cele mai periculoase arme ale Ucrainei: ”Este vital ca trupele ruse să distrugă lansatoarele de rachete furnizate de Vest”

Expert militar rus, despre M270 MLRS și M142 HIMARS, cele mai periculoase arme ale Ucrainei: ”Este vital ca trupele ruse să distrugă lansatoarele de rachete furnizate de Vest”
M142 HIMARS | Foto - Profimedia Images
Publicat: 06/06/2022, 17:31
Actualizat: 06/06/2022, 17:34

Alexey Sakantsev, veteran și expert militar rus, a atras atenția că lansatoarele de rachete M270 MLRS și M142 HIMARS, primite de Ucraina din Vest, sunt letale și trebuie distruse cât mai repede, de fiecare dată.

Toate operațiunile de luptă pot fi influențate de aceste lansatoare de rachete, iar balanța poate fi înclinată, astfel, în favoarea armatei ucrainene.

”Dintre toate armamentele posibile furnizate de Occidentul colectiv, M270 MLRS (n.red. – sistemul de rachete cu lansare multiplă) și M142 HIMARS (n.red. – sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate) sunt cele mai periculoase și capabile arme disponibile forțelor armate ucrainene, care pot influența operațiunile de luptă”, a transmis Alexey Sakantsev, citat de TASS.

  • MLRS a fost dezvoltat în comun de Regatul Unit, Statele Unite ale Americii, Germania de Vest, Franța și Italia, dezvoltat din vechiul General Support Rocket System (GSRS).
  • Sistemul de arme M270 MLRS este cunoscut în mod colectiv sub numele de încărcător/lansator autopropulsat M270 MLRS.
  • Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS) este versiunea ușoară, cu roți, a sistemului M270 cu lansare multiplă de rachete (MLRS).
  • HIMARS montează un singur pod care poate ține șase rachete sau o singură rachetă, podul este identic ca design cu podurile gemene echipate de M270, oferind lui HIMARS 50% din puterea de foc.

”Echipate cu sisteme de reîncărcare rapidă”

Sistemele de rachete britanice M270 și M142 americane folosesc același tip de muniție, dar M270 este un vehicul pe șenile cu două pachete de 6 rachete fiecare (sau o rachetă).

M142 HIMARS este un lansator cu roți (montat pe şasiul unui camion de cinci tone cu o cabină blindată) cu un pachet de 6 rachete sau o rachetă, a explicat el.

”Aceste pachete (n.red. – de rachete) sunt echipate cu sisteme de reîncărcare rapidă și aproape nu diferă structural unul de celălalt, ca și sistemele lor de control al incendiilor, în timp ce modulele standard reprezintă un mare avantaj pentru logistică, instruire și reparații de echipamente”, a subliniat Sakantsev.

Ben Wallace – secretarul britanic al Apărării – a anunțat, la începutul lunii iunie, că Londra va trimite Kievului sisteme de rachete M270 cu muniție capabilă să lovească ținte la o distanță de până la 80 km. Decizia a fost sincronizată cu livrarea sistemelor și muniției americane M142 HIMARS.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase