LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 371: Şefii diplomaţiilor G20 se reunesc în India pe fondul războiului din Ucraina. Antony Blinken şi Serghei Lavrov, între participanţi

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 371: Şefii diplomaţiilor G20 se reunesc în India pe fondul războiului din Ucraina. Antony Blinken şi Serghei Lavrov, între participanţi
Antony Blinken / Foto - Profimedia Images
Publicat: 01/03/2023, 12:35
Actualizat: 01/03/2023, 15:43

Războiul din Ucraina, ziua 371. Secretarul de stat american Antony Blinken este aşteptat miercuri în India pentru o reuniune a G20 la care va participa şi omologul său rus Serghei Lavrov, pe fondul divizărilor care marchează ţările membre ale acestui for – cele mai mari economii ale lumii, inclusiv ţări în curs de dezvoltare – în legătură cu Ucraina.

Update 3: Rusia susţine că a respins un atac ucrainean „masiv” cu drone în Crimeea

Ministerul rus al Apărării afirmă că forţele sale au respins un „atac masiv” cu drone ucrainene asupra Crimeei, peninsula de la Marea Neagră anexată de Rusia în 2014, a relatat presa de stat.

„O tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac masiv cu drone asupra instalaţiilor din peninsula Crimeea a fost evitată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Igor Konaşenkov, citat de agenţia de presă TASS.

Şase drone de atac ucrainene au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană, iar alte patru drone au fost dezactivate prin război electronic, susţine Konaşenkov.

Nu au existat victime şi distrugeri la sol, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, citat de News.ro.

Update 2: Trei persoane au fost ucise în atacurile din Donețk

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) – Trei persoane au fost ucise în timpul atacurile lansate de ruși din Donețk, a anunțat miercuri guvernatorul ucrainean al regiunii, potrivit Sky News.

Pavlo Kyrylenko a declarat că o persoană a murit în satul Velyka Novosilka din estul Donețkului, în timp ce alte două au fost ucise când rachetele rusești au lovit orașul Lastochkyne din centrul regiunii.

Aproximativ 15 case au fost avariate în Lastochkyne, în timp ce mai multe clădiri au fost lovite în alte părți ale zonei Donețk din estul Ucrainei.

Un cartier rezidențial a fost vizat de focuri de armă în Mariinsky, în timp ce clădirea administrativă a fost avariată în Tonenko, au precizat ucrainenii, scrie Mediafax.

Update 1: Pierderile suferite de armata rusă

Noua estimare ucraineană privind pierderile rusești: 650 de soldați, 7 tancuri, 8 alte blindate, 10 piese de artilerie, 5 diferite vehicule, 1 lansator multiplu de rachete și 4 drone.

Şefii diplomaţiilor G20 se reunesc în India pe fondul războiului din Ucraina

Secretarul de stat american Antony Blinken este aşteptat miercuri în India pentru o reuniune a G20 la care va participa şi omologul său rus Serghei Lavrov, pe fondul divizărilor care marchează ţările membre ale acestui for – cele mai mari economii ale lumii, inclusiv ţări în curs de dezvoltare – în legătură cu Ucraina.

Întâlnirea de două zile de la New Delhi dintre miniştrii de externe ai G20 vine după cea a miniştrilor de finanţe, care nu au reuşit, sâmbătă, să cadă de acord asupra unei declaraţii comune din cauza divergenţelor legate de conflictul din Ucraina. China şi Rusia sunt singurele ţări din G20 care nu au validat paragrafele documentului referitoare la „războiul din Ucraina”.

Nicio întâlnire între şefii diplomaţiilor rusă şi americană nu se află pe ordinea de zi a reuniunii din New Delhi. Antony Blinken nu s-a mai aflat în aceeaşi sală cu Serghei Lavrov de la reuniunea anterioară a G20 din Bali, Indonezia, în iulie anul trecut. Ultima lor întâlnire bilaterală datează din ianuarie 2022, cu câteva săptămâni înainte de invazia rusă din Ucrainei din 24 februarie. Blinken şi Lavrov au mai discutat ulterior la telefon, dar nu pentru a aborda acest subiect, informează AFP, citată de Agerpres.

Ministrul de externe al Rusiei a sosit marţi seara în India, o ţară care are o veche prietenie cu Rusia şi care nu a condamnat invadarea Ucrainei.

Serghei Lavrov va profita de participarea sa la G20 pentru a critica Occidentul, potrivit unui comunicat de presă al ministerului său.

„Politica distructivă a Statelor Unite şi a aliaţilor lor a adus deja lumea în pragul catastrofei, a încetinit dezvoltarea socio-economică şi a înrăutăţit grav situaţia celor mai sărace ţări”, se arată în documentul publicat marţi.

O întâlnire în marja G20 de la New Delhi între Antony Blinken şi ministrul chinez de externe Qin Gang este, de asemenea, incertă, deoarece relaţiile dintre China şi Statele Unite sunt tensionate.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată