LIVE UPDATE | Ucraina, a zecea zi de război: Putin spune că sancțiunile Occidentului seamănă cu o declaraţie de război / Coloane uriașe de mașini se îndreaptă spre granița de vest a Ucrainei

LIVE UPDATE | Ucraina, a zecea zi de război: Putin spune că sancțiunile Occidentului seamănă cu o declaraţie de război / Coloane uriașe de mașini se îndreaptă spre granița de vest a Ucrainei
Sursa FOTO: Captură Youtube
Publicat: 05/03/2022, 13:41
Actualizat: 05/03/2022, 20:03

Este criză de combustibil în Ucraina, pe măsură ce sute de mii de oameni fug din calea bombardamentelor. Coloane de zeci de kilometri de mașini s-au format pe arterele principale către ieșirea din țară. Peste un milion de oameni au reușit să treacă granița, potrivit estimărilor ONU, în timp ce alte câteva milioane ar putea ajunge în statele neutre din Europa în următoarele zile. Rusia cenzurează platformele occidentale de socializare – Facebook, Twitter, Youtube – într-o încercare disperată de a controla sentimentul din ce în ce mai puternic de dezaprobare a acțiunilor armate împotriva Ucrainei în rândul propriilor cetățeni. Vladimir Putin a semnat vineri o lege care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare, aplicate împotriva celor care difuzează „informații false” având drept rezultat „consecințe grave” pentru forțele armate ruse. Legea interzice folosirea unor cuvinte precum „război” și „invazie”. Războiul informațional se acutizează în tandem cu cel economic și din teatrele de război. 

Ce s-a întâmplat până acum:

  • Românii pot fi ‘’Alături de Ucraina’’ în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul
  • Centrul orașului Herson a fost capturat de ruși. Centrala nucleară Zaporojie este sub controlul forțelor ruse de vineri.
  • Kievul rezistă în fața trupele ruse, sub presiunea unui convoi militar staționat în apropierea capitalei Ucrainei. Mai multe bănci rusești, excluse din SWIFT
  • UE și SUA închid spațiul aerian pentru ruși/ Arsenalul nuclear al Rusiei, în „alertă” la ordinul lui Putin/ „Postura defensivă” a SUA este pregătită, potrivit unui oficial de la Pentagon
  • Traficul navelor fluviale pe braţul Chilia al Dunării este suspendat, începând de marţi după-amiază
  • Atacurile rachetele rusești asupra țintelor civile se intensifică, spun oficialii ucraineni. Mai multe obiective civile din Kiev și din marile orașe, distruse în atacuri aeriene
  • Cel puțin 227 de civili uciși și 525 răniți, raportează miercuri ONU, dar cifra „ar putea fi mult mai mare”. Oficialii ucraineni au raportat anterior 2000 de victime civile, dar au retras comunicatul
  • Joi a avut loc a doua rundă de negocieri între Ucraina și Rusia, unicul punct asupra căruia părțile par să fi agreat fiind „securizarea în comun a coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor” și posibilitatea unei încetări temporare a focului
  • Joi noapte, la câteva ore de la negocieri, forțele ruse au lansat un atac concetrat asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa. Un accident nuclear a fost evitat la limită la Zaporojie după ce atacul a provocat un incendiu de proporții în proximitatea unui reactor
  • Putin a afirmat că sancțiunile Occidentului seamănă cu o declaraţie de război

UPDATE ORA 19:40 – Putin spune că sancțiunile Occidentului seamănă cu o declaraţie de război

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat sâmbătă că decizia de a interveni militar în Ucraina a fost foarte „dificilă”. Acesta își susține în continuare decizia și spune că sancţiunile occidentale împotriva Rusiei sunt asemănătoare unei declaraţii de război. Totodată, liderul de la Kremlin a declarat că Rusia va considera „cobeligerantă” orice ţară care încearcă să impună o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei.

UPDATE ORA 15:30 – Klaus Iohannis merge în vizită la tabăra de refugiați de la Siret

Președintele Klaus Iohannis este așteptat sâmbătă, la ora 16:00, la tabăra mobilă pentru refugiați de la Siret, din județul Suceava. În legătură cu situația refugiaților, Iohannis a discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre intensificarea sprijinului către Ucraina.

UPDATE ORA 15:00 – Antony Blinken: Ucraina poate câștiga războiul cu Rusia

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a declarat că este sigur că Ucraina are capacitatea de a câștiga războiul cu Rusia. Cu toate acestea, oficialul a atras atenția că înfrângerea Ucrainei încă este posibilă. Blinken a lăudat „reziliența extraordinară” a poporului ucrainean și a adăugat că nu poate, în acest moment, să ofere estimări cu privire la cât de mult va dura acest conflict.

UPDATE ORA 12:50 – Ucraina susține că Rusia nu respectă acordul de încetare a focului

Acordul de încetare a focului convenit între Rusia și Ucraina pentru a permite civililor să părăsească orașul Mariupol nu este respectat pe deplin, potrivit Consiliului Municipal al orașului ucrainean.

Într-un mesaj postat pe Telegram, instituția a transmis că atacurile continuă, chiar și în zonele prin care trece coridorul umanitar stabilit în urma acordului, informeazaă BBC.

Oficialii ucraineni negociază cu partea rusă pentru a confirma încetarea temporară a focului de-a lungul întregii rute de evacuare, se arată în mesaj.

„Rușii continuă să ne bombardeze și să folosească artileria. Este o nebunie! Nu există nicio încetare a focului în Mariupol și nu există nicio încetare a focului pe toată lungimea coridorului umanitar. Civilii noștri sunt gata să părăsească zona, dar nu o pot face dacă sunt bombardați”, a declarat pentru BBC viceprimarul orașului Mariupol, Serghi Orlov.

UPDATE ORA 12:00 – Guvernul anunță noi măsuri pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina

Premierul Nicolae Ciucă a declarat sâmbătă, la finalul ședinței de Guvern, că autoritățile române vor aloca peste 200 de milioane de lei pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina.

Guvernul va aloca pentru cei cazați în spațiile asigurate de instituțiile statului 50 de lei de persoană, iar pentru cei cazați în alte spații decât cele puse la dispoziție de către autorități, statul va aloca 100 de lei de persoană.

Astfel, costurile estimate se ridică în acest moment la 208 milioane de lei și vor fi acoperite din Fondul de Rezervă al Guvernului.

UPDATE ORA 10:50 – Jurnalist: Rusia mai are resurse pentru război doar până duminică

Armata lui Vladimir Putin este la un pas de a rămâne fără resurse de bază, susține un grup independent de jurnalism de investigații specializat în verificarea faptelor.

Potrivit jurnalistului Christo Grozev, Rusia mai are resurse pentru război până duminică, după care ar urma să se prăbușească. Tot săptămâna viitoare, Moscova se va confrunta cu sancțiuni, a căror amploare „fără precedent” îl vor afecta și mai mult pe Vladimir Putin, potrivit Nexta.

UPDATE ORA 10:00 – Volodimir Zelenski neagă că ar fi părăsit Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat vineri un videoclip pe pagina sa de Instagram, prin care neagă zvonurile potrivit cărora ar fi fugit din țară.

Mai mult, liderul ucrainean spune că se află în continuare în capitala țării, Kiev, în pofida informațiilor vehiculate despre o eventuală plecare a sa.

UPDATE ORA 09:50 – Statele Unite iau în calcul reducerea sau chiar interzicerea importurilor de petrol din Rusia

Statele Unite analizează posibilitatea reducerii importurilor de petrol rusesc și evaluează o serie de modalități prin care să reducă impactul unor astfel de măsuri asupra livrărilor și consumatorilor la nivel mondial, a anunțat vineri Casa Albă.

Anunțul vine în timp ce congresmenii dezbat în procedură accelerată un proiect de lege care ar interzice complet importurile de energie din Rusia.

UPDATE ORA 09:30 – Jurnaliști britanici, atacați de militarii ruși: „Gloanțele veneau spre noi în cascadă”

Jurnaliștii britanici de la Sky News relatează, sâmbătă dimineață, cum au supraviețuit unui atac asupra mașinii lor în localitatea ucraineană Bucha, aflată la aproximativ 30 de kilometri de Kiev.

Unul dintre jurnaliști, Stuart Ramsay a fost rănit în timpul rafalelor gloanțelor. În înregistrarea video se aude cum echipa de jurnaliști strigă la forțele armate să oprească atacul pentru că sunt jurnaliști. „Gloanțele veneau spre noi în cascadă, din toate părțile, în mașină, volan, scaune, bord, parbriz toate au fost dezintegrate”, a mărturisit acesta.

UPDATE ORA 09:10 – Armata rusă a ordonat încetarea focului în Mariupol

Armata rusă a anunțat încetarea focului, sâmbătă dimineață, pentru a permite evacuarea civililor pe coridoare umanitare în orașele Mariupol și Volnovakha, a anunțat Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

„Începând cu 10.00 AM ora Moscovei (09.00 ora României, n. red.), partea rusă declară încetarea focului și deschiderea coridoarelor umanitare pentru a permite civililor să plece din Mariupol și Volnovakha”, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit agențiilor de presă ruse.

