Prima condamnare pentru crime de război în Ucraina: Închisoare pe viață pentru soldatul rus în vârstă de 21 de ani care a împușcat un civil neînarmat

Prima condamnare pentru crime de război în Ucraina: Închisoare pe viață pentru soldatul rus în vârstă de 21 de ani care a împușcat un civil neînarmat
Sursa foto: Sky News
Publicat: 23/05/2022, 14:32
Actualizat: 23/05/2022, 14:39

Un soldat rus, în vârstă de 21 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață după ce a ucis un civil ucrainean neînarmat. Acesta este primul proces pentru crime de război, de la începutul invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina.

Procesul a fost plin de simbolistică pentru Ucraina, care a declarat că a identificat peste 10.000 de posibile crime de război comise de Rusia în timpul invaziei.

Soldatul rus a pledat vinovat pentru uciderea unui civil neînarmat, în vârstă de 62 de ani, și a fost condamnat la închisoare pe viață.

Sergentul Vadim Shishimarin a fost acuzat că a împușcat un om neînarmat prin geamul deschis al unei mașini în satul Chupakhivka.
Comandantul tancului rus, în vârstă de 21 de ani, a pledat vinovat în fața unui complet de la un tribunal districtual din Kiev pentru că a tras în bărbat pe 28 februarie, la doar patru zile după începerea invaziei ruse, conform Sky News.

Nu a schițat niciun gest cât timp i-a fost citit verdictul

Procurorii ucraineni au spus că soldatul se numără printre alți patru militari ruși care au tras în civili și au furat o mașină pentru a scăpa după ce coloana lor a fost vizată de forțele ucrainene.

Când au ajuns în Chupakhivka, care se află la aproximativ 320 de kilometri est de Kiev, au văzut un bărbat mergând cu bicicleta și vorbind la telefon.

Ei au spus că Shishimarin a primit ordin de la un alt militar să omoare civilul pentru a-l împiedica să tragă un semnal de alarmă asupra rușilor care se află în sat.

Shishimarin l-a împușcat în cap apoi pe civil la doar câțiva metri de casa lui, după ce acesta a tras mai multe focuri prin geamul deschis al mașinii.

Cât timp i s-a citit verdictul, soldatul rus nu a schițat niciun fel de emoție.

Sursa foto: Sky News

„Mi s-a ordonat să trag”

Serviciul de Securitate al Ucrainei, cunoscut sub numele de SBU, a postat la începutul acestei luni un videoclip cu Shishimarin descriind modul în care a împușcat bărbatul.

„Mi s-a ordonat să trag. Am tras un glonț în el. El a căzut. Și am continuat”, a spus Shishimarin.

Avocatul soldatului, Viktor Ovsiannikov, a declarat instanței că Shishimarin a refuzat inițial să tragă focuri de armă, dar i s-a dat ordinul de două ori și astfel a efectuat crima de teamă pentru propria sa viață.

Rusia a negat că trupele sale au ucis civili

Procesul a avut o semnificație simbolică uriașă pentru Ucraina, care a acuzat Rusia de atrocități împotriva civililor în timpul invaziei.

De asemenea, autoritățile de la Kiev spun că au identificat peste 10.000 de posibile crime de război.

Rusia a negat că trupele sale au ucis civili.

Moscova a acuzat, de asemenea, Kievul că a organizat atrocitățile în încercarea de a defăima forțele ruse.

Kremlinul nu a comentat imediat verdictul procesului.

Sursa foto: Profimedia

Urmărește cele mai noi informații din a 89-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO

Citește și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult