LIVE | Război în Ucraina, ziua 143: „Rușii au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc”, spun oficiali ucraineni

LIVE | Război în Ucraina, ziua 143: „Rușii au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc”, spun oficiali ucraineni
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 16/07/2022, 15:00
Actualizat: 16/07/2022, 16:01

Ziua 143 de lupte între Ucraina și Rusia. Armata rusă a desfăşurat lansatoare de rachete pe situl centralei nucleare Zaporojie (sud), aflată sub control ruşilor de la începutul lui martie, şi cu care loveşte în special raionul Nikopol, a afirmat vineri şeful Energoatom, operatorul ucrainean. „Ocupanţii ruşi au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc raionul Nikipol”, a declarat preşedintele Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram, după un interviu televizat pe postul ucrainean United News.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00 – Există momente când navele ruseşti se apropie de platformele din Marea Neagră, afirmă ministrul Apărării

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat că mai sunt momente în care nave militare ruseşti se apropie de zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, precizând că nu sunt incidente care ar putea să ducă la declanşarea unui conflict.

Vasile Dîncu a fost întrebat dacă navele ruseşti mai patrulează în apropierea platformelor din Marea Neagră din zona economică exclusivă a României.

„Există momente în care se apropie foarte mult de zona exclusivă, sunt metode prin care Rusia încearcă, alături de războiul hibrid pe care îl are în acest moment faţă de ţările din flancul estic, faţă de Europa, încearcă să creeze o stare de nelinişte, încearcă să-şi arate forţa în Marea Neagră. Nu sunt incidente care ar putea să ducă la declanşarea unui conflict”, a explicat ministrul Apărării.

Vasile Dîncu | Foto – Mediafax

UPDATE ora 13:00 – CNN: O delegaţie rusă a vizitat Iranul de cel puţin două ori în ultima lună pentru a examina drone militare, potrivit lui Jake Sullivan şi unor imagini din satelit

O delegaţie rusă a vizitat un aerodrom din centrul Iranului de cel puţin două ori în ultima lună pentru a examina drone militare, potrivit Consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan şi imaginilor din satelit obţinute exclusiv de CNN, citat de News.ro.

Iranul a început să prezinte Rusiei dronele Shahed-191 şi Shahed-129, cunoscute şi sub numele de UAV-uri sau vehicule aeriene fără pilot, pe aerodromul Kashan, la sud de Teheran, în iunie, au declarat oficiali americani pentru CNN. Ambele tipuri de drone sunt capabile să transporte rachete de precizie teleghidate.

”Avem informaţii potrivit cărora guvernul iranian se pregăteşte să furnizeze Rusiei câteva sute de UAV-uri, inclusiv UAV-uri capabile să utilizeze arme”, a declarat Sullivan.

UPDATE ora 10:00 – Mama Lizei, fetița cu sindrom Down care a fost ucisă în atacul de la Vinița, nu a aflat că fiica ei a murit. „Dacă îi spunem, o vom pierde”

Mama Lizei, fetița de 4 ani cu sindrom Down care a fost ucisă în atacul de la Vinița, nu a aflat că fiica ei nu mai este. Medicii se tem să o confrunte cu adevărul. „Dacă îi spunem, o vom pierde”, spun ei.

Femeia a reușit să își recapete cunoștința, în urma rănilor suferite din cauza atacului cu bombe. Ea a reușit să vorbească cu medicul care o supraveghează și are o singură întrebare: „Unde este Liza mea?”

Medicul i-a spus că fetița este internată într-un spital regional.

„El nu îi spune adevărul. Spune că nu va suporta să afle asta. Dacă îi spune că fetița a murit, vor fi două înmormântări”, a explicat bunica Lizei.

Liza, fetița cu sindrom Down care a fost ucisă în atacul de la Vinița / Sursa foto: Instagram
Liza, fetița cu sindrom Down care a fost ucisă în atacul de la Vinița / Sursa foto: Instagram

UPDATE ora 08:00 – Cel puţin trei persoane au murit şi 15 au fost rănite în urma unui atac cu rachete la Dnipro

Cel puţin trei persoane au murit şi 15 au fost rănite în urma unui atac cu rachete produs vineri la Dnipro, în centrul Ucrainei, anunţă The Guardian, citat de News.ro.

„Rachetele au lovit o hală industrială şi o stradă aglomerată de lângă ea”, a declarat guvernatorul regional, Valentyn Rezinchenko, pe pagina sa de Facebook.

Cel puţin trei persoane au murit şi 15 au fost rănite în atac.

Dnipro este al patrulea oraş ca mărime al Ucrainei, cu peste 1 milion de locuitori.

UPDATE ora 07:00 – Armata rusă a desfăşurat lansatoare de rachete pe situl centralei nucleare Zaporojie (sud), aflată sub control ruşilor de la începutul lui martie, şi cu care loveşte în special raionul Nikopol, a afirmat vineri şeful Energoatom, operatorul ucrainean

„Ocupanţii ruşi au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc raionul Nikipol”, a declarat preşedintele Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram, după un interviu televizat pe postul ucrainean United News, citat de Agerpres.

„Situaţia (la centrală) este extrem de tensionată şi tensiunea creşte pe zi ce trece. Ocupanţii îşi aduc acolo maşinăriile, inclusiv sistemele de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru şi pe teritoriul Nikopol”, la 80 km sud-vest de Zaporojie, a indicat el.

Potrivit acestuia, până la 500 de soldaţi ruşi sunt încă pe locul centralei.

Ei „controlează situl”, a spus Petro Kotin.

„Echipamente grele (tancuri, vehicule blindate), ocupanţi şi camioane încărcate cu armament şi explozivi rămân staţionate pe situl centralei”, a subliniat el, considerând „insuficientă” presiunea pentru a îi face să plece şi criticând în special Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Directorul general al acesteia, Rafael Grossi, a insistat joi, potrivit unui comunicat, asupra „importanţei” ca AIEA să poată vizita centrala pentru a efectua „operaţiuni esenţiale de securitate, siguranţă şi protecţie la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina”.

Agenţia nu a mai putut merge la centrala atomică de la invazia rusă a Ucrainei pe 24 februarie.

Situl este ocupat de forţele ruse, dar personalul ucrainean continuă să îl opereze, a precizat comunicatul, evocând o situaţie „extrem de dificilă” din cauza „presiunii constante asupra personalului”.

Rafael Grossi şi-a reiterat „temerile tot mai mari” privind condiţiile în care se află aceşti angajaţi şi „impactul acestor condiţii asupra siguranţei şi securităţii centralei”.

În 2021, centrala a furnizat 20% din producţia anuală de energie electrică a Ucrainei şi 47% din cea produsă de parcul nuclear ucrainean, mai scrie AFP.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun