LIVE UPDATE | Ziua 314 de război. Summitul UE-Ucraina va avea loc la Kiev, pe 3 februarie / Volodimir Zelenski: Avem informaţii că Rusia plănuieşte un atac prelungit cu drone Shahed

LIVE UPDATE | Ziua 314 de război. Summitul UE-Ucraina va avea loc la Kiev, pe 3 februarie / Volodimir Zelenski: Avem informaţii că Rusia plănuieşte un atac prelungit cu drone Shahed
Publicat: 03/01/2023, 11:00
Actualizat: 03/01/2023, 14:11

În ziua 314 de război, oficialii ucraineni au anunțat defășurarea summit-ului UE-Ucraina la Kiev, pe data de 3 februarie. Inițial, au existat informații că evenimentul diplomatic va avea loc la Bruxelles. Schimbarea a fost anunţată după conversaţia telefonică care a avut loc luni între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:00 – Efectele vremii asupra războiului din Ucraina: temperaturile pozitive îi ajută pe ucraineni

Vremea neașteptat de caldă din luna ianuarie îi ajută pe ucraineni deoarece reduce cererea de energie electrică din Ucraina. Sistemul a fost afectat de loviturile aeriene repetate ale rușilor.

Vremea neobișnuit de caldă din Ucraina reduce cererea de energie electrică în rețeaua națională, a anunțat, marți, operatorul de electricitate din Ucraina, potrivit CNN, citat de Mediafax.

„Datorită vremii calde, consumul în Ucraina este redus. Centralele electrice produc suficientă electricitate pentru a acoperi sarcina. În plus, din cauza vremii senine în orele de dimineață și după-amiază, producția de electricitate de către centralele solare este crescută”, a anunțat Ukrenergo pe pagina de Facebook.

Cu toate acestea, compania va menține unele restricții și i-a îndemnat din nou pe ucraineni să „consume electricitatea cu înțelepciune”.

UPDATE ora 13:00 –  Un reporter german a fost rănit într-o explozie provocată de un atac aerian al rușilor asupra orașului ucrainean Kramatorsk

Un jurnalist de la publicația germană de știri BILD a suferit o rană la cap în urma unei explozii în orașul Kramatorsk din estul Ucrainei.

Bjorn Stritzel a declarat că are o tăietură pe frunte în urma exploziei care a avut loc în timp ce lua cina la hotelul său, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

El a mai spus că, probabil, explozia a fost cauzată de o rachetă care a căzut în apropiere și că ținta ar fi fost o gară aflată în apropiere.

Este aceeași explozie care a fost filmată de un cameraman francez, în timpul unei transmisiuni live. Racheta a căzut în apropierea reporterului și cameramanului care s-au adăpostit de urgență.

UPDATE ore 11:00 – Volodimir Zelenski: Avem informaţii că Rusia plănuieşte un atac prelungit cu drone Shahed

Preşedintele Volodimir Zelenski susține că Ucraina are informaţii potrivit cărora Rusia pregăteşte un atac intens cu drone kamikaze de fabricaţie iraniană, pentru că regimul de la Moscova are nevoie de „emoţii mobilizatoare” şi a avertizat populaţia că ar putea urma nopţi „destul de agitate”, cerând totodată forţelor de apărare antiaeriană să fie foarte vigilente în perioada următoare.

„Au trecut doar două zile de la începutul anului, iar numărul dronelor iraniene doborâte deasupra Ucrainei este deja de peste 80”, a arătat Volodimir Zelenski. „Acest număr ar putea creşte în viitorul apropiat. Pentru că în aceste săptămâni, nopţile pot fi destul de agitate. Avem informaţii că Rusia plănuieşte un atac prelungit cu (drone) Shahed”, a anunţat preşedintele în mesajul său de luni seara către naţiune.

„Rusia mizează pe epuizare. Pe epuizarea poporului nostru, a apărării noastre aeriene, a sectorului nostru energetic. Dar trebuie să ne asigurăm – şi vom face totul pentru asta – că acest obiectiv al teroriştilor eşuează, ca toate celelalte”, a spus liderul de la Kiev. „Acum este momentul în care toţi cei implicaţi în protecţia cerului trebuie să fie deosebit de atenţi”, a subliniat Zelenski.

El a explicat că regimul rus are nevoie în acest moment de „emoţii mobilizatoare”, pentru că Moscova vrea să demonstreze populaţiei că totul decurge „conform planului”, dar ar pregăti totodată şi o „nouă mobilizare”, transmite News.ro.

Politico: „Zelenski sfidează UE și își subordonează Curtea Constituțională”
Volodimir Zelenski / Sursa FOTO: moustique.be

UPDATE ora 08:30 – Poliţia ucraineană afirmă că a descoperit 25 de lagăre de tortură după eliberarea de sub ocupaţia rusă a zonei din jurul oraşului Harkov

Poliţia ucraineană afirmă că a descoperit 25 de lagăre de tortură după eliberarea de sub ocupaţia rusă a zonei din jurul oraşului Harkov, situat în estul Ucrainei, informează dpa, citată de Agerpres.

Trupele ruse au reţinut şi torturat civili în condiţii inumane în aceste lagăre, a scris luni, pe Facebook, şeful poliţiei regionale Volodimir Timoşko.

Unii dintre prizonieri au fost supuşi la şocuri electrice, iar altora li s-au rupt degetele, a adăugat el.

Regiunea din jurul oraşului Harkov a fost ocupată luni de zile de trupele ruse, care s-au retras abia la începutul lunii septembrie, după o contraofensivă ucraineană. De atunci au fost descoperite în regiunea eliberată cadavrele a 920 de civili, dintre care 25 ale unor copii, ucişi de soldaţii ruşi, a adăugat Timoşko.

Potrivit investigaţiilor autorităţilor ucrainene, forţele ruse au comis crime de război şi în alte teritorii ocupate.

După retragerea unităţilor ruseşti din suburbia Bucea a capitalei Kiev au fost descoperite peste 400 de cadavre. Mare parte din victime au suferit morţi violente. Ancheta este în derulare.

UPDATE or 07:00 – Summitul UE-Ucraina va avea loc la Kiev, pe 3 februarie

Summitul UE-Ucraina va avea loc la Kiev, pe 3 februarie. Inițial, evenimentul fusese planificat la Bruxelles.

Luni seară, însă, Biroul prezidenţial din capitala Ucrainei a transmis că summit-ul blocului comunitar se va desfășura la Kiev.

Schimbarea a fost anunţată după conversaţia telefonică care a avut loc luni între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. (Citește detalii aici)

Cu toate acestea, la întâlnirea planificată pentru 3 februarie nu vor participa şefii de stat şi de guvern din statele membre ale UE, ci doar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Acest detaliu fusese deja anunţat de un purtător de cuvânt al lui Charles Michel în luna decembrie.

Deoarece summitul urmează să aibă loc la Kiev, acest lucru pune capăt şi speculaţiilor cu privire la o posibilă vizită în străinătate a preşedintelui Ucrainei după călătoria surpriză întreprinsă de Volodimir Zelenski la Washington în decembrie.

Potrivit Biroului prezidenţial de la Kiev, în conversaţia cu von der Leyen, Zelenski a abordat situaţia de pe front, progresul Ucrainei pe calea spre aderarea la UE şi sprijinul financiar european pentru Kiev, scrie Agerpres.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în conflictul militar din Ucraina

Ziua 313 de război. Capitala Kiev, atacată cu zeci de drone / Rușii, pierderi masive în Bahmut

Ziua 312 de război. Din nou explozii în Kiev. Zelenski: ”Vreau să ne urez tuturor un singur lucru – victoria!”

Ziua 311 de război: Ucrainenii apără pozițiile din Donbas. Rusia a pierdut până în prezent peste 100.000 de soldați

Ziua 309 de război: Ucraina ar fi fost atacată „masiv” de armata lui Vladimir Putin. Peste 120 de rachete de croazieră au fost lansate asupra țării, cu trei zile înainte de Anul Nou

Ziua 308 de război: Planul de pace în zece puncte al lui Volodimir Zelenski / Oficialii de la Kiev cer bisericii moscovite din Ucraina să se dezică de Rusia: „Spuneți că Putin este Satana, iar Patriarhul Kiril un diavol!”/ Rusia încearcă să recucerească orașele pierdute

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna