LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 202: Armata lui Zelenski a recucerit de la ruși 6.000 de km²

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 202: Armata lui Zelenski a recucerit de la ruși 6.000 de km²
Război în Ucraina / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 13/09/2022, 09:05
Actualizat: 13/09/2022, 18:00

Contraofensivă totală a Ucrainei în războiul cu Rusia. Armata lui Volodimir Zelenski anunță că a recucerit 6.000 de kilometri pătrați în regiunile din sudul și estul țării, pierdute în primele săptămâni ale invaziei. Mai mult, Kievul arată că Moscova a renunțat să mai trimită noi trupe pe frontul din Ucraina, semn clar că Vladimir Putin realizează ce pierderi masive suferă armata sa.

Pe fondul bunelor rezultate date de contraofensiva declanșată în regiunea Harkov, Zelenski a lansat un nou apel către Occident.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 18:00 – Spionajul militar ucrainean: Oficialii ruși din Crimeea își mută familiile în Rusia

Reprezentanţii Moscovei din administrația din Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, își „evacuează de urgență” familiile din regiune și din sudul Ucrainei, potrivit unui raport publicat marți de spionajul militar ucrainean.

„Acţiunile încununate de succes ale apărătorilor ucraineni au obligat aşa-zisele autorităţi din Crimeea ocupată temporar şi din sudul ţării noastre să-şi mute de urgenţă familiile pe teritoriul Federaţiei Ruse”, informează GUR.

În pofida încercărilor Moscovei de a da asigurări cu privire la securitatea vieţii în peninsulă, reprezentanţii administraţiei de ocupaţie, angajaţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) şi comandanţi ai unor unităţi militare încearcă în secret de subalternii lor să-şi vândă casele şi să-şi evacueze de urgenţă familiile și rudele din Crimeea.

UPDATE ora 09:00 – Zelenski cere Occidentului mai multe arme

Astfel, liderul de la Kiev solicită să primească mai multe arme din partea Occidentului, cerând statelor vestice accelerarea livrărilor.

Armata ucraineană și-a propus să finalizeze operațiunea de eliberare a teritoriului până la venirea iernii. Deocamdată, rușii au fost alungați din mai multe zone importante, ucrainenii anunțând că au eliberat 6000 de kilometri pătrați din teritoriul pierdut la începutul invaziei.

Este cea mai gravă înfrângere a Moscovei de la începutul războiului, iar degringolada și graba cu care se retrag soldații ruși din calea contraofensivei ucrainene arată fața reală a ostilităților din teren.

Totuși, Washingtonul nu se grăbește să proclame prematur o victorie a Ucrainei. Cunoscutul general Philip Breedlove a declarat că „Rusia încă mai are cărți pe care le poate juca”, iar trupele sale „încă mai controlează zone întinse din Ucraina”.

Altfel, marți dimineață, 13 septembrie, Kievul a anunțat oficial că oraşul Sviatohirsk, din regiunea Doneţk, este ultimul eliberat de trupele sale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase