LIVE | Război în Ucraina, ziua 89 – Volodimir Zelenski: 87 de persoane au murit în urma unui atac aerian în orașul Desna

LIVE | Război în Ucraina, ziua 89 - Volodimir Zelenski: 87 de persoane au murit în urma unui atac aerian în orașul Desna
Războiul din Ucraina
Publicat: 23/05/2022, 14:20
Actualizat: 24/05/2022, 01:23

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat un control vamal comun „istoric” cu Polonia, despre care a spus că este „începutul integrării noastre în spațiul vamal comun al Uniunii Europene”. Cel puțin o persoană a fost ucisă după ce Rusia a lansat „rachete de croazieră navale” în regiunea Jhytomyr, la vest de Kiev, potrivit armatei ucrainene. Agenția ONU pentru refugiați spune că războiul din Ucraina a strămutat 8 milioane de persoane în țară, împingând numărul total de persoane strămutate la nivel mondial peste 100 de milioane. Blocada Rusiei asupra portului cheie Odesa este „disprețuitoare”, a spus premierul britanic Boris Johnson, adăugând că Marea Britanie va depune eforturi pentru „a se asigura că (Ucraina) poate exporta în restul lumii”.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 23:56 – Unul dintre reprezentanții Rusiei la ONU demisionează și critică războiul din Ucraina

Boris Bondarev, un reprezentant al Rusiei la Biroul Națiunilor Unite de la Geneva, și-a prezentat demisia din funcție și, mai mult decât atât, le-a trimis oficialilor ONU o scrisoare în care vorbește în termeni extrem de duri despre „războiul agresiv” al Rusiei în Ucraina.

UPDATE ora 23:45 – Alexander Lukașenko crede că Polonia și NATO vor să preia vestul Ucrainei pentru a dezmembra țara

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, s-a declarat „îngrijorat”, în cadrul unei întâlniri la Soci cu omologul său rus, Vladimir Putin, de ceea ce a numit mișcările țărilor occidentale de a „dezmembra” Ucraina. El a acuzat Polonia că încearcă să pună stăpânire pe partea de vest a țării

UPDATE ora 22:55 – Reacția Kremlinului, după condamnarea pe viață a unui soldat rus pentru crime de război

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis presei – după condamnarea soldatului rus Vadim Șișimarin în Ucraina, pentru crime de război – că Moscova este îngrijorată de situație și că va face tot ce va putea pentru a-l proteja.

UPDATE ora 22:10 – Vladimir Putin ar fi fost vizat de o tentativă de asasinat

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar fi fost vizat de o tentativă de asasinat, la scurt timp de la declanșarea ofensivei din Ucraina.

Afirmația îi aparțile lui Kirilo Budanov, comandantul Departamentului de Informații din cadrul Armatei ucrainene.

Potrivit acestuia, cei care ar fi încercat să îl ucidă pe Vladimir Putin ar fi provenit din Armenia, Azerbaidjan și Georgia.

UPDATE ora 19:05 – Cadavrele a 87 de persoane au fost găsite sub dărâmături după atacul aerian rusesc de la Desna

Cadavrele a 87 de persoane au fost găsite sub dărâmături în urma unei lovituri aeriene rusești asupra satului Desna din regiunea Cernihiv, la nord de Kiev.

„Astăzi am terminat lucrările în Desna. Din păcate, statisticile sunt următoarele: 87 de victime sub dărâmături în Desna. 87 de victime ucise. Viitorul Ucrainei va fi lipsit de acești oameni”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timp ce susținea un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos

UPDATE ora 18:50 – Vladimir Putin și Aleksandr Lukaşenko au glumit pe seama haosului economic provocat de război și a sancțiunilor occidentale

Președintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a spus, în glumă, că mulțumește Occidentului pentru sancțiunile severe aplicate de către țările occidentale. De cealaltă parte, omologul său rus, Vladimir Putin, a replicat că va avea o discuție serioasă cu Occidentul despre afirmațiile potrivit cărora el ar fi de vină pentru tot haosul economic produs în urma conflictului din Ucraina.

UPDATE ora 18:25 – Starbucks își închide toate cafenelele din Rusia

Gigantul american Starbucks anunță că a ieșit din Rusia și nu va mai avea o prezență a mărcii în această țară, potrivit unui comunicat de presă publicat luni.

Starbucks spune că a operat în Rusia timp de 15 ani și că a închis cele 130 de cafenele licențiate în această țară. Starbucks se alătură altor companii precum McDonald’s și Exxon Mobil în a-și retrage complet afacerile din Rusia.

Starbucks spune că își va „sprijini” cei aproape 2.000 de lucrători din Rusia, inclusiv prin plata timp de șase luni și asistență pentru parteneri în vederea tranziției către noi oportunități în afara Starbucks.

UPDATE ora 18:10 – Ce se va întâmpla cu luptătorii de la Azovstal care s-au predat rușilor

Liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, a prezentat luni informații noi despre luptătorii ucraineni care s-au predat la Azovstal, combinatul siderurgic de la Mariupol care a fost scena unor lupte intense între forțele ruse și cele ucrainene.

Acesta a declarat că „o instanță se pregătește să îi judece” pe combatanții ucraineni luați prizonieri de forțele ruse.

UPDATE ora 16:50 – Polonia renunţă la un acord vechi de aproape 30 de ani cu Rusia

Polonia a anunțat, luni, prin vocea ministrului pentru Schimbări Climatice, Anna Moskwa, că renunţă la un acord vechi de aproape 30 de ani cu Rusia, privind aprovizionarea de gaze naturale prin gazoductul Yamal. Acordul între cele două ţări fusese semnat în anul 1993.

Gazoductul are o lungime de 5.400 de kilometri şi este una dintre cele patru conducte ruseşti din estul Europei.

UPDATE ora 15:40 – Volodimir Zelenski cere „sancțiuni maxime” pentru Rusia

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, în cadrul uni discurs adresat liderilor prezenți la Forumul economic mondial de la Davos. „Să nu trăiți cu impresia că Ucraina poate proteja întreaga lume! E momentul în care se decide dacă forța brută va stăpâni lumea”, a spus el.

UPDATE ora 15:20 – 87 de persoane au murit în urma unui atac aerian în orașul Desna

87 de persoane au fost ucise săptămâna trecută într-un atac aerian rusesc în orașul Desna, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Aceasta pare a fi cea mai mare pierdere de vieți omenești a Ucrainei într-un singur atac, anunță Reuters, citat de Mediafax.

În ziua atacului, un purtător de cuvânt al armatei din Rusia a declarat că rachete de înaltă precizie și cu rază lungă de acțiune au lovit forțele de rezervă ucrainene la un centru de antrenament de lângă Desna, în regiunea nordică Cernihov.

Volodimir Zelenski nu a spus dacă victimele atacului de la Desna erau militari sau civili. În apropierea orașului există o cazarmă militară și o bază de antrenament.

„Astăzi am finalizat lucrările la Desna. În Desna, sub dărâmături, au fost 87 de victime. 87 de cadavre”, a declarat Zelenskiy luni, în timpul unei alocuțiuni prin videoconferință la reuniunea liderilor mondiali de la Davos.

UPDATE ora 14:30 – Prima condamnare pentru crime de război în Ucraina: Închisoare pe viață pentru un soldat rus în vârstă de 21 de ani care a împușcat un civil neînarmat

Un soldat rus, în vârstă de 21 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață după ce a ucis un civil ucrainean neînarmat. Acesta este primul proces pentru crime de război, de la începutul invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina.

Sursa foto: Sky News

UPDATE ora 14:00 – „Ce s-ar întâmpla dacă ți-am tăia urechea?” – Umilințele și ororile la care au fost supuși ucrainenii într-un lagăr de filtrare al rușilor

Jurnaliștii de la CNN au vorbit cu mai mulți ucraineni care au trecut prin procesul de filtrare al rușilor, în trei luni, de când a izbucnit conflictul militar. Mulți sunt prea speriați să vorbească în public, temându-se pentru siguranța rudelor și a prietenilor care încă încearcă să evadeze din zonele cucerite de Rusia. (Citește mai multe aici…)

UPDATE ora 13:00 – Zelenski îndeamnă la sancțiuni maxime împotriva Rusiei

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a îndemnat luni, în cadrul discursului ținut prin videoconferință în fața participanților la Forumul Economic Mondial, la sancțiuni maxime împotriva Rusiei.

În fața participanților la Forumul Economic Mondial, Volodimir Zelenski a solicitat impunerea de „sancțiuni maxime” împotriva Rusiei, potrivit BBC, citat de Mediafax.

Numai asta va împiedica Rusia, și orice altă țară, să lanseze un război neprovocat împotriva vecinului său, spune el.

Președintele ucrainean a mai spus că în prezent nu există astfel de sancțiuni.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski / Foto: Twitter

UPDATE ora 12:00 – „Putin va ajunge într-un sanatoriu și va pierde puterea până în 2023”. Predicțiile unui fost spion al britanicilor

Sir Richard Dearlove, fost director al MI6, serviciul de informaţii externe al Marii Britanii, este de părere că președintele rus Vladimir Putin va într-un sanatoriu, în contextul în care există zvonuri conform cărora starea de sănătate a celui mai puternic om de la Kremlin se deteriorează.

UPDATE ora 11:00 – Americanii sunt pregătiți să furnizeze armament Republicii Moldova, în cazul în care Chișinăul o va cere

Statele Unite ale Americii vor furniza armament Republicii Moldova, dacă o va cere conducerea de la Chişinău, a declarat preşedintele Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, Gregory Meeks, care a vizitat recent statul vecin în fruntea unei delegaţii a Congresului SUA.

UPDATE ora 10:00 – Sociologul și filosoful rus Grigori Iudin: „Nu va exista pace în Europa atâta timp cât Putin va fi la putere”. Care ar fi condițiile

Grigori Iudin, directorul Şcolii de Studii Superioare în Ştiinţe Sociale din Moscova, explică gravitatea ameninţării ruse reprezentată de Vladimir Putin. Într-un interviu acordat pentru „Le Journal du dimanche”, orice voință de a negocia cu Ucraina va fi considerată un semn se slăbiciune de către șeful de la Kremlin.

Sursa foto: Captura Youtube
Sursa foto: Captura Youtube

UPDATE ora 09:00 – O elevă din Rusia strigat la microfon la o ceremonie școlară: „Libertate Ucrainei! Putin este diavolul!”

Un videoclip devenit viral arată că propaganda Kremlinului nu este un succes absolut și într-un mediu neașteptat, în sistemul de învățământ. Filmarea a fost diseminată pe Twitter de un fost diplomat ucrainean. (Vezi video aici…)

UPDATE ora 08:30 – Ucraina refuză concesiile, în timp ce rușii atacă în est și sud

Ucraina a exclus o încetare a focului sau orice concesii teritoriale către Moscova, în timp ce Rusia și-a intensificat atacul în estul și sudul țării, lovind regiunile Donbas și Mykolaiv cu atacuri aeriene și focuri de artilerie, scrie Reuters, citat de Mediafax.

Poziția Kievului a devenit din ce în ce mai intransigentă în ultimele săptămâni, pe măsură ce Rusia a înregistrat eșecuri militare, în timp ce oficialii ucraineni au devenit tot mai îngrijorați că ar putea fi presați să sacrifice terenuri pentru un acord de pace.

„Războiul trebuie să se încheie cu restabilirea completă a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”, a declarat duminică, într-o postare pe Twitter, Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean.

UPDATE ora 08:00 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că între 50 și 100 de ucraineni mor zilnic pe frontul de est al războiului

Cele mai grele lupte au loc în jurul orașelor gemene Sievierodonetsk și Lysychansk din Luhansk, una dintre cele două regiuni care alcătuiesc Donbasul. Serhiy Gaidai, guvernatorul orașului Luhansk, a declarat într-un interviu de televiziune locală că Rusia folosește tactica „pământului pârjolit” în regiune.

UPDATE ora 07:00 – Olena Zelenska, mesaj emoționant pentru polonezi și ucraineni: „Ne vom întoarce și îi vom invita pe polonezi ca să le mulţumim pentru mai mult decât ospitalitate, pentru absenţa reală a graniţelor”

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a transmis un mesaj emoționant, pe pagina ei de Facebook. Ea spune că ucrainenii care au fugit din calea războiului se vor întoarce acasă şi le mulţumeşte polonezilor pentru prietenia arătată. (Vezi video aici…)

Sursa foto: Facebook

UPDATE ora 06:00 – Zelenski le promite polonezilor din Ucraina drepturi similare cu ale refugiaţilor ucraineni din Polonia

Cetăţenii polonezi din Ucraina vor beneficia de aceleaşi drepturi pe care le au în prezent refugiaţii ucraineni în Polonia, a promis duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul vizitei la Kiev a omologului său polonez Andrzej Duda.

UPDATE ora 05:00 – Legea marțială, prelungită în Ucraina. Cât timp e valabil decretul semnat de președintele Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat – joi – un decret privind prelungirea cu trei luni a legii marţiale şi a perioadei de mobilizare în ţară în faţa posibilităţii ca războiul cu Rusia să se prelungească.

UPDATE ora 04:00 – Economistul desemnat de Vladimir Putin să salveze Rusia de la faliment. Cine este și cu ce se ocupă

În data de 9 mai, pe lângă participarea la parada militară din Piața Roșie, Vladimir Putin a semnat și un decret mult așteptat la Moscova, prin care urmăreşte să schimbe traiectoria războiului economic cu Occidentul, legând Rusia de China.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”