LIVE | Război în Ucraina, ziua 136: Vladimir Putin avertizează Occidentul: „Sancţiunile aplicate Rusiei pot duce la consecinţe grave, chiar catastrofale, pe piaţa mondială a energiei”

LIVE | Război în Ucraina, ziua 136: Vladimir Putin avertizează Occidentul: „Sancţiunile aplicate Rusiei pot duce la consecinţe grave, chiar catastrofale, pe piaţa mondială a energiei”
Vladimir Putin / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 09/07/2022, 07:27
Actualizat: 09/07/2022, 14:06

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat vineri Occidentul că o continuare a sancţiunilor împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina riscă să declanşeze creşteri catastrofale ale preţurilor energiei pentru consumatorii din întreaga lume. Putin, care consideră sancţiunile impuse Rusiei drept o declaraţie de război economic, a spus că apelurile occidentale de a reduce dependenţa de energia rusă au făcut pieţele globale ”febrile”, cu creşteri semnificative ale preţurilor petrolului şi gazelor. Pe de altă parte, SUA au anunţat că acordă Ucrainei un nou ajutor militar care se ridică 400 milioane de dolari și cuprinde patru sisteme de lansatoare de rachete multiple HIMARS şi muniţii, care au permis deja forţelor ucrainene să atace ţinte – ca depozite de muniţii – cu rachete trase din afara razei de acţiune a artileriei ruse, a precizat un înalt responsabil al Pentagonului.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:00 – Rusia a lansat bombardamente în estul Ucrainei

Rusia a lansat sâmbătă bombardamente asupra regiunii ucrainene Donețk, din estul Ucrainei, a anunțat guvernatorului regiunii, citat de The Guardian, transmite Mediafax.

Pavlo Kyrylenko a declarat că a avut loc un atac cu rachete în orașul Druzhkivka. El a precizat că au fost avariate un spital, Palatul Culturii, clădiri rezidențiale și un loc de joacă. Nu se cunosc informații despre victime.

În Slovyansk, o locuință a fost vizată de atac, iar proprietarul acesteia a fost prins sub dărâmături.

Noi bombardamente rusești în Odesa, de Ziua Victoriei
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia

UPDATE ora 10:00 – Peste 22.000 de ucraineni au intrat vineri în România

Peste 22.000 de ucraineni au intrat vineri în România, în creștere cu 104% față de ziua anterioară, a informat Poliția de Frontieră.

Vineri, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, aproximativ 220.000 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 54.560 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 107.837 de persoane, dintre care 22.298 de cetăţeni ucraineni, în creștere cu 104% faţă de ziua precedentă.

Poliția de frontieră anunță că, începând cu 10 februarie, la nivel naţional, au intrat în România 1.510.759 cetăţeni ucraineni, conform MEDIAFAX.

UPDATE ora 09:00 – Rusia adună forțe de rezervă în apropiere de Ucraina pentru o viitoare ofensivă

Rusia adună forțe de rezervă în apropiere de Ucraina pentru o viitoare ofensivă, avertizează serviciilor secrete britanice, scrie Reuters.

Rusia mută forțe de rezervă din întreaga țară și le adună în apropierea Ucrainei pentru viitoare operațiuni ofensive, au anunțat sâmbătă serviciile de informații militare britanice.

O mare parte din noile unități de infanterie rusești folosesc ca mijloc de transport vehicule blindate MT-LB, a transmis Ministerul britanic al Apărării într-un buletin periodic.

UPDATE ora 08:00 – SUA vor trimite Ucrainei încă 4 sisteme de rachete HIMARS

SUA au anunţat vineri că acordă Ucrainei un nou ajutor militar care se ridică 400 milioane de dolari și cuprinde patru sisteme de lansatoare de rachete multiple HIMARS şi muniţii, care au permis deja forţelor ucrainene să atace ţinte – ca depozite de muniţii – cu rachete trase din afara razei de acţiune a artileriei ruse, a precizat un înalt responsabil al Pentagonului.

Cu astfel de sisteme HIMARS, „Ucraina a reuşit să lovească ţinte ruseşti mult în spatele liniei frontului şi să perturbe operaţiuni ale artileriei ruse”, a explicat acest înalt oficial american, potrivit de France Presse, citată de Agerpres.

Astfel, armata ucraineană va dispune în total de 12 HIMARS.

Lotul de ajutor include de asemenea 1.000 de obuze de 155 mm pentru piese de artilerie furnizate de aliaţii occidentali ai Kievului.

UPDATE ora 07:00 – Putin a avertizat vineri Occidentul că o continuare a sancţiunilor împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina riscă să declanşeze creşteri catastrofale ale preţurilor energiei

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat vineri Occidentul că o continuare a sancţiunilor împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina riscă să declanşeze creşteri catastrofale ale preţurilor energiei pentru consumatorii din întreaga lume, transmite Reuters, citat de News.ro.

Putin, care consideră sancţiunile impuse Rusiei drept o declaraţie de război economic, a spus că apelurile occidentale de a reduce dependenţa de energia rusă au făcut pieţele globale ”febrile”, cu creşteri semnificative ale preţurilor petrolului şi gazelor.

Clienţii din Uniunea Europeană au spus că vor să renunţe la gazul rusesc, în timp ce liderii Grupului celor Şapte au declarat luna trecută că vor să exploreze ”plafoane de preţ” pentru combustibilii fosili din Rusia, inclusiv petrolul

„Restricţiile de sancţiuni împotriva Rusiei provoacă mult mai multe daune acelor ţări care le impun”, le-a spus Putin liderilor industriei de petrol şi gaze din Rusia, inclusiv directorului general  Rosneft, Igor Sechin, şi viceprim-ministrului Alexander Novak.

”Utilizarea în continuare a sancţiunilor poate duce la consecinţe şi mai grave – fără exagerare, chiar catastrofale – pe piaţa mondială a energiei”, a adăugat liderul rus.

Vladimir Putin / Sursă Foto: Profimedia

UPDATE ora 06:00 – Un oficial ucrainean avertizează că situația umanitară din Severodonetsk va deveni „catastrofală”

Situația umanitară din orașul Severodonetsk, din estul Ucrainei, va deveni „catastrofală” în viitorul apropiat, potrivit lui Oleksandr Striuk, șeful administrației militare a orașului, citat de CNN.

Striuk a declarat vineri că cea mai mare parte a infrastructurii orașului nu poate fi restaurată, iar condițiile sanitare sunt deosebit de proaste. Canalizarea a fost grav avariat, împreună cu stațiile de pompare și priza de apă.

După luni de lupte, trupele ruse au preluat controlul asupra orașului din estul țării la sfârșitul lunii iunie.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?