LIVE | Război în Ucraina, ziua 138: 15 oameni au murit, în urma unui atac rusesc cu rachete asupra unui bloc de apartamente din estul Ucrainei / Zelenski spune că „pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare ucigaș rus” / Locuitorilor din Herson și Zaporizhzhia li se cere să evacueze zona

LIVE | Război în Ucraina, ziua 138: 15 oameni au murit, în urma unui atac rusesc cu rachete asupra unui bloc de apartamente din estul Ucrainei / Zelenski spune că „pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare ucigaș rus” / Locuitorilor din Herson și Zaporizhzhia li se cere să evacueze zona
Sursa: Profimedia/ Foto ilustrativ
Publicat: 11/07/2022, 14:00
Actualizat: 11/07/2022, 22:35

Echipele de salvare ucrainene caută zeci de persoane, inclusiv un copil, care ar fi rămas captive sub ruinele unui bloc de locuințe atacat de ruși, orașul Chasiv Yar din estul Ucrainei. În urma bombardamentului, cel puțin 15 oameni au murit / Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Moscova că a vizat în mod intenționat civili și a promis că „pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare ucigaș rus” / Ucraina a avertizat locuitorii din sudul Hersonului și Zaporizhzhia să evacueze zona, pentru că se pregătește lansarea unei contraofensive pentru a relua teritoriul / Regiunile Herson și Zaporizhzhia au fost ocupate de trupele ruse la sfârșitul lunii februarie, după ce armata lui Vladimir Putin a trecut podul din Crimeea anexată de Rusia / Viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a declarat: „Este clar că vor fi lupte, vor exista bombardamente de artilerie… și, prin urmare, îndemnăm [oamenii] să evacueze urgent”.


Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 17:00 – Rusia, acuzată că umblă cu pașaportul „vopsit”. Decretul emis de Vladimir Putin pentru toți ucrainenii în cea de-a 138 zi de război

Rusia a anunțat, luni, că va facilita obținerea cetățeniei ruse pentru toți ucrainenii, extinzând o măsură care până acum s-a aplicat doar teritoriilor ucrainene pe care le ocupă. „Cetățenii Ucrainei (…) au dreptul de a solicita cetățenia Federației Ruse în cadrul unei proceduri simplificate”, se arată într-un decret emis luni de președintele Vladimir Putin, potrivit Le Figaro. Documentul a fost publicat pe website-ul guvernului rus.

Până acum, o procedură simplificată pentru obţinerea cetăţeniei ruse s-a aplicat doar locuitorilor din teritoriile separatiste autoproclamate Republica Populară Doneţk şi ‘Republica Populară Luhansk, din estul Ucrainei, precum şi din regiunile ucrainene Herson şi Zaporojie, ocupate de forţele ruse, menţionează Reuters, care citează agenţia de presă rusă TASS.

UPDATE ora 14:00 – Oficial ucrainean: În regiunea ocupată Herson este o „catastrofă umanitară”

Un oficial ucrainean susține că în regiunea ocupată Herson este o „catastrofă umanitară”, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Un oficial ucrainean a avertizat cu privire la „teroarea” instaurată de ruși împotriva civililor, care provoacă o „catastrofă umanitară” în regiunea ocupată Herson.

Regiunea rămâne în mare parte izolată de lume, deoarece se află sub control rusesc.

„În Hersonul propriu-zis, situația este mult mai ușoară decât în sate și orașe mici, dar, în general, condițiile de trai sunt deja insuportabile”, a declarat Iurii Sobolevsky, primul adjunct al șefului administrației regionale din Herson.

El a declarat că „profesori, medici, lucrători din domeniul utilităților publice, șefi de comunități rezidențiale” sunt vizați, iar cazurile de persoane reținute în urma unui pont de la colaboratori sunt tot mai frecvente.

Armata ucraineană încearcă să recucerească regiunea ocupată de ruși încă de la începutul războiului.

UPDATE ora 13:00 – O tânără campioană la dans, în vârstă de 20 de ani, omorâtă de o rachetă

O tânără campioană la dans, în vârstă de 20 de ani, a fost omorâtă de o rachetă în orașul ucrainean Kryvyi Rih, potrivit Sky News.

Tânăra dansatoare a murit în timpul unui antrenament, a anunțat Anton Gerașcenko, consilier al ministrului afacerilor interne al Ucrainei.

Daria Kurdel, în vârstă de 20 de ani, a fost ucisă de o rachetă în Kryvyi Rih, în timp ce se antrena în aer liber alături de tatăl său, potrivit anunțului.

Presa locală a relatat că ea a murit din cauza unei răni provocate de schije.

UPDATE ora 13:00 – Ucrainenii au recucerit o localitate din regiunea Herson

Ucrainenii i-au alungat pe ruși și au recucerit o localitate din regiunea Herson. Zona este ocupată de ruși din primele săptămâni ale războiului.

Contraofensiva din sudul regiunii Herson le-a adus ucrainenilor o victorie. O brigadă de infanterie ucraineană a anunțat că satul Ivanivka a fost recucerit.

„Singurul lucru rămas de la ocupanții ruși în Ivanivka sunt amintiri oribile și echipamente militare”, a declarat aceasta.

Jurnaliștii nu au putut verifica informația din surse independente.

UPDATE ora 12:00 – Trei morți și 28 de răniți în urma bombardamentului de la Harkov

Trei persoane au murit și cel puțin 28 au fost rănite în urma bombrdamentului efectuat asupra orașului Harkov, au anunțat autoritățile locale, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Inițial, s-a crezut că nu sunt victime în urma atacurilor de luni cu focuri de artilerie, rachete și tancuri.

Autoritățile ucrainene au revenit și au anunțat că trei persoane au fost ucise și 28 sunt rănite în urma atacurilor.

Orașul Harkov a fost lovit luni de trei ori cu rachete lansate de forțele rusești, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina. Mai multe clădiri au fost avariate.

UPDATE ora 11:00 – Gazprom oprește Nord Stream 1, cel mai mare gazoduct care transportă gaze din Rusia către Germania. Oficial, au loc lucrări de întreținere

Lucrările anuale de întreținere încep luni la cel mai mare gazoduct care transportă gaze din Rusia către Germania, urmând ca livrările să fie oprite timp de zece zile. Guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina.

Nord Stream / Sursă Foto: Wikimedia.org

UPDATE ora 10:00 – Un milion de ucraineni vor participa la contraofensiva din sudul Ucrainei

Un milion de ucraineni vor participa la contraofensiva din sudul Ucrainei și vor încerca să recucerească teritoriile ocupate de ruși, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Ucraina adună o forță de un milion de persoane echipate cu armament occidental cu scopul de a recupera teritoriul din sudul țării, a declarat ministrul apărării Oleksii Reznikov.

Demnitarul a spus pentru The Times că noul ordin a venit de la vârf, președintele ucrainean Volodimir Zelenski fiind dornic să recupereze zonele de coastă ocupate care sunt vitale pentru economia Ucrainei.

„Înțelegem că, din punct de vedere politic, este foarte necesar pentru țara noastră. Președintele a dat ordin șefului armatei să elaboreze planuri. După aceea, statul major general își face temele și va spune că pentru a atinge acest obiectiv avem nevoie de XYZ”, a explicat Reznikov.

Demnitarul a lăudat ajutorul omologilor occidentali, în special cel al britanicilor, pentru aprovizionarea și modernizarea armatei Ucrainei.

Cu toate acestea, Reznikov a criticat „procesul lent” de trimitere a armelor.

UPDATE ora 09:00 – Serviciul ucrainean de urgență: orașul Harkov a fost lovit de trei rachete

Orașul Harkov a fost lovit de trei rachete, însă nu sunt victime, a anunțat luni dimineață Serviciul ucrainean de urgență, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Orașul Harkov a fost lovit de trei ori luni de rachete lansate de forțele rusești, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

Serviciul a declarat că nu au existat răniți, însă o femeie în vârstă de 86 de ani a fost salvată de sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale cu șase etaje.

Serviciul a precizat că alte două rachete au lovit o curte din apropierea unui depozit, precum și clădirea unei școli din cartierul Slobidskyi.

UPDATE ora 08:00 – ​Forțele ruse au continuat să bombardeze estul Ucrainei, ucigând cel puțin 15 persoane duminică într-un atac care a distrus o clădire rezidențială din Ceasiv Iar, potrivit autorităților ucrainene.

Echipele de salvare ucrainene caută zeci de persoane, inclusiv un copil, care ar fi rămas captive sub ruinele unui bloc de locuințe atacat de ruși, orașul Chasiv Yar din estul Ucrainei. În urma bombardamentului, cel puțin 15 oameni au murit.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Moscova că a vizat în mod intenționat civili și a promis că „pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare ucigaș rus”.

UPDATE ora 07:00 – Ucraina a avertizat locuitorii din sudul Hersonului și Zaporizhzhia să evacueze zona, pentru că se pregătește lansarea unei contraofensive pentru a relua teritoriul.

Regiunile Herson și Zaporizhzhia au fost ocupate de trupele ruse la sfârșitul lunii februarie, după ce armata lui Vladimir Putin a trecut podul din Crimeea anexată de Rusia.

Viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a declarat: „Este clar că vor fi lupte, vor exista bombardamente de artilerie… și, prin urmare, îndemnăm [oamenii] să evacueze urgent”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia