LIVE | Război în Ucraina, ziua 400: Rușii AVANSEAZĂ în Bahmut / Zelenski: „O să fim mai activi pe front în lunile următoare”

LIVE | Război în Ucraina, ziua 400: Rușii AVANSEAZĂ în Bahmut / Zelenski: „O să fim mai activi pe front în lunile următoare”
Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 30/03/2023, 09:01

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 400 și nu sunt niciun fel de semnale că s-ar opri prea curând. Ultimele știri din Donbas vorbesc despre o avansare „metru cu metru” a rușilor în orașul Bahmut, epicentrul confruntărilor de câteva luni.

La rândul lor, ucrainenii promit să fie „mai activi pe front” în următoarea perioadă.

Bătălie teribilă pentru Bahmut

Din surse neoficiale, care n-au putut fi confirmate, rușii se laudă că au cucerit complexul AZOM. Trupele Wagner ale controversatului Evgheni Prigojin ar fi reușit să preia controlul asupra uzinei, însă informația nu are susținere decât în tabăra rusă.

Totuși, chiar și liderii de la Kiev au admis, în ultimele ore, că rușii avansează în Bahmut, având un oarecare succes. Însă soldații ucraineni încă rezistă și controlează orașul, dau asigurări generalii lui Zelenski.

Numai în ultima zi de confruntări, armata ucraineană a reușit să respingă mai bine de 60 de atacuri rusești. Ofensiva cerută de Moscova se concentrează pe direcțiile Bahmut, Liman, Avdiivka și Marinka, toate în regiunea Donețk, informează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. „Forțele inamice au avut un anumit grad de succes în acțiunile lor menite să ia cu asalt orașul Bahmut. Apărătorii noștri mențin orașul și resping numeroasele atacuri inamice”, arată sursa citată, potrivit Reuters.

Ucraina, lovituri în spatele liniei frontului

Până să înceapă marea contraofensivă așteptată, Ucraina dă lovituri scurte și țintite. Miercuri, 29 martie, trupele Kievului au lovit un depozit de cale ferată din Melitopol, oraș aflat sub controlul rușilor.

Pe Internet au fost publicate numeroase imagini care arătau explozii puternice în Melitopol, acolo unde este comandamentul rus pentru regiunea anexată Zaporojie.

Pe de altă parte, vorbit pentru presa estoniană, Oleg Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a spus că tancurile germane Leopard care au sosit în țară vor face parte din „campania de contraofensivă, în conformitate cu decizia Statului nostru Major General”. Fără să ofere prea multe detalii, Reznikov a menționat doar că viitoarea contraofensivă se va axa „pe mai multe direcții”. „Și va depinde de moment, de cel mai bun moment. Va depinde de condițiile meteo. În timpul primăverii, avem un teren foarte umed. Și, știți, nu poți folosi decât vehicule cu şenile, de exemplu. Cred că le vom vedea (n.r. – tancurile, în luptă, pe front) în aceste două luni. Mă refer la aprilie și mai”, a mai precizat Reznikov.

La rândul lui, președintele Vladimir Zelenski a transmis că, „acum, mulţumită curajului ucrainean, mulţumită leadership-ului Statelor Unite, preşedintelui Biden, mulţumită Congresului Statelor Unite şi tuturor celor care muncesc pentru consolidarea lumii, avem cea mai mare unitate a ţărilor democratice de mult timp. Şi această unitate, după cum putem vedea, este de ajuns pentru a lupta pentru libertate. Dar, pentru a câştiga în faţa tiraniei, este nevoie de o mai mare unitate. Sunt sigur că lumea democratică este capabilă să o dobândească. Este capabilă să câştige. În lunile următoare deja putem să fim mai activi pe linia frontului. Şi vom face totul pentru a ne asigura că sprijinirea paşilor noştri de către lume este cât se poate de eficentă”.

Evenimente recente de pe câmpul de luptă din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 399: Rusia începe exerciţii cu rachete balistice intercontinentale Yars

Război în Ucraina, ziua 398: Volodimir Zelenski: Nu poate exista „securitate nucleară” fără o retragere a trupelor ruse de la Zaporojie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York