RĂZBOI în Ucraina, ziua 727: Zelenski: „Situația, extrem de dificilă pe front”/Încă o țară renunță să mai livreze arme Kievului

RĂZBOI în Ucraina, ziua 727: Zelenski: „Situația, extrem de dificilă pe front”/Încă o țară renunță să mai livreze arme Kievului
Zelenski anunță negocieri pentru un acord de securitate cu SUA / Sursa FOTO: Ukraine Presidency
Publicat: 20/02/2024, 07:30
Actualizat: 20/02/2024, 07:41

Războiul din Ucraina a intrat marți, 20 februarie 2024, în ziua cu numărul 727. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Preşedintele Volodimir Zelenski a recunoscut că armata ucraineană se confruntă cu o situaţie „extrem de dificilă” în faţa forţelor ruseşti.

În opinia sa, trupele Moscovei au început să profite de întârzierile occidentalilor în furnizarea ajutorului lor militar.

„Situaţia este extrem de dificilă în mai multe puncte de pe linia frontului, unde trupele ruseşti au concentrat rezerve maxime. Acestea profită de întârzierea ajutorului acordat Ucrainei”, a transmis Zelenski în mesajul său zilnic, preluat de France 24.

În context, liderul de la Kiev a adăugat că ţara sa nu are artilerie şi are nevoie de apărare antiaeriană pentru prima linie a frontului la fel de mult ca şi de arme cu rază mai lungă de acţiune.

Macron va vizita Ucraina

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, „are toată intenţia de a merge în Ucraina până la jumătatea lui martie”, anunță anturajul său. Vestea vine după ce pe reţelele sociale s-au transmis informații privind un presupus atac asupra sa planificat la Kiev chiar de liderii Ucrainei.

„Nu au existat niciodată probleme de securitate în calendarul vizitei. Această problemă nu s-a pus niciodată”, a dat asigurări pentru AFP anturajul şefului statului.

Potrivit unei înregistrări video atribuită France 24 și difuzată pe mai multe site-uri și reţele de Telegram, dar denunţată drept un „fake news” chiar de canalul de televiziune, Macron şi-ar fi anulat călătoria după detectarea de către serviciile secrete franceze a unui plan de asasinat împotriva sa.

În acest context, fostul preşedinte Dmitri Medvedev, în prezent numărul doi în Consiliul de Securitate al Rusiei, a tratat ironic vizita pe care Emmanuel Macron a anunţat-o mai întâi pentru februarie, apoi până la mijlocul lui martie.

„Macron pare să fi fost atât de speriat de un plan de asasinat real sau presupus încât şi-a anulat călătoria”, a glumit el într-un rar atac direct la adresa unui lider occidental.

Emmanuel Macron a făcut cunoscut vineri, alături de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, venit să semneze un acord bilateral de securitate la Paris, că va merge la Kiev „înainte de mijlocul lui martie”.

Relaţiile dintre Paris şi Moscova au devenit deosebit de tensionate în ianuarie, odată cu acuzaţiile ruse de implicare tot mai mare a Parisului în conflictul din Ucraina şi cu moartea a doi lucrători umanitari francezi într-o lovitură aeriană în sudul acestei ţări.

Ecuador renunță să mai livreze arme Kievului

Ecuadorul a anunţat că renunţă să livreze arme din epoca sovietică Ucrainei, prin intermediul Statelor Unite, după o promisiune în acest sens care a declanşat furia Moscovei şi a dus la interzicerea importurilor de banane ecuadoriene în Rusia.

„Ecuadorul nu va trimite niciun material de război unei ţări implicate într-un conflict armat internaţional”, a dat asigurări în faţa unei comisii parlamentare ministrul de Externe, Gabriela Sommerfeld.

Preşedintele ecuadorian Daniel Noboa a anunţat în ianuarie că a căzut de acord cu Washingtonul să schimbe echipamentul militar rusesc vechi cu arme noi de fabricaţie americană pentru a lupta împotriva grupărilor criminale care au legături cu traficul de droguri.

Statele Unite precizaseră că armele schimbate de Ecuador vor fi apoi trimise în Ucraina. Acest acord a stârnit furia Moscovei.

Rusia, unul dintre principalii consumatori de banane ecuadoriene, a anunţat imediat interzicerea importurilor de banane de la cinci exportatori ecuadorieni, sub pretextul prezenţei unei insecte dăunătoare.

O măsură similară a vizat florile ecuadoriene exportate în Rusia. Între timp, și Moscova şi-a anulat această decizie.

Rusia este a doua destinaţie pentru bananele ecuadoriene, cu 21% din exporturile totale, după Uniunea Europeană (28%), potrivit Asociaţiei exportatorilor de banane din Ecuador (AEBE).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO