LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 332: Joe Biden, anunț categoric: „Kievul va primi toată asistența militară necesară” / Ce a decis Casa Albă în privința Wagner

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 332: Joe Biden, anunț categoric: „Kievul va primi toată asistența militară necesară” / Ce a decis Casa Albă în privința Wagner
Război în Ucraina / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 21/01/2023, 10:35
Actualizat: 21/01/2023, 13:43

Ziua 332 de război. Statele Unite ale Americii anunță că Ucraina va primi „toată asistența militară necesară” în confruntarea cu Federația Rusă. Kievul are sprijinul deplin al Washingtonului pentru a respinge invazia rusă, a transmis preşedintele SUA, Joe Biden.

Afirmațiile sale au fost făcute pe fondul disputelor cu Germania privind furnizarea de tancuri Leopard forțelor armate ucrainene.

CELE MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ALE ZILEI

UPDATE 3: Consilier al președintelui Zelenski: Indecizia ucide tot mai mulți dintre oamenii noștri

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că precauția și lentoarea cu care se iau deciziile privind trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina costă vieți, informează The Guardian.

Consilierul Mykhailo Podolyak a transmis sâmbătă pe Twitter frustrarea sa față de „indecizia globală” privind furnizarea de arme către Ucraina.

El a spus: „Veți ajuta oricum Ucraina cu armele necesare și vă veți da seama că nu există altă opțiune pentru a pune capăt războiului decât înfrângerea (Rusiei)”.

Acesta i-a îndemnat pe liderii occidentali să gândească „mai rapid”. „Dar indecizia de astăzi omoară mai mulți dintre oamenii noștri. Fiecare zi de întârziere înseamnă moartea unor ucraineni”, a spus el.

Declarația vine în contextul în care președintele american Joe Biden a spus vineri seara că „Ucraina va primi tot ajutorul de care are nevoie”, răspunzând la o întrebare privind intenţia Poloniei de a oferi armatei ucrainene tancuri de fabricaţie germană, scrie Mediafax.

UPDATE 2: Fost membru Navy Seal, ucis de ruși în Ucraina. Explicațiile Washingtonului

Ex-militar american, membru al unei unităţi de comando de elită, din care ar fi dezertat în 2019, ucis în Ucraina săptămâna aceasta.

Anunțul a fost făcut chiar de Marina militară a Statelor Unite (US Navy) și preluat de CBS.

(Citește mai multe detalii aici…)

Fost membru Navy Seal, ucis de ruși în Ucraina
Fost membru Navy Seal, ucis de ruși în Ucraina / Sursa FOTO: imrussia.org
The NZ PRT Bamyan is tasked with maintaining security in Bamyan Province. It does this by conducting frequent presence patrols throughout the province. The PRT also supports the provincial and local government by providing advice and assistance to the Provincial Governor, the Afghan National Police and district sub-governors. Thirdly the NZ PRT identifies, prepares and provides project management for NZAID projects within the region. These are contracted to Afghan companies who hire local workers to assist with the completion of these projects. Thus each project provides new amenities, and also provides employment in the region.

UPDATE 1: Statele Unite desemnează Grupul Wagner drept „organizaţie criminală transnaţională”

Statele Unite ale Americii vor cataloga gruparea Wagner drept „organizaţie criminală transnaţională”, a anunţat vineri seară John Kirby, coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

John Kirby a afirmat că Departamentul Trezoreriei de la Washington va aplica sancţiuni împotriva Grupului Wagner.

„Acţiunile confirmă ameninţarea transnaţională generată de Grupul Wagner, inclusiv prin modelul de comportament de activităţi criminale grave” – John Kirby

Oficialul american a precizat că Grupul Wagner a trimis aproximativ 50.000 de combatanţi pe frontul din estul Ucrainei.

De altfel, John Kirby a acuzat Coreea de Nord că furnizează armament Grupului Wagner, lucru negat recent de regimul de la Phenian. „Transferurile de armament din Coreea de Nord sunt o încălcare directă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite”, a afirmat John Kirby.

ȘTIRE INIȚIALĂ

NATO, reuniune tensionată la Baza Ramstein

„Ucraina va primi toată asistenţa militară de care are nevoie”, a afirmat preşedintele Biden, citat de CNN. El a răspuns astfel la o întrebare privind intenţia Poloniei de a oferi armatei ucrainene tancuri de fabricaţie germană.

Reprezentanţii statelor occidentale nu au ajuns la niciun acord cu ocazia reuniunii Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei, desfăşurată la Baza militară germană Ramstein. Reuniunea a avut ca temă centrală furnizarea de tancuri ultramoderne Ucrainei.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunţat că Guvernul de la Berlin analizează posibilitatea de a livra tancuri Leopard, dar, deocamdată, nu a luat nicio decizie în acest sens. Situaţia confirmă persistenţa disensiunilor în interiorul NATO.

„Referitor la furnizarea de tancuri Leopard, nu există o opinie unanimă” – Boris Pistorius, ministrul german al Apărării.

Pistorius a negat că Berlinul blochează „unitatea NATO” și a subliniat că există argumente atât în favoarea aprovizionării Ucrainei cu tancuri, cât şi împotriva unei astfel de acţiuni.

„Există motive bune pentru livrarea de tancuri şi motive bune împotriva livrării. Şi, ţinând cont de situaţia generală a unui război care durează deja de aproape un an, toate argumentele pro şi contra trebuie analizate foarte atent, iar această evaluare este împărtăşită explicit de mulţi aliaţi” – Boris Pistorius

Germania insistă pentru o soluţie coordonată – nu vor fi furnizate tancuri Leopard dacă America nu oferă și ea tancuri M1 Abrams. Pentagonul, însă, a transmis că nu va livra Ucrainei vehicule militare de acest tip.

Pe de altă parte, cancelarul Olaf Scholz a transmis că poziţia Germaniei trebuie interpretată şi în contextul eforturilor de evitare a unui conflict direct între NATO şi Rusia: „Trebuie să evităm ca acest conflict să devină un război între Rusia şi Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord”.

Citește și

Război în Ucraina, ziua 330: SUA încep să se arate dispuse să ajute Ucraina să-i atace pe ruşi în Crimeea / Dmitri Medvedev amenință din nou: „Înfrângerea Rusiei poate declanșa un război nuclear”

Război în Ucraina, ziua 328: Kievul cere Vestului livrări mai rapide de arme pentru a face faţă presiunii ruseşti / O înaltă responsabilă a diplomaţiei americane în vizită la Kiev

Război în Ucraina, ziua 327: Rusia şi Belarusul au început exerciţii militare comune / 35 de morţi, noul bilanţ al atacului asupra blocului de locuinţe de la Dnipro

Război în Ucraina, ziua 326. Cel puţin 9 morţi şi 60 de răniţi într-un atac asupra bloc de locuințe din Dnipro

Război în Ucraina, ziua 324: „Noapte fierbinte”, cu lupte crâncene, în Soledar/Ministerul rus al Apărării anunţă că forţele sale au preluat controlul total asupra oraşului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?