UPDATE: Ziua 316 de război: Patriarhul Kiril al Rusiei, un puternic susținător al războiului din Ucraina, face apel la un armistițiu pentru Crăciunul pe rit vechi și cere încetarea focului

UPDATE: Ziua 316 de război: Patriarhul Kiril al Rusiei, un puternic susținător al războiului din Ucraina, face apel la un armistițiu pentru Crăciunul pe rit vechi și cere încetarea focului
Sursă Foto - G4media.ro
Publicat: 05/01/2023, 14:00
Actualizat: 05/01/2023, 22:32

Aliații occidentali sunt pregătiți să aprovizioneze Ucraina cu vehicule de luptă blindate, dar nu cu tancurile pe care le-a cerut pentru a lupta împotriva Rusiei. SUA iau în calcul trimiterea de blindate Bradley, dar nu și tancuri. Franța va livra vehicule blindate AMX-10RC.

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 21.00 – Administraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că nu acceptă armistiţiul propus de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu ocazia Crăciunului ortodox pe stil vechi.

„Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate – doar atunci va fi un armistiţiu temporar”, a replicat joi seară consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, denunţând ceea ce a numit„ipocrizia” Moscovei, potrivit agenţiei Reuters.

UPDATE ora 19:00 -Două zile de pace în Ucraina cu ocazia Crăciunului de rit vechi! Vladimir Putin a ordonat încetarea focului

Președintele Vladimir Putin i-a ordonat, joi, ministrului Apărării de la Moscova o încetare a focului în Ucraina pentru 36 de ore. Încetarea focului ar urma să fie în vigoare din 6 ianuarie, ora locală 12:00, până pe 7 ianuarie, ora locală 24:00.

Motivul invocat de Kremlin pentru încetarea unilaterală a focului este acela de a permite creștinilor ortodocși să participe la slujbele de Crăciun. (Citește mai mult aici…)

UPDATE ora 14:00 – Șeful NATO avertizează că Rusia nu ar trebui subestimată

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că ar fi periculos ca Rusia și ambițiile președintelui Vladimir Putin să fie subestimate, în contextul războiului din Ucraina, scrie Reuters.

„Ei au arătat o mare disponibilitate de a tolera pierderi și suferințe”, a declarat Stoltenberg la o conferință de afaceri din Norvegia.

„Nu avem niciun indiciu că președintele Putin și-a schimbat planurile și obiectivele în Ucraina. Așa că este periculos să subestimăm Rusia”, transmite Mediafax.

UPDATE ora 12:00 – Patriarhul Kiril cere o încetare a focului și un armistițiu de Crăciun în Ucraina

Agenția rusă de știri Tass transmite că Patriarhul Kiril a cerut o încetare a focului și un armistițiu de Crăciun în Ucraina.

„Eu, Kiril, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, mă adresez tuturor părților implicate în conflictul fratricid pentru a face apel la încetarea focului și a pecetlui un armistițiu de Crăciun de la ora 12.00 a zilei de 6 ianuarie până la miezul nopții de 7 ianuarie”, a transmis patriarhul într-un mesaj postat pe site-ul bisericii.

Patriarhul s-a confruntat cu critici aspre pentru că și-a arătat sprijinul pentru invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE ora 11:00 – Erdogan îi spune lui Putin că eforturile de pace ar trebui sprijinite de încetarea unilaterală a focului

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus lui Vladimir Putin, într-un apel telefonic, că eforturile de pace legate de războiul dintre Rusia și Ucraina ar trebui susținute de o încetare unilaterală a focului și de o „viziune pentru o soluție echitabilă”, anunță, joi, președinția turcă.

Putin așteaptă de la Erdogan o propunere concretă de mediere a războiului din Ucraina
Recep Erdogan și Vladimir Putin

UPDATE ora 10:00 – Crăciunul, sărbătorit cu steaguri ucrainene în UK

Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, a postat o fotografie din Cornwall cu oameni care sărbătoresc Crăciunul cu steaguri ucrainene.

„Destul de uimitor să vezi cât de puternic rămâne sprijinul pentru Ucraina în Marea Britanie după aproape un an de invazia rusă”, scrie ea.


UPDATE ora 09:00 – „Nu există niciun motiv rațional” pentru care Occidentul nu a trimis tancuri în Ucraina, spune Zelenski

Aliații occidentali sunt pregătiți să aprovizioneze Ucrainei cu vehicule de luptă blindate, dar nu cu tancurile pe care le-a cerut pentru a lupta împotriva Rusiei, relatează Reuters, citată de The Guardian.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că guvernul său va trimite vehicule de luptă blindate ușoare AMX-10 RC pentru a face față războiului, a declarat miercuri un oficial francez, după un apel telefonic între cei doi lideri.

În timp ce oficialul a spus că acestea vor fi primele vehicule blindate vestice livrate Ucrainei, Australia a declarat în octombrie că a oferit Kievului 90 de vehicule Bushmaster Protected Mobility Vehicles, o unitate blindată care poate rezista bombelor terestre, a armelor de calibru mic și a altor amenințări.

În mesajul de miercuri seara, Zelenski i-a mulțumit lui Macron pentru ajutor și a afirmat că e nevoie ca aliații să furnizeze arme mai grele.

„Acesta este un semnal clar transmis tuturor partenerilor noștri. Nu există niciun motiv rațional pentru care Ucraina nu a fost încă aprovizionată cu tancuri occidentale”, a spus el.

Pe de altă parte, vehiculul blindat Bradley, de care dispune armata americană, ar oferi Ucrainei mai multă putere de foc pe câmpul de luptă și i-ar întări abilitățile în războiul de tranșee.

Cu toate acestea, nu se pune problema la acest moment de a fi livrate tancurile Abrams pe care Ucraina le-a solicitat. Kievul a cerut în mod repetat aliaților occidentali vehicule de luptă mai grele, precum Abrams și tancurile Leopard de producție germană.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în conflictul militar din Ucraina

Războiul din Ucraina, ziua 315. Rusia a reluat bombardamentele / Ucrainenii au doborât 500 de drone

Ziua 314 de război. Summitul UE-Ucraina va avea loc la Kiev, pe 3 februarie / Volodimir Zelenski: Avem informaţii că Rusia plănuieşte un atac prelungit cu drone Shahed

Ziua 313 de război. Capitala Kiev, atacată cu zeci de drone / Rușii, pierderi masive în Bahmut

Ziua 312 de război. Din nou explozii în Kiev. Zelenski: ”Vreau să ne urez tuturor un singur lucru – victoria!”

Ziua 311 de război: Ucrainenii apără pozițiile din Donbas. Rusia a pierdut până în prezent peste 100.000 de soldați

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Vești proaste de la meteorologii. Săptămâna Mare începe cu ploi
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...