LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 201: Pene masive de curent în mai multe regiuni din estul Ucrainei – Volodimir Zelenski dă vina pe „teroriștii ruși”

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 201: Pene masive de curent în mai multe regiuni din estul Ucrainei - Volodimir Zelenski dă vina pe „teroriștii ruși”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 12/09/2022, 14:00
Actualizat: 12/09/2022, 15:25

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia este responsabilă pentru întreruperile de curent care au afectat zone mari din estul Ucrainei şi a acuzat Moscova că atacă în mod deliberat infrastructura civilă. „O întrerupere totală a curentului în regiunile Harkov şi Doneţk, una parţială în regiunile Zaporijia, Dnipropetrovsk şi Sumî”, a scris Zelenski într-un comunicat difuzat pe reţelele de socializare, dând vina pe „teroriştii ruşi”.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00 – Aliatul lui Putin, Ramzan Kadîrov, critică armata rusă după retragerea din nord-estul Ucrainei: „Mă văd obligat să le explic situația reală de pe câmpul de luptă”

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei desemnat de Kremlin, a criticat conducerea armatei ruse, după ce aceasta a părut luată pe nepregătite de contraofensiva Ucrainei. Liderul cecen a sugerat, de asemenea, că Vladimir Putin ar putea să nu fie conștient de modul în care se prezintă situația reală pe câmpul de luptă.

„Au făcut greșeli și cred că vor trage concluziile necesare”, a spus Kadîrov într-un mesaj audio postat duminică pe canalul său Telegram.

„Dacă astăzi sau mâine nu se vor face schimbări de strategie, voi fi obligat să vorbesc cu conducerea ministerului apărării și conducerea țării pentru a le explica situația reală de pe teren. Este o situație foarte interesantă. Este uluitor, aș spune”, a spus Kadîrov, un fost rebel devenit aliat al Kremlinului, care conduce Cecenia – o republică rusă din Caucaz – cu o mână de fier.

(Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 14:00 – Noi lovituri cu rachete rusești în centrul Harkivului

După un weekend în care armata ucraineană a câștigat teren în regiunea Harkov, susținând că a forțat forțele ruse să iasă din peste 20 de orașe și sate, există acum informații atacuri în centrul Harkivului.

UPDATE ora 13:00 – Eugen Tomac: Vladimir Putin a rămas în logica Războiului Rece. Toate țintele pe care și le-a propus odată cu invadarea Ucrainei au dat greș

Liderul PMP, Eugen Tomac, afirmă că „toate țintele” pe care și le-a propus Vladimir Putin când a atacat Ucraina „au dat greș până acum”. Liderul de la Kremlin „a rămas în logica Războiului Rece”, iar „strategia sa este una complet falimentară”, adaugă eurodeputatul.

„Ceea ce părea imposibil se întâmplă și anume ca armata Ucrainei să poată pune în mare dificultate armata Federației Ruse. Observăm că înzestrarea armatei ucrainene de către partenerii Ucrainei în această luptă absurdă declanșată de către Putin dă roade. Acest lucru trebuie să ne pună și pe noi pe gânduri, pentru că avem obligația să înzestrăm armata română. Este clar că Rusia reprezintă un pericol pentru toată regiunea, nu doar pentru Ucraina”, afirmă eurodeputatul.

(Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 12:00 – FSB spune că a prevenit „o serie de acte sabotaj și terorism împotriva oficialilor ruși” de către ucraineni

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) afirmă că a prevenit „o serie de sabotaje și acte teroriste împotriva oficialilor” în regiunea ocupată Herson din Ucraina și în Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014. FSB a declarat, fără a prezenta nicio dovadă:

„Pe parcursul operațiunilor, FSB a împiedicat o tentativă a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) de a comite o serie de acte de sabotaj și terorism împotriva oficialilor administrației militaro-civilă a regiunii Herson din Ucraina și a membrilor guvernul Republicii Crimeea”, notează Agenția de presă rusă Tass, citată de The Guardian.

FSB susține în continuare că a reținut un ofițer SBU responsabil de planuri.

UPDATE ora 11:00 – „Invadatorii ruși fug de soldații ucraineni și lasă în urmă arsenale întregi de muniție”

Serviciul de securitate al Ucrainei a postat în această dimineață pe rețelele de socializare imagini cu ceea ce pretinde că este muniție capturată, cu mesajul: „Invadatorii ruși fug de soldații ucraineni și lasă în urmă arsenale întregi de muniție. Și cu siguranță le vom folosi în scopul propus – împotriva inamicului.”

UPDATE ora 10:00 – Dmitri Medvedev, noi amenințări la adresa Ucrainei

Dmitri Medvedev, aliatul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a amenințat din nou Ucraina pe Telegram.

„Zelenski a spus că nu se va angaja în dialog cu cei care propun ultimatumuri. „Utimatumurile” actuale sunt o pregătire a copilului pentru cerințele viitorului. Și le cunoaște: capitularea totală a regimului de la Kiev în condițiile Rusiei”, a scris Medvedev.

UPDATE ora 09:00 – Pene de curent în estul Ucrainei: Zelenski acuză Moscova

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia este responsabilă pentru întreruperile de curent care au afectat zone mari din estul Ucrainei şi a acuzat Moscova că atacă în mod deliberat infrastructura civilă, relatează AFP, citată de Agerpres.

„O întrerupere totală a curentului în regiunile Harkov şi Doneţk, una parţială în regiunile Zaporijia, Dnipropetrovsk şi Sumî”, a scris Zelenski într-un comunicat difuzat pe reţelele de socializare, dând vina pe „teroriştii ruşi”.


„Nicio instalaţie militară” afectată, a adăugat el. „Obiectivul este de a priva oamenii de lumină şi încălzire”, a afirmat preşedintele ucrainean.

Autorităţile din regiunile Sumî, Dnipropetrovsk şi Poltava au anunţat apoi că alimentarea cu curent electric a fost complet restabilită.

Părţi importante din estul Ucrainei au fost afectate duminică seara de întreruperi de curent, au anunţat responsabili ucraineni.

UPDATE ora 08:00 – Zelenski, după 200 de zile de război: Aproape 20 de milioane de secunde de rezistenţă ucraineană

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a dedicat discursul său de duminică, din ziua de război cu numărul 200, apărătorilor Ucrainei, el mulţumindu-le tuturor celor din armată, de la infanterie până la forţele aeriene, forţele navale şi serviciile de informaţii.

“Este ziua 200 de resistenţă. De luptă. Războiul poporului nostru. Pentru libertate, pentru independenţă, pentru dreptul de a fi. În aceste 200 de zile, au reuşit multe, dar ce este cel mai important, drept urmare şi cel mai dificil, urmează. Şi vreau să le dedic acest discurs celor care sunt înainte. Cărora le este cel maai greu acum, când fac cel mai important lucru.

Aceştia sunt toţi apărători ai Ucrainei. Toţi cei care au rezistat cu curaj timp de 200 de zile, fiind exact motivul pentru care Ucraina rezistă. Puternică şi de aceea suntem liberi.      De nezdrobit şi de aceea suntem independenţi. Luptătorii nooştri, care l-au oprit pe inamic într-un mod eroic, acum îi împing pe ocupanţi în afară către nord, sud şi est. În toate direcţiile, dar mişcându-se într-o singură direcţie – înainte şi către victorie.

200 de zile de rezistenţă ucraineană. Aproape 5000 de ore. Aproape 300.000 de minute. Aproape 20 de milioane de secunde. Şi tot atâtea motive pentru a le spune ‘mulţumesc’ tuturor celor care au făcut asta posibil. De milioane de ori. Să le spunem că noi credem în ei, credem în victoria lor”, a spus Zelenski.

El a vorbit despre distrugerile aduse de armata ucraineană invadatorilor ruşi şi despre zonele apăraate şi eliberate: “Le mulţumesc tuturor celor care în 200 de zile au distrus peste 2.000 de tancuri inamice, 4.500 de vehicule blindate, peste 1.000 de sisteme de artilerie inamice, 250 de avioane şi 200 de elicoptere, aproape 1.000 de drone, 15 nave şi ambarcaţiuni, mii de alte echipamente ale inamicilor. Au eliberat sute de oraşe şi sate. Au distrus planurile inamicilor. Au apărat Kievul. Ne-au salvat capitala şi astfel ne-au menţinut credinţa în victorie. Care au apărat Harkiv, Mikolaiv, Cernihiv, Odesaa, Zaporojie, Dnipro. Au apărat Mariupol şi Azovstal. Au eliberat regiunea Kiev, regiunea Jîtomîr, regiunea Cernihiv, regiunea Sumî. Bucha, Irpin, Borodianka, Vorzel, Hostomel, Makariv, Ohtîrka, Sumî. Şi acum Balaklia, Izium, Kapiansk”, notează News.ro.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului