LIVE | Război în Ucraina, ziua 402: Statele Unite spun că Rusia ar urma să primească arme din Coreea de Nord, în schimbul unor livrări de alimente

LIVE | Război în Ucraina, ziua 402: Statele Unite spun că Rusia ar urma să primească arme din Coreea de Nord, în schimbul unor livrări de alimente
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia
Publicat: 01/04/2023, 08:26
Actualizat: 02/04/2023, 07:52

Războiul din Ucraina a ajuns sâmbătă în ziua cu numărul 402, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Casa Albă spune că are noi dovezi că Rusia caută să semneze un acord cu Coreea de Nord, acord de tipul „ arme pentru hrană”. Washingtonul a desecretizat anterior informații în acest sens, dezvăluind că gruparea Wagner a primit arme din Coreea de Nord pentru a lupta în Ucraina.

Principalele evenimente din Ucraina

UPDATE 3: China ar putea facilita, nu media, pacea în Ucraina

China nu poate fi un mediator în războiul din Ucraina, deoarece înclină prea mult spre Rusia, dar ar putea juca rolul de facilitator pentru a ajunge la un acord de pace cu Moscova, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

„China nu face distincție între agresor și victimă a agresiunii”, a declarat Borrell într-o conferință. „China nu cere retragerea trupelor ruse din Ucraina”, adaugă el.

Dar China ar trebui să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a face presiuni pentru pace în Ucraina, a adăugat oficialul.

UPDATE 2: Forțele americane și române participă la un exercițiu militar

Forțele americane și române participă la o demonstrație ca parte a rotației trupelor americane ale diviziei 101 aeropurtate ale Armatei SUA la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța.

Poziționarea Brigăzii de luptă a Dviziei 101 Aeropurtate în România face parte dintr-o prezență militară sporită de-a lungul flancului estic al NATO, care a prins rădăcini în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei, într-o misiune menită să descurajeze o potențială agresiune pe flancul de sud-est al NATO.

UPDATE 1: România și alte patru țări europene cer soluții pentru problemele provocate de importurile ieftine de alimente din Ucraina

Polonia, România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia i-au transmis o scrisoare comună președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care îi solicită soluții pentru problemele cu care se confruntă fermierii din aceste țări ca urmare a creșterii importurilor de produse alimentare ieftine din Ucraina.

Premierii celor cinci țări susțin că ar putea fi nevoie de reintroducerea de taxe vamale pentru importurile de produse agricole ucrainene, în cazul în care afluxul de produse din Ucraina pe piețele Uniunii Europene nu poate fi oprit prin alte mijloace. Citește mai mult…

Între timp, jurnalistul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, rămâne reținut în orașul rus Ekaterinburg, sub acuzații de spionaj. Serviciul de securitate al Rusiei, FSB, a anunțat arestarea acestuia joi și a susținut, fără a prezenta dovezi, că jurnalistul „a strâns informații care constituie un secret de stat”, la instrucțiunile Statelor Unite.

FSB nu a precizat când a avut loc reținerea. Pe baza legilor din Rusia, jurnalistul ar putea fi condamnat la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de spionaj.

Evan Gershkovici este primul jurnalist american arestat în Rusia pentru spionaj de la încheierea Războiului Rece și până azi.  În calitate de corespondent al biroului de la Moscova al publicației Wall Street Journal, el acoperea subiectele legate de războiul din Ucraina.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei „ne-a aruncat înapoi într-o epocă arhaică”, potrivit CNBC.

Evenimente recente pe câmpul de luptă din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 401: Vineri se împlinește un an de la descoperirea masacrului de la Bucea/ Zelenski: „Nu vom ierta niciodată”

Război în Ucraina, ziua 400: Rușii AVANSEAZĂ în Bahmut / Zelenski: „O să fim mai activi pe front în lunile următoare”

Război în Ucraina, ziua 399: Rusia începe exerciţii cu rachete balistice intercontinentale Yars

Război în Ucraina, ziua 398: Volodimir Zelenski: Nu poate exista „securitate nucleară” fără o retragere a trupelor ruse de la Zaporojie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului