LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 243: Kievul estimează costul reconstrucției naționale postbelice la aproape 750 de miliarde de dolari

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 243: Kievul estimează costul reconstrucției naționale postbelice la aproape 750 de miliarde de dolari
Sursa: Profimedia
Publicat: 24/10/2022, 14:00
Actualizat: 24/10/2022, 14:29

Ziua 243 de război în Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina trebuie să limiteze consumul de energie electrică în contextul atacurilor de sâmbătă asupra infrastructurii şi având în vedere faptul că nu este posibilă producţia de energie în cantități suficiente. „Acum categoric nu este momentul vitrinelor luminoase la magazine şi al reclamelor luminoase. Este necesar să consumăm puţină energie electrică în spaţiul public”, a spus el. Ucraina estimează costul reconstrucției naționale postbelice la aproape 750 de miliarde de dolari până în prezent, a declarat luni premierul Denys Shmyhal.

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:00 – În Ucraina, costurile de reconstrucție postbelică se apropie de 750 miliarde de dolari – prim-ministru

Ucraina estimează costul reconstrucției naționale postbelice la aproape 750 de miliarde de dolari până în prezent, a declarat luni premierul Denys Shmyhal, conform Reuters, citată de Mediafax.

El a făcut aceste comentarii într-un discurs la un forum de afaceri germano-ucrainean, în cadrul căruia a lăudat potențialul investițional al sectorului agricol ucrainean și a mulțumit Berlinului pentru că a dotat Kievul cu apărare aeriană.

UPDATE ora 13:00 – Olaf Scholz și Ursula von der Leyen propun un Plan Marshall pentru reconstrucția Ucrainei

Reconstrucţia Ucrainei după război va fi „o misiune pentru o generaţie”, iar strategia care trebuie urmată necesită implementarea unui „Plan Marshall”. La această concluzie au ajuns cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Luni, 24 octombrie, la Berlin au început lucrările unui forum de afaceri germano-ucrainean.

(Citește mai multe aici….)

UPDATE ora 12:00- Eveniment de solidaritate la Ambasada Ucrainei din București, la 8 luni de la începerea războiului

La opt luni de la începerea invaziei Rusiei în Ucraina, la Ambasada Ucrainei din București, are loc, luni, un eveniment de solidaritate cu victimele sărăciei provocate de război: „Un milion de stele”, la care vor participa membri ai corpului diplomatic, refugiați și bucureșteni solidari.

Evenimentul „Un milion de stele”, organizat la Ambasada Ucrainei la București, este organizat de Asociația Caritas București, marți, la opt luni de la începerea invaziei Rusiei în Ucraina, în intervalul orar 17.30-18.30.

„Un Milion de Stele” reprezintă un gest de solidaritate cu victimele sărăciei provocate de război.

Acțiunea se va desfășura în fața Ambasadei Ucrainei în România din București (B-dul Aviatorilor 24).

Vor participa membri ai corpului diplomatic, refugiați din Ucraina aflați in București și localitățile limitrofe și bucureșteni solidari cu această cauză.

Va fi prezent PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, scrie Mediafax.

Participanții pot oferi un gest concret de solidaritate și de generozitate aprinzând lumânări, care vor arde timp de 4-5 minute, apoi vor fi stinse și trimise în Ucraina către persoane rămase fără acces la energie electrică. De asemenea, pot fi donate cu această ocazie candele, lanterne și baterii de rezervă, fesuri, mănuși, șosete și îmbrăcăminte de iarnă. Donațiile pot fi făcute și ulterior evenimentului, la sediul Caritas București (str. Gheorghe Pripu 22-36) sau la Centrul Caritas Bărăția, (str. Bărăției 27- în curtea Bisericii Romano-Catolice Bărăția) deschis de luni până vineri între 9-17.

Prin acest eveniment se dorește să fie tras un semnal de alarmă cu privire la sărăcia provocată de război.

UPDATE ora 11:00 – Momente șocante la o televiziune din Rusia cu Anton Krasovski, șef la Russia Today, în prim-plan

Cunoscutul propagandist a vorbit despre înecarea copiilor ucraineni și incendierea caselor, totul într-un delir ce a șocat comunitatea internațională. Printre alte comentarii făcute, Krasovsky spune că Ucraina nu ar trebui să existe ca stat și că oamenii de acolo care se opun Rusiei ar trebui direct împușcați!

Reacția Kievului a venit imediat. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a cerut ca postul Russia Today să fie interzis la nivel mondial! „Incitarea agresivă la genocid (vom da în judecată această persoană pentru ce a zis!) nu are nimic de-a face cu libertatea de exprimare. Interziceţi RT în toată lumea!”, a îndemnat ministrul ucrainean.

UPDATE ora 10:00 – Un iaht de lux al unui oligarh rus, sechestrat de Spania în martie, a fost mutat

Autoritățile spaniole au mutat un iaht de lux care ar aparține unui oligarh rus apropiat al lui Putin – şeful Rostec – după ce șantierul naval unde era acostat a încetat nu a mai primit bani.

Autoritățile spaniole au mutat un iaht de lux care ar aparține unui oligarh rus apropiat al lui Putin – şeful conglomeratului rus din industria de apărare Rostec – după ce șantierul naval unde era acostat a încetat nu a mai primit bani pentru reparații și întreținere, a declarat o sursă din Ministerul Transporturilor pentru Reuters, citată de Mediafax.

Iahtul lung de 85 de metri, despre care Spania a declarat că valorează 140 de milioane de dolari, a fost transferat într-un port de agrement luna trecută, au declarat sursa și alți oficiali, subliniind provocările logistice cu care s-au confruntat autoritățile în gestionarea navelor reținute în Europa din cauza sancțiunilor impuse Rusiei.

Spania a sechestrat nava Valerie în martie, în urma sancțiunilor Uniunii Europene.

Iahtul i-ar aparține lui Serghei Chemezov, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin.

UPDATE ora 08:00 – Volodimir Zelenski, apel către primarii din Ucraina: Categoric nu este momentul vitrinelor luminoase la magazine şi al reclamelor luminoase

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat, într-un nou discurs, că Ucraina trebuie să limiteze consumul de energie electrică, în contextul atacurilor de sâmbătă asupra infrastructurii şi având în vedere faptul că nu este posibilă producţia de energie în cantităţi suficiente.

„S-a restabilit posibilitatea tehnică de alimentare cu energie electrică în toate regiunile noastre care au fost ţinta atacului terorist rus de sâmbătă. Le sunt recunoscător tuturor celor care au muncit fără încetare pentru a le aduce lumină oamenilor.

Bineînţeles. În multe oraşe şi districte, companiile noastre din energie trebuie să programeze întreruperi pentru stabilizarea sistemului. Se procedează astfel pentru ca toţi oamenii să aibă acces la energie – în condiţiile în care nu este posibil să producem în cantităţi suficiente.

Refacerea facilităţilor energetice distruse de atacurile teroriste este o misiune lungă şi mai dificilă. Dar în timp vom reuşi şi asta. În timp…

Astăzi şi în viitor, ca înainte, trebuie să consumăm electricitate foarte conştient. Vă rog să nu uitaţi să limitaţi folosirea aparatelor care nu sunt necesare şi consumă energie.

De asemenea, vreau să mă adresez liderilor comunităţilor şi primarilor oraşelor noastre: vă rog să vă asiguraţi că energia nu este irosită. Acum categoric nu este momentul vitrinelor luminoase la magazine şi al reclamelor luminoase. Este necesar să consumăm puţină energie electrică în spaţiul public”, a spus Zelenski, citat de News.ro.

Liderul ucrainean a vorbit şi despre eforturile din zonele eliberate de sub ocupaţia rusă: “Reconstrucţia continuă în teritoriul eliberat. În fiecare zi primesc noi informaţii despre comectarea la gaze, apă, electricitate a sute de gospodării din zonele eliberate. Astăzi (n.r. – duminică) doar în două districte din regiunea Harkiv 346 de gospodării s-au conectat din nou la reţeaua de gaze. Oraşul Vovceansk – încă 750 de gospodării cu curent electric. Oraşul Izium – încă 300 de gospodării cu electricitate”.

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 220. Zelenski: Ucraina solicită aderarea accelerată la NATO
Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 07:00 – Kievul denunță afirmațiile Rusiei privind „bomba murdară”

Ucraina a condamnat afirmațiile neîntemeiate ale Rusiei potrivit cărora Kievul ar putea folosi o „bombă murdară” – explozibili convenționali împreună cu material radioactiv.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că acest lucru înseamnă că Rusia însăși ar putea pregăti un atac de acest tip.

Aliații Ucrainei au respins, de asemenea, afirmațiile. SUA a declarat că „resping orice pretext pentru o escaladare”, notează Mediafax.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a făcut remarcile privind bomba murdară în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său britanic Ben Wallace.

El a declarat că este „îngrijorat de posibilele provocări ale Kievului care implică utilizarea unei bombe murdare”.

Duminică, Șoigu a avut, de asemenea, o serie de convorbiri telefonice cu miniștrii apărării din SUA, Franța și Turcia, exprimând îngrijorările Moscovei. El nu a furnizat nicio dovadă care să susțină acuzațiile sale.

Răspunzând la aceasta, președintele Zelenski a acuzat Rusia că este „sursa a tot ceea ce poate fi imaginat ca fiind murdar în acest război”.

El a declarat că Rusia amenință lumea „cu un dezastru radioacctiv” la centrala nucleară din Zaporizhzhia, pe care a capturat-o, și a vorbit, de asemenea, despre amenințările Moscovei de a detona un baraj important în sudul Ucrainei. Kremlinul neagă acuzațiile.

Vezi cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina:

Război în Ucraina, ziua 242. Autorităţile regionale proruse le cer civililor să părăsească „imediat“ Hersonul

Război în Ucraina, ziua 241. SUA solicită ONU o anchetă cu privire la dronele iraniene folosite de Rusia în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 240. Statele Unite acuză Iranul că ar fi trimis specialiști în Crimeea

Război în Ucraina, ziua 239. Forțele ucrainene avansează spre Herson

Război în Ucraina, ziua 238. Sistemul energetic ucrainean, în criză după atacurile cu drone lansate de Rusia

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Devine interzis prin lege în mod definitiv. Noul ordin UE trebuie aplicat imediat în România
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Astronomii au detectat un semnal ciudat de la o galaxie din apropiere