RĂZBOI în Ucraina, ziua 780: Piloți de vânătoare ucraineni, antrenați în Franța/SUA acuză China că stă în spatele ofensivei ruse pe front

RĂZBOI în Ucraina, ziua 780: Piloți de vânătoare ucraineni, antrenați în Franța/SUA acuză China că stă în spatele ofensivei ruse pe front
RĂZBOI în Ucraina, ziua 780: Piloți de vânătoare ucraineni, antrenați în Franța / Sursa FOTO: facebook.com/NATO.AIRCOM
Publicat: 13/04/2024, 07:32

Războiul din Ucraina a ajuns sâmbătă, 13 aprilie 2024, în ziua cu numărul 780, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină.

Viitori piloţi de vânătoare ucraineni care ar putea zbura cu avioane americane F-16 sunt antrenaţi în sudul Franţei, a anunţat ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, într-un interviu pentru jurnalul Ouest France.

„Piloţii primesc o pregătire generală, pe Alpha Jet (avion militar de concepţie franco-germană), care le permite să dobândească elemente de bază ale pilotajului unui avion de luptă”, a declarat ministrul.

În total, 12 ucraineni, dintre care unii au primit o pregătire anterioară în Marea Britanie, se află în prezent, într-o locaţie nedezvăluită, în „antrenament avansat pentru mai multe luni”, cu scopul de a învăţa cum să piloteze un avion de luptă.

Ei se vor alătura apoi unor programe de instruire specifice pe F-16 în ţările aliate ale Ucrainei care deţin astfel de avioane, aşteptate de Kiev să îi fie livrate, a adăugat aceeaşi sursă.

Lecornu a reamintit că armata franceