LIVE TEXT | Războiul din Ucraina, ziua 370. Regiunea Herson, bombardată intens. Dmitri Peskov: De facto, NATO se află într-o confruntare cu Rusia

LIVE TEXT | Războiul din Ucraina, ziua 370. Regiunea Herson, bombardată intens. Dmitri Peskov: De facto, NATO se află într-o confruntare cu Rusia
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28/02/2023, 10:59
Actualizat: 28/02/2023, 19:40

Războiul din Ucraina a ajuns marți în ziua cu numărul 370, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

UPDATE 5: Cel puțin patru morți și cinci răniți în Herson

Artileria rusă a bombardat marți mai multe zone civile din orașul Herson, provocând moartea a patru persoane și rănirea altor cinci, a anunțat administrația militară regională din Herson.

„În total, 4 persoane au fost ucise și alte 5 au fost rănite în regiunea Herson în urma atacurilor armatei ruse”, a transmis administrația regională.

UPDATE 4: Podoliak: Nu pot fi negocieri de pace fără retragerea trupelor ruse

Până la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei nu poate fi vorba despre niciun fel de „planuri de pace”, care să includă prevederi privind o „încetare imediată a focului”, a declarat marţi Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

„O «încetare imediată a focului» este o bombă cu ceas. Pe acest lucru insistă Rusia pentru a «îngheţa conflictul», pentru a-şi conserva controlul asupra teritoriilor ocupate şi a-şi consolida capacitatea militară”, afirmă Podoliak, într-un mesaj pe Twitter, citat de Libertatea.

UPDATE 3: Statele Unite susțin în continuare că Beijingul intenționează să livreze arme Rusiei

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a reiterat marți îngrijorarea Administrației Biden potrivit căreia China ia în considerare acordarea de ajutor militar Rusiei în războiul său din Ucraina. Blinken a avertizat că Beijingul se va confrunta cu consecințe grave dacă va face o astfel de mișcare.

„Am avertizat foarte clar China cu privire la implicațiile și consecințele (cu care se va confrunta) în cazul în care va continua cu acordarea unui astfel de sprijin”, a spus Blinken la o conferință de presă în Kazahstan. „Nu vom ezita, de exemplu, să vizam companii sau persoane fizice din China care ne încalcă sancțiunile sau care se angajează în alt mod în sprijinirea efortului de război al Rusiei”, a declarat șeful diplomației americane.

UPDATE 2: Vladimir Putin recunoaște pierderi în rândul militarilor ruși

Președintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut „pierderile din rândurile noastre” în timp ce le-a mulțumit membrilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) pentru lupta împotriva extremismului în interiorul țării, precum și pentru că activează în teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina.

„Din păcate, există pierderi în rândurile noastre”, a spus el la începutul unei ședințe a FSB. „Conducerea FSB trebuie să facă totul pentru a oferi sprijin suplimentar familiilor camarazilor noștri căzuți”, a declarat liderul de la Kremlin.

UPDATE: Un oficial pro-rus susține că este o chestiune de timp până când Bahmut va cădea

Forțele ruse controlează rutele spre Bahmut și este doar o chestiune de timp până când orașul va cădea în mâinile Rusiei, potrivit unui consilier al președintele autoproclamatei Republici Populare Donețk.

Principalele evenimente din Ucraina

Comandantul Forțelor Armate Ucrainene a declarat că a vorbit luni cu șeful Armatei SUA și a reiterat necesitatea de a consolida apărarea antiaeriană a Kievului prin livrarea de către Statele Unite de aeronave de luptă multirol F-16.

Statele Unite au transmis în mod constant că nu au de gând să trimită aeronave F-16 în Ucraina.

Generalul Valerii Zaluzhnyi a spus că a vorbit cu generalul Mark Milley despre furnizarea de echipamente militare, arme și muniții, dar și despre situația de pe linia frontului, informează CNN.

Între timp, situația din orașul Bakhmut (est) „devine din ce în ce mai dificilă”, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Inamicul distruge în mod constant tot ceea ce poate fi folosit pentru a ne proteja pozițiile, pentru a le asigura și a le apăra”, a spus Zelenski, la scurt timp după ce liderii militari au anunțat sute de lovituri rusești în regiune.

Armata rusă a bombardat regiunea Herson de 119 ori în ultima zi, 25 de localități fiind afectate de focul inamicului, a transmis șeful administrației militare regionale Herson. Cel mai mult a avut de suferit orașul Herson, unde obuzele inamice au lovit mai multe clădiri, dar și curtea unei școli. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, marți, că apărarea ucraineană a reușit să respingă, în ultima zi, peste 60 de atacuri ale inamicului, pe cinci direcții.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că țările NATO luptă de facto cu Rusia, ținând cont de furnizarea contină de arme Kievului și de informațiile pe care le livrează constant ucrainenilor.

„De fapt, NATO acționează acum ca un singur bloc nu ca oponent, ci ca dușman. Informațiile lor lucrează împotriva noastră 24 de ore pe zi, armele lor sunt furnizate gratuit Ucrainei pentru a trage în armata noastră. Se iau angajamente și decizii colective în cadrul NATO cu privire la noi livrări, la noi loturi de arme cu o creștere constantă a nivelui lor tehnic”, a spus Peskov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii