LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 26: Forțele ucrainene refuză să predea controlul asupra orașului Mariupol. Volodimir Zelenski critică Israelul pentru că nu oferă suficient sprijin Ucrainei

LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ziua 26: Forțele ucrainene refuză să predea controlul asupra orașului Mariupol. Volodimir Zelenski critică Israelul pentru că nu oferă suficient sprijin Ucrainei
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 21/03/2022, 09:52
Actualizat: 21/03/2022, 23:01

Războiul din Ucraina a intrat luni, 21 martie, în ziua cu numărul 26 și, cu toate că în cursul zilei de duminică bombardamentele s-au rărit considerabil, au fost semnalate atacuri în zona capitalei Kiev.

Situația din orașul Mariupol, asediat de ruși, este critică, iar ultimatumul Moscovei cu privire la predarea acestui oraș a expirat. Cu toate acestea, forțele ucrainene refuză să cedeze controlul.

Orașul este complet încercuit de trupe rusești, ceea ce înseamnă că locuitorii sunt prinși ca într-o capcană.

Fotografii făcute din satelit au arătat că bombardamentele continue din ultimele două săptămâni au distrus o mare parte din oraș.

Forțele Armate Ucrainene au anunțat luni dimineață că au doborât duminică șapte ținte rusești, printre care un avion militar, patru drone și două rachete de croazieră.

„Poziția și natura acțiunilor forțelor de apărare nu s-au schimbat în mod semnificativ față de ieri (duminică, n. red.)”, a anunțat Armata.

Potrivit BBC, în regiunile Donețk și Lugansk, forțele ruse au început mobilizarea forțată a locuitorilor.

Iată cele mai importante evoluții din ultimele ore:

  • Ucraina a refuzat să predea controlul asupra orașului Mariupol, respingând ultimatumul impus de Rusia, de a face acest lucru până la ora 05:00, ora Moscovei (04:00, ora României);
  • Rusia s-a oferit să creeze coridoare umanitare, astfel încât locuitorii să poată pleca, dar doar dacă autoritățile ucrainene cedează controlul asupra localității;
  • Aproximativ 300.000 de oameni rămân blocați în oraș, cu foarte puțină mâncare, apă și energie electrică. Orașul a fost bombardat continuu în ultimele două săptămâni;
  • Rusia a lovit mai multe adăposturi civile, școli, un spital și un teatru. Ucraina a calificat atacurile de la Mariupol ca fiind crime de război;
  • A existat o pauză de 24 de ore în bombardamente în majoritatea orașelor în cursul zile de duminică. Dar la Kiev au avut loc atacuri care au dus la moartea a cel puțin patru oameni;
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat Israelul pentru reticența sa în a trimite sisteme antirachetă Ucrainei;
  • „Toată lumea știe că sistemele voastre de apărare antirachetă sunt cele mai bune… cu siguranță ne puteți ajuta”, a spus Zelenski.

Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

UPDATE ORA 22:15 – Statele Unite nu pot nici confirma, în mod independent, nici infirma ceea ce Rusia a susținut în weekend, că a folosit rachete hipersonice spre o țintă din Ucraina, dar folosirea unei asemenea arme nu are sens din punct de vedere militar și nu poate fi folosită pentru a transmite un mesaj”, a declarat, luni, pentru Reuters, un oficial american de rang înalt din domeniul apărării.

Rusia a susţinut că a folosit o rachetă hipersonică Kinzhal (Dagger) pentru a distruge un mare depozit de arme din regiunea vestică a Ucrainei Ivano – Frankivsk, sâmbătă, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 21:30 – Rusia amenință că rupe relațiile cu Statele Unite, după ce președintele american Joe Biden l-a numit pe omologul său rus Vladimir Putin „criminal de război” și „dictator criminal”.

Ministerul rus de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul SUA la Moscova. și i-a înmânat o notă de protest față de declarațiile „inacceptabile” ale lui Biden. Rusia a informat SUA că legăturile dintre cele două țări sunt pe punctul de a fi rupte.

UPDATE ORA 19:00 – Boris Romantschenko, un bărbat în vârstă de 96 de ani, supraviețuitor al Holocaustului, și-a găsit sfârșitul într-un bombardament al armatei ruse asupra blocului în care locuia în orașul Harkov.

El a supraviețuit captivității în lagărele de concentrare Buchenwald, Mittelbau-Dora și Bergen Belsen.

UPDATE ORA 16:30 – Forțele ruse au deschis focul împotriva protestatarilor din Kherson (VIDEO)

Trupele ruse au dispersat o demonstrație în orașul Kherson, din sudul ocupat, trăgând în protestatari, spune presa locală.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini video din centrul orașului cu mai mulți protestatari care fug disperați și cu focuri de armă automată pe fundal. Potrivit primelor informații, mai multe persoane au fost rănite.

De la începutul lunii martie, mai multe proteste împotriva forțelor de ocupație au fost organizate în orașul Kherson.

UPDATE ORA 15:30 – Pericol la Marea Neagră: Mai multe mine care provin de pe coasta Odesei plutesc în derivă

Mai multe mine care provin de pe coasta Odesei plutesc în derivă pe Marea Neagră. „Reprezintă o amenințare pentru toate ambarcaţiunile”, transmit oficialii din Bulgaria. Minele au plutit în deriv ă de la orașul port Odesa și au ajuns pe țărmul bulgar, punând în pericol traficul maritim

UPDATE ORA 14:50 – WSJ: Pentru că nu a reușit o victorie rapidă în Ucraina, Rusia trece la „planul B”

După ce forțele ruse nu au reușit să obțină o victorie rapidă în Ucraina, înalții oficiali americani văd semne potrivit cărora Kremlinul trece la o nouă strategie pentru a-și asigura obiectivele-cheie, în timp ce caută pârghii pentru a obliga Guvernul ucrainean să accepte neutralitatea față de Rusia și de Occident.

UPDATE ORA 12:45 – Noi interdicții de deplasare la Kiev

A fost anunțată o nouă interdicție de deplasare pentru capitala Kiev. Aceasta va fi valabilă de luni, de la ora 20:00, până miercuri, la ora 07:00, a scris primarul orașului, Vitali Klitschko, pe Telegram.

„Rog pe toată lumea să stea acasă sau în adăposturi, atunci când sună alarma”, a scris el.

UPDATE ORA 11:17 – Scurgere de amoniac la o uzină de produse chimice din Sumî

Autoritățile ucrainene au anunțat luni o scurgere de amoniac la o uzină de produse chimice din orașul Sumî din Ucraina. Anunțul a fost făcut de către guvernatorul regiunii, Dmitri Jivițki

UPDATE ORA 11:20 – Soția unui politician din Ucraina a trecut granița în Ungaria cu valize pline cu bani

Soția unui politician din Ucraina a trecut granița în Ungaria cu aproape 29 de milioane de dolari și un milion și jumătate de euro ascunși în mai multe valize. Serghei Lușcenko, fost jurnalist și politician, a publicat pe contul său de Telegram o fotografie cu valizele respective și spune că ar fi vorba despre Anastasia Kotvițkaia, soția fostului deputat Igor Kotvițki.

UPDATE ORA 11:15 – Jurnalista ucraineană Marianna Prysiazhniuk: „Diverse surse spun că va avea loc al doilea val al invaziei”

Marianna Prysiazhniuk, jurnalistă ucraineană, a acordat un interviu exclusiv pentru gandul.ro.  Extrem de îngrijorată de soarta țării sale și a oamenilor care au fost nevoiți să plece din calea războiului, jurnalista pledează pentru anchetarea la nivel internațional a crimelor de război comise de către ruși. Mai mult, deși oficial vedem etapizat runde de negocieri între delegația rusă și cea ucraineană, Marianna Prysiazhniuk dezvăluie faptul că, există diverse surse care spun că va avea loc un al doilea val al invaziei rusești, de această dată de pe teritoriul Belaruslui.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom