Maria Zakharova, după anunțul că România va expulza 10 diplomați ruși: ”Noi acțiuni ostile ale părții române. Relațiile noastre bilaterale erau într-un impas profund în ultimii ani”

Maria Zakharova, după anunțul că România va expulza 10 diplomați ruși: ”Noi acțiuni ostile ale părții române. Relațiile noastre bilaterale erau într-un impas profund în ultimii ani”
Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse | Foto - Profimedia Images
Publicat: 08/04/2022, 12:47
Actualizat: 08/04/2022, 12:48

Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) a anunțat, pe data de 5 aprilie, că 10 diplomați ruși din cadrul Ambasadei Rusiei la București au fost declarați persona non grata.

În replică, Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse consideră că este vorba despre ”acțiuni ostile ale părții române”.

MAE a luat această decizie din cauza că activitățile și acțiunile celor 10 diplomați ruși contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

”Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice. Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, s-a precizat în comunicatul de presă al MAE.

”Au declarat ca «personae non grata» zece diplomați, sub un pretext inventat”

Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a precizat că România a ”inventat” un pretext pentru a-i expulza pe cei 10 diplomați ruși și, mai mult, a respins și ”presupunerile propagandistice” referitoare la masacrul de la Bucha, Ucraina.

Oficialul rus a mai acuzat România că face parte dintr-o ”campanie” declanșată de SUA și de ”aliații europeni”, scopul fiind acela de a ”discredita operațiunea militară” ordonată de Vladimir Putin în Ucraina.

”Pe 5 aprilie, autoritățile române, sub un pretext inventat, au declarat ca «personae non grata» zece diplomați ai Ambasadei Rusiei la București. Totodată, ambasadorului Rusiei i s-a comunicat poziția României cu privire la crimele de la Bucea și alte localități din Ucraina, a căror responsabilitate este atribuită fără temei Rusiei.

Respingem ferm aceste presupuneri propagandistice. Catalogăm demersul României drept parte a unei campanii declanșate de SUA și aliații lor europeni pentru a discredita operațiunea militară specială desfășurată de Rusia pentru protejarea populației civile din Donbass, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, a spus Maria Zakharova, mesajul său fiind postat pe pagina de Facebook a Federației Ruse la București.

”Subminarea mecanismelor de bază ale dialogului interstatal”

Maria Zakharova acuză Bucureștiul că a făcut ”eforturi”, în ultimii ani, pentru ca relațiile bilaterale să nu funcționeze la parametri normali, avertizând și că Rusia va oferi un ”răspuns adecvat” după expulzarea celor 10 diplomați ruși.

”Prin eforturile Bucureștiului, relațiile noastre bilaterale erau într-un impas profund în ultimii ani, în timp ce noi acțiuni ostile ale părții române duc la subminarea mecanismelor de bază ale dialogului interstatal civilizat și ale conlucrării. O astfel de evoluție nu este alegerea noastră și provoacă regrete profunde.

Desigur, decizia de a expulza angajați diplomatici ruși din România nu va rămâne fără un răspuns adecvat”, a mai transmis Maria Zakharova.


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Nu e o eroare! Câți lei costă 3 zambile în Kaufland București, acum, de 1...
FOTO. Patroana din România care e hărțuită din cauza imaginilor incendiare pe care le postează!
„Feroce și fără milă”: Un bărbat și-a ucis fosta iubită și pe noul ei partener,...
Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgil Stroescu: Dacă facem restricție la grăsime, creierul...
"Nu se mai poate repara nimic". Cazul românului rămas fără penis din cauza unei erori...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Au renunţat la agitaţia din Capitală şi s-au mutat la ţară! Cum arată casele vedetelor...
2024: Este legal să dai flash-uri în trafic? Ce reprezintă aceste semnale vizuale
Totul a fost filmat! Ce s-a întâmplat, de fapt, la priveghiul lui Mile Povan! Imaginile...
Un val de praf saharian traversează România! Care au fost cele mai afectate zone
Război în AI. Musk dă în judecată OpenAI, compania din spatele Chat GPT, acuzând-o că...
Cum a reușit un livrator Glovo să stârnească o avalanșă de emoții în rândul românilor?...
INCREDIBIL ce se ascundea lângă o stea! „Niciodată nu mi-am imaginat că...
Examen auto 2024. Noile reguli dure pentru obținerea permisului
Monica Bîrlădeanu nu mai are răbdare. L-a băgat pe Valeriu Gheorghiță în ședință
Zi mare pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril! Întrega familie a boxerului le-a fost alături...
BANCUL ZILEI. Un curios îl întreabă pe BULĂ pescarul: Te-ai ales cu ceva de când...
Segmentul rusesc al Stației Spațiale Internaționale pierde aer în continuu