LIVE TEXT. Ziua 291 de război. Ucraina a atacat orașul Melitopol, ocupat de Rusia, situat în sud-estul țării. „Dacă Melitopol cade, întreaga linie de apărare până la Herson se prăbușește. Ucraina câștigă o rută directă către Crimeea”

LIVE TEXT. Ziua 291 de război. Ucraina a atacat orașul Melitopol, ocupat de Rusia, situat în sud-estul țării. „Dacă Melitopol cade, întreaga linie de apărare până la Herson se prăbușește. Ucraina câștigă o rută directă către Crimeea”
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 11/12/2022, 15:00
Actualizat: 12/12/2022, 07:23

Ziua 291 de lupte între Kiev și Moscova. Ucraina a atacat orașul Melitopol, ocupat de Rusia, situat în sud-estul țării. Autoritățile proruse au declarat că un atac cu rachete a ucis două persoane și a rănit 10 sâmbătă seara. Fostul primar a declarat că zeci de „invadatori” au fost uciși.

GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 15:00 – Dmitri Medvedev, declarații alarmante despre planul Rusiei: „Intensificăm producţia celor mai puternice mijloace de distrugere”

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a făcut duminică declarații alarmante privind planurile Rusiei. Mai exact, acesta a punctat că țara condusă de Vladimir Putin îşi intensifică producţia ”celor mai puternice mijloace de distrugere”, scopul fiind acela de a contracara presupusa ameninţare din partea Occidentului.

„Inamicul nostru nu s-a implantat puternic doar în gubernia Kiev a micii noastre Rusii. El este şi în Europa, în America de Nord, Japonia, Australia, Noua Zeelandă şi în alte locuri care au jurat supunere naziştilor timpurilor noastre. (…) Iată de ce ne intensificăm producţia celor mai puternice mijloacelor de distrugere. Inclusiv a celor bazate pe noi principii”’, a scris Medvedev duminică într-un mesaj pe contul său de Telegram.

(Citește mai multe detalii aici….)

UPDATE ora 14:15 – Olaf Scholz, dezvăluiri despre discuțiile cu Putin: „Am văzut brutalitatea de care este capabil președintele rus. Este hotărât să cucerească anumite părți ale Ucrainei”

Vladimir Putin este hotărât să cucerească anumite părți ale Ucrainei.

Președintele rus nu are nicio rezervă în agresiunea sa, spune cancelarul german, Olaf Scholz, care de la invazia Rusiei în Ucraina a vorbit la telefon cu Putin, mai mult decât majoritatea celorlalți lideri occidentali.

Până în prezent, discuțiile și încercările de a-l face pe țarul rus să renunțe la agresiunea împotriva Ucrainei nu au dat roade.

Olaf Scholz: România îndeplinește toate criteriile pentru aderarea la Schengen
Sursa foto: Shutterstock

UPDATE ora 13:00 – Traderii nu intenţionează să suspende transporturile de cereale din Odesa după atacurile ruseşti (ministrul ucrainean al Agriculturii)

Traderii nu intenţionează să suspende transporturile de cereale din porturile ucrainene din zona Odesa, după cele mai recente atacuri ruseşti asupra sistemului energetic al regiunii, a anunţat duminică ministrul Agriculturii, Mykola Solsky, transmite Reuters, citată de Agerpres.

„Există probleme, dar niciunul din traderi nu discută despre suspendarea transporturilor. Porturile folosesc surse alternative de energie”, a declarat Solsky pentru Reuters.

Peste 1,5 milioane de persoane din regiunea sudică ucraineană Odesa au rămas fără curent electric, după ce Rusia a atacat oraşul cu „drone-kamikaze” în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Autorităţile regiunii Odesa au anunţat că furnizarea de electricitate pentru populaţia oraşului va fi restabilită în următoarele zile, deşi repararea completă a reţelelor ar putea dura două-trei luni.

UPDATE ora 12:00 – Negocierile de pace din Ucraina nu pot fi folosite ca acoperire pentru reînarmarea Rusiei – ministru

Eventualele discuții de pace din Ucraina nu pot fi o acoperire pentru reînarmarea Rusiei, a declarat duminică ministrul britanic de externe James Cleverly, adăugând că nu a văzut niciun semn că Moscova ar intra în negocieri cu bună credință.

Cleverly a declarat că, deși Marea Britanie dorește să vadă discuții de pace „cât mai curând posibil”, el a reiterat că Ucraina ar trebui să stabilească parametrii pentru orice negocieri.

„Orice negocieri trebuie să fie reale, trebuie să fie semnificative, nu pot fi doar o frunză de smochin pentru reînarmarea Rusiei și recrutarea în continuare de soldați”, a declarat Cleverly pentru Sky News, citat de Mediafax.

„Nu prea văd venind nimic din partea Rusiei care să îmi dea încredere că Vladimir Putin intră în aceste negocieri cu bună credință. Retorica generală este încă foarte conflictuală”.

UPDATE ora 10:00 – Volodimir Zelenski anunţă că situaţia din regiunea Odesa este foarte dificilă, iar penele de curent vor dura câteva zile

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă seară că atacurile Rusiei din cursul nopţii precedente asupra regiunii Odesa au lăsat 1,5 milioane de oameni fără energie electrică, o situaţie care ar putea dura câteva zile, deşi echipele de tehnicieni lucrează non-stop pentru refacerea infrastructurii energetice lovite.

„Situaţia din regiunea Odesa este foarte dificilă. După atacul nocturn al dronelor iraniene, Odesa şi alte oraşe şi sate din regiune se află în întuneric. Până în prezent, mai mult de 1,5 milioane de oameni din Odesa nu au energie electrică. Doar infrastructura critică este conectată, în măsura în care este posibilă furnizarea de energie electrică”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic transmis ucrainenilor la sfârşitul zilei, scrie News.ro.
Volodimir Zelenski – președintele Ucrainei | Foto – Profimedia Images

UPDATE ora 07:00 – Ucraina a atacat orașul Melitopol, ocupat de Rusia, situat în sud-estul țării

Autoritățile proruse au declarat că un atac cu rachete a ucis două persoane și a rănit 10 sâmbătă seara.

Fostul primar a declarat că zeci de „invadatori” au fost uciși, scrie Sky News, citat de Mediafax.

Oleksiy Arestovych, un consilier al președintelui Ucrainei, a declarat că Melitopol, un important centru industrial și de transport ocupat de Rusia din martie, este esențial pentru apărarea sudului.

„Toată logistica care leagă forțele rusești din partea de est a regiunii Herson și până la granița rusă de lângă Mariupol se realizează prin intermediul acestuia”, a spus el.

„Dacă Melitopol cade, întreaga linie de apărare până la Herson se prăbușește. Forțele ucrainene câștigă o rută directă către Crimeea”.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei ucrainene cu privire la atacuri.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în conflictul militar

Ziua 290 de război. ONU: Rusia încearcă să obțină rachete balistice din Iran / Vladimir Putin: Moscova ar putea lua în considerare un atac preventiv pentru a dezarma un inamic

Ziua 289 de război în Ucraina. Putin: Bombardamentele vor continua / Kremlin: Totul depinde de Zelenski

Ziua 288 de război: Bombele lansate de armata lui Vladimir Putin au ucis 10 persoane în estul Ucrainei. Volodimir Zelenski: „Un atac feroce și absolut calculat”

Ziua 287 de război: 14 drone iraniene, doborâte în Ucraina (sursa ucraineană) / SUA afirmă că nu au „permis” Ucrainei să lanseze atacuri în interiorul Rusiei

Război în Ucraina, ziua 286: Nou atac masiv cu rachete împotriva Ucrainei. Majoritatea proiectilelor au fost doborâte/ Atac cu dronă asupra unui aerodrom din regiunea rusă Kursk. Un rezervor de petrol a luat foc

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia