Copiii din Mariupol au început să primească certificate de naștere rusești. „Un satelit terorist rus a furat oficial cetățenia unui copil de-al nostru ucrainean”

Copiii din Mariupol au început să primească certificate de naștere rusești. „Un satelit terorist rus a furat oficial cetățenia unui copil de-al nostru ucrainean”
Sursa foto: Profimedia/ Caracter ilustrativ
Publicat: 30/04/2022, 16:54

Un ofician ucrainean a spus, vineri, că rușii din orașul Mariupol au început să emită certificate de naștere copiilor care se nasc aici.

„Ieri, în Mariupol, forțele de ocupație au emis primul certificat de naștere pentru luna trecută. Pentru prima dată în Mariupol, un satelit terorist rus a furat oficial cetățenia unui copil de-al nostru ucrainean” a spus Petro Adrushcenko, un consilier al primarului din Mariupol, potrivit CNN, relatează Newsweek.

Putin a anulat planurile de a lua cu asalt combinatul

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a revendicat victoria în Mariupol și a spus că orașul a fost „eliberat”, după cum a relatat reuters, pe 21 aprilie. Totuși, sute de militari și civili au rămas ascunși în vasta fabrică de oțel Azovstal din oraș. Putin a anulat planurile de a lua cu asalt combinatul săptămâna trecută și a optat pentru o blocadă a acestuia în schimb.

„Trebuie mereu să ne gândim… cum să îi păstrăm în viață și sănătoși pe soldații și ofițerii noștri”, a spus Putin, potrivit unui trascript de pe site-ul Kremlinului. „Nu e cazul să mergem în catacombe și să ne târâm în subteran în interiorul acestor clădiri industriale”.

Combinatul se întinde pe mai mult de 11 kilometri pătrați, cu o sumedenie de clădiri, furnale și linii ferate. „Fabrica Azovstal este un spațiu enorm, cu atât de multe clădiri că rușii pur și simplu nu îi găsesc pe ucraineni”, a spus Oleh Zhdanov, un analist militar stabilit în Kiev, pentru Reuters.

Petro Adrushcenko a spus pentru CNN că trupele rusești au închis o zonă din oraș în ceea ce ar putea semnala o încercare de a se muta pe spațiul fabricii.

Potrivit acestuia, în ciuda obiecțiilor publice, rușii începeau să facă un recensământ al proprietăților în oraș. Este neclar în ce altă zonă rușii ar emite certificate de naștere, în contextul invaziei, potrivit Newsweek, publicație care a cerut puncte de vedere de la ministerele de Externe rus și ucrainean.

Această evoluție vine după ce invazia Rusiei se prelungește deja de peste două luni, sâmbătă fiind a 66-a zi de când trupele controlate de Kremlin au invadat Ucraina în ceea ce numește o „operațiune militară specială”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase