„Fantoma Kievului”, pilotul care a doborât zeci de avioane ruseşti înainte să fie ucis în misiune, a fost identificat. A fost declarat „Erou al Ucrainei”

„Fantoma Kievului”, pilotul care a doborât zeci de avioane ruseşti înainte să fie ucis în misiune, a fost identificat. A fost declarat „Erou al Ucrainei”
Sursa foto: colaj New York Post
Publicat: 30/04/2022, 22:28

Misteriosul pilot de luptă ucrainean, cunoscut drept „Fantoma Kievului”, după ce s-a spus că a doborât zeci de avioane ruseşti, a fost ucis în luptă, după cum a anunțat, vineri, o publicație britanică, citată de New York Post.

Moartea pilotului enigmatic foarte apreciat a fost anunțată de The Times of London, publicație care e anunțat prima public care este numele eroului de război, respectiv maiorul Stepan Tarabalka, în vârstă de 29 de ani și tată a unui copil.

Lui Tarabalka i se atribuie doborârea a aproximativ 40 de aeronave ruseşti înainte de a fi la rândul său, lovit și ucis  în luptă pe 13 martie în timp ce se confrunta cu un număr „covârşitor” de forţe inamice, după cum a scris publicaţia britanică.

Tarabalka a fost distins post mortem cu cea mai valoroasă medalie a Ucrainei pentru vitejie în luptă, Ordinul Steaua de Aur, cu titlul de Erou al Ucrainei, potrivit familiei sale.

Casca şi ochelarii lui de pilot – tot ce s-a văzut din el atunci când oficialii ucraineni i-au anunțat eroismul – urmează să fie acum scoase la licitaţie la Londra, au declarat surse pentru UK Times, confirmând identitatea lui Tarabalka.

El a devenit o legendă înconjurată de mister atunci când guvernul ucrainean l-a creditat pe pilot, a cărui identitate nu fusese făcută publică atunci, că a doborât şase avioane ruseşti în prima zi a războiului.

„Oamenii îl numesc Fantoma Kievului. Şi pe bună dreptate”, era postarea oficială de pe Twitter, adăugându-se că el „deja devenise un coşmar pentru aeronavele ruseşti invadatoare”.

Statul Major al Ucrainei a postat apoi pe Twitter o altă fotografie a pilotului de luptă  în cabina aeronavei sale MiG-29, cu faţa acoperită, alături de mesajul: „Bună, invadatorule, vin după sufletul tău!”

Mulţi au pus la îndoială dacă „Fantoma” este reală sau nu, deoarece identitatea lui a rămas un mister, se pare chiar pentru familia sa îndurerată, când li s-a spus despre moartea lui, luna trecută.

Părinţii lui, Nahtalia şi Evon Tarabalka, au fost intervievaţi de NPR la scurt timp după moartea sa – şi nu au spus nimic despre statutul său secret şi nici nu au lăsat să se înțeleagă că ar cunoaște în ce misiuni fusese.

„Ştim că zbura într-o misiune. Şi şi-a îndeplinit misiunea, sarcina lui. Apoi nu s-a mai întors. Acestea sunt toate informaţiile pe care le avem”, a declarat tatăl său pentru publicația citată.

„Încă din copilărie, a visat mereu la cer”

Părinţii lui Tarabalka au detaliat cum visul de o viaţă al fiului lor a fost să devină pilot de luptă, în contextul în care și-a petrecut copilăria lângă un aerodrom militar din satul Korolivka.

„Încă de mic copil in copilărie, a visat mereu la cer, să zboare mai sus decât norii. Îi urmărea întotdeauna pe paraşutişti în timpul antrenamentelor. Şi alerga în direcţia lor pentru a încerca să vadă unde au aterizat”, a spus mama lui pentru NPR.

Părinţii lui au mărturisit că au fost uimiţi când şi-a îndeplinit visul, în ciuda faptului că nu aveau cunoștințe în armată.

„A devenit pilot prin propriile forțe. A făcut totul singur. L-am ajutat doar cu rugăciuni”, a spus mama lui.

Ei au confirmat că Tarabalka — care lasă în urmă o soţie, pe Olenia, şi un fiu de 8 ani, Yarik, a primit Ordinul Steaua de Aur, cu titlul de Erou al Ucrainei.

„Desigur, el a câştigat deja acest premiu când era cu noi. Dar am fi dorit să fi putut primi meritul după război. Ne dorim doar să fi fost încă în viaţă”, a spus tatăl său pentru NPR.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Carcasa unei balene a apărut în mod misterios pe prova unei nave de croazieră