Maria Zakharova, după anunțul că România va expulza 10 diplomați ruși: ”Noi acțiuni ostile ale părții române. Relațiile noastre bilaterale erau într-un impas profund în ultimii ani”

Maria Zakharova, după anunțul că România va expulza 10 diplomați ruși: ”Noi acțiuni ostile ale părții române. Relațiile noastre bilaterale erau într-un impas profund în ultimii ani”
Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse | Foto - Profimedia Images
Publicat: 08/04/2022, 12:47
Actualizat: 08/04/2022, 12:48

Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) a anunțat, pe data de 5 aprilie, că 10 diplomați ruși din cadrul Ambasadei Rusiei la București au fost declarați persona non grata.

În replică, Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse consideră că este vorba despre ”acțiuni ostile ale părții române”.

MAE a luat această decizie din cauza că activitățile și acțiunile celor 10 diplomați ruși contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

”Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice. Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, s-a precizat în comunicatul de presă al MAE.

”Au declarat ca «personae non grata» zece diplomați, sub un pretext inventat”

Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a precizat că România a ”inventat” un pretext pentru a-i expulza pe cei 10 diplomați ruși și, mai mult, a respins și ”presupunerile propagandistice” referitoare la masacrul de la Bucha, Ucraina.

Oficialul rus a mai acuzat România că face parte dintr-o ”campanie” declanșată de SUA și de ”aliații europeni”, scopul fiind acela de a ”discredita operațiunea militară” ordonată de Vladimir Putin în Ucraina.

”Pe 5 aprilie, autoritățile române, sub un pretext inventat, au declarat ca «personae non grata» zece diplomați ai Ambasadei Rusiei la București. Totodată, ambasadorului Rusiei i s-a comunicat poziția României cu privire la crimele de la Bucea și alte localități din Ucraina, a căror responsabilitate este atribuită fără temei Rusiei.

Respingem ferm aceste presupuneri propagandistice. Catalogăm demersul României drept parte a unei campanii declanșate de SUA și aliații lor europeni pentru a discredita operațiunea militară specială desfășurată de Rusia pentru protejarea populației civile din Donbass, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, a spus Maria Zakharova, mesajul său fiind postat pe pagina de Facebook a Federației Ruse la București.

”Subminarea mecanismelor de bază ale dialogului interstatal”

Maria Zakharova acuză Bucureștiul că a făcut ”eforturi”, în ultimii ani, pentru ca relațiile bilaterale să nu funcționeze la parametri normali, avertizând și că Rusia va oferi un ”răspuns adecvat” după expulzarea celor 10 diplomați ruși.

”Prin eforturile Bucureștiului, relațiile noastre bilaterale erau într-un impas profund în ultimii ani, în timp ce noi acțiuni ostile ale părții române duc la subminarea mecanismelor de bază ale dialogului interstatal civilizat și ale conlucrării. O astfel de evoluție nu este alegerea noastră și provoacă regrete profunde.

Desigur, decizia de a expulza angajați diplomatici ruși din România nu va rămâne fără un răspuns adecvat”, a mai transmis Maria Zakharova.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”