Între timp, informația a fost confirmată și de partea ucraineană, prin vocea lui Pavlo Kirilenko, șeful forțelor militare ucrainene din Donețk.

UPDATE ora 06:20 – Forțele aeriene ale Statelor Unite au zburat vineri cu bombardiere B-52 Stratofortress deasupra flancului estic al NATO, făcând exerciții comune cu armatele germane și române în semn de unitate, în timp ce invazia rusă a Ucrainei intră în al doilea weekend, potrivit CNN.

UPDATE ora 05:40 – Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat vineri extrem de îngrijorat de riscurile la adresa securităţii nucleare ridicate de invazia rusă şi „va propune în următoarele ore (…) măsuri concrete pentru a asigura” securitatea celor cinci site-uri nucleare ucrainene.

UPDATE ora 04:42 – Autoritățile ucrainene au publicat un videoclip din interiorul camerei de control a centralei nucleare Zaporojie, care a fost preluată de forțele ruse joi seară.

Conducerea companiei care deține centrala nucleară de la Zaporojie, atacată și capturată de armata rusă, în noaptea de joi spre vineri, spune că personalul centralei lucreză acum sub amenințarea armelor, potrivit CNN.

Videoclipul arată interiorul camerei de control în timp ce un anunț sună pe un sistem de sonorizare care vizează forțele ruse din exterior.

UPDATE ora 03:45 – Poliția italiană a confiscat un iaht deținut de Alexey Mordashov, cel mai bogat om din Rusia înainte de a fi trecut săptămâna aceasta pe lista neagră a sancțiunilor de Uniunea Europeană în urma atacului de la Moscova asupra Ucrainei, scrie Reuters.

„Lady M” de 65 de metri a fost sechestrată în portul Imperia din nordul Italiei, a spus Reuters. Potrivit presei italiene, Lady M a fost construită de constructorul naval american Palmer Johnson în 2013. Revista Forbes spune că valorează 27 de milioane de dolari.

UPDATE ora 02:55 – Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa sâmbătă Senatului Statelor Unite prin videoconferinţă, a declarat pentru The Hill o sursă parlamentară.

Intervenţia online a preşedintelui Ucrainei va avea loc pe Zoom, duminică dimineaţa, ora Washingtonului (14:30 GMT), conform informaţiilor furnizate de The Hill.  Anterior, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat vineri decizia „deliberată” a NATO de a nu crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina, în mijlocul unei invazii ruse, transmite CNN.

UPDATE ora 01:40 – Manifestații de amploare au avut loc vineri noaptea în Praga, capitala Cehiei, și în Tbilisi, capitala Georgiei, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean și pentru a condamna invazia rusă.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în mai multe capitale europene după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut solidaritate cu Ucraina într-un mesaj pe Zoom în care s-a adresat direct unor orașe europene, printre care Bratislava, Frankfurt, Praga, Lyon, Tbilisi, Viena și Vilnius, potrivit CNN.

UPDATE ora 00:23 – Autoritatea rusă de reglementare a internetului Roskomnadzor a început să „restrângă accesul” la Twitter vineri, după ce a blocat Facebook cu puțin timp înainte, potrivit The Guardian, care citează agențiile de presă ruse.

UPDATE ora 00:02 – Coloane de zeci de kilometri de maşini care plecau dinspre Kiev, Harkiv sau Dnipro spre Vestul Ucrainei puteau fi observate, vineri seară, pe drumul european E 50, la ieşirea din localitatea Viniţa spre Letychiv. Mii de maşini cu refugiaţi, conduse în special de femei, au părăsit zonele bombardate ale Ucrainei, căutând adăpost fie în zonele neafectate de război, fie în ţările vecine.

Pe rețelele se socializare a apărut un videoclip care arată cum sute de localnici disperați traversează șinele de cale ferată din gara Dnipro pentru a părăsi orașul, dar nu pare să fie preluat decât de Readovka, relatează Agerpres.

UPDATE ora 00:00 – Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri o lege care introduce pedeapsa cu închisoarea pentru oricine publică „informații false” despre armată, în plină invazie a Ucrainei de către Moscova.

Pedepsele, care pot ajunge până la 15 ani de închisoare, vor fi aplicate împotriva celor care difuzează „informații false” având drept rezultat „consecințe grave” pentru forțele armate ruse, notează Reuters.

Aceste texte se aplică populației generale și nu numai profesioniștilor din domeniul informației. Ele urmăresc să consolideze arsenalul represiv al autorităților care își întăresc controlul asupra informațiilor în mijlocul unei ofensive asupra Ucrainei, blocând Facebook și mass-media independentă.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?