UPDATE | Război în Ucraina, ziua 318. „Armistițiul” lui Vladimir Putin: Doi morți și 13 răniți în urma bombardamentelor în Bahmut, în ziua de Crăciun / Președintele Rusiei a participat singur la slujba de Crăciun la Kremlin (VIDEO)

UPDATE | Război în Ucraina, ziua 318. „Armistițiul” lui Vladimir Putin: Doi morți și 13 răniți în urma bombardamentelor în Bahmut, în ziua de Crăciun / Președintele Rusiei a participat singur la slujba de Crăciun la Kremlin (VIDEO)
Vladimir Putin, singur în biserică de Crăciun / Sursa foto: captură video YouTube
Publicat: 07/01/2023, 15:20
Actualizat: 07/01/2023, 15:24

Război în Ucraina, ziua 318. SUA vor începe pregătirea forțelor ucrainene pe sistemul de rachete Patriot la sfârșitul acestei luni, potrivit Departamentului de Apărare. Laura Cooper, secretar adjunct al Apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia din SUA, a declarat că pregătirea va dura „câteva luni”.

UPDATE ora 15:00 – „Armistițiul” lui Putin. Doi morți și 13 răniți în urma bombardamentelor în Bahmut, în ziua de Crăciun

Există, de asemenea, lupte grele pentru controlul orașului Soledar.


UPDATE ora 12:00 – Rusia se pregăteşte să mobilizeze alţi 500.000 de recruţi, susţine Ucraina

Spionajul militar din Ucraina a susţinut că Rusia ar urma să ordone mobilizarea a 500.000 de recruţi în ianuarie, în plus faţă de cei 300.000 chemaţi la arme în octombrie, un alt semnal aparent că Vladimir Putin nu are intenţia de a pune capăt războiului, scrie The Guardian.

Vadim Skibiţki, adjunctul şefului spionajului militar ucrainean, a afirmat că Ucraina crede că recruţii ar fi o parte a unui şir de ofensive ruseşti din primăvară şi vară, în estul şi sudul ţării.

Rusia a negat că pregăteşte un al doilea val de mobilizare, Putin spunând luna trecută că ”nu are rost” să vorbească despre o nouă chemare la arme, susţinând că doar jumătate dintre cei mobilizaţi deja au fost trimişi în Ucraina.

Oficiali ruşi, între care şi Putin, au negat anterior planurile de a ordona o mobilizare, înainte de a declara, în septembrie, ”mobilizarea parţială”.

Avertismentul Ucrainei privind o nouă mobilizare vine în timp ce Rusia susţine că a aderat la armistiţiul unilateral de Crăciunul pe rit vechi, notează News.ro.

UPDATE ora 10:00 – Londra va găzdui o reuniune internaţională dedicată crimelor de război comise de Rusia în Ucraina

Ancheta asupra presupuselor crime de război comise de armata rusă în Ucraina va fi principalul punct pe agenda reuniunii miniştrilor justiţiei din mai multe ţări, care se vor întâlni în Marea Britanie în luna martie, informează PA Media/dpa, citate de Agerpres.

Vicepremierul şi ministrul justiţiei Dominic Raab va găzdui întâlnirea la Lancaster House din Londra, alături de omologul său olandez Dilan Yesilgoz-Zegerius.

Participanţii vor asculta prezentarea procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, despre activitatea instanţei şi rolul comunităţii internaţionale în susţinerea investigaţiilor sale.

Preşedintele Vladimir Putin continuă să vizeze infrastructura energetică crucială a Ucrainei, lăsând frecvent cetăţenii acestei ţări fără curent electric şi distrugând sursele de alimentare centralizată cu energie termică în condiţii de iarnă.

Karim Khan investighează în prezent acuzaţiile conform cărora soldaţii ruşi au comis crime de război în timpul invadării Ucrainei, în contextul în care autorităţile de la Kiev susţin că au fost executaţi şi violaţi civili.

Dominic Raab a declarat că „forţele ruse ar trebui să ştie că nu pot acţiona fără consecinţe şi că vom sprijini Ucraina până când se va face dreptate. La aproape un an de la invazia ilegală, comunitatea internaţională trebuie să acorde cel mai puternic sprijin CPI astfel încât criminalii de război să poată fi traşi la răspundere pentru atrocităţile la care asistăm”.

UPDATE ora 09:00 – Preşedintele Vladimir Putin a participat singur la slujba de Crăciun la Kremlin

Preşedintele Vladimir Putin a participat sâmbătă la slujbă de Crăciun oficiată într-o catedrală din Kremlin în loc să se alăture credincioşilor, informează Reuters, citată de Agerpres.

Agenţia rusă de presă RIA a informat că este pentru prima dată în ultimii ani când Putin sărbătoreşte Crăciunul la Moscova, mai degrabă decât în regiunea din jurul capitalei.

Televiziunea de stat a transmis două clipuri în direct cu preşedintele Putin în interiorul Catedralei Buna Vestire în timp ce preoţii oficiau la miezul nopţii Sfânta Liturghie. Purtând o haină albastră şi un pulover alb cu guler înalt, Vladimir Putin era singurul credincios participant la slujbă. A fost arătat în timp ce îşi făcea cruce de mai multe ori înainte ca reportajul televizat să fie întrerupt pentru a prezenta telespectatorilor slujba oficiată în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Şeful statului rus, care a sărbătorit Paştele anul trecut în catedrală împreună cu mii de credincioşi, a participat singur la liturghia de Crăciun şi anul trecut, însă la reşedinţa sa oficială Novo-Ogariovo din afara Moscovei. În 2021, Vladimir Putin a participat la o liturghie publică la Novgorod.

UPDATE ora 07:00 – Pregătirea soldaților ucraineni pe sisteme Patriot va începe luna aceasta

SUA vor începe pregătirea forțelor ucrainene pe sistemul de rachete Patriot la sfârșitul acestei luni, potrivit Departamentului de Apărare, relatează CNN, citat de HotNews.

Laura Cooper, secretar adjunct al Apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia din SUA, a declarat că pregătirea va dura „câteva luni”.

Joi, Pentagonul a declarat că SUA ia în considerare să aducă ucraineni în SUA pentru a se antrena cu sistemul de rachete Patriot, precum și să îi pregătească în străinătate „sau o combinație a ambelor”, potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare.

„Cred că suntem în mod clar într-un moment al acestei bătălii în care vom putea oferi acest tip de pregătire pentru a permite Ucrainei să susțină astfel de sisteme, astfel încât să se poată concentra pe apărarea țării lor și pe preluarea teritoriului”, a spus secretarul de presă al Pentagonului, generalul Pat Ryder. la o conferință de presă joi.

Citește și

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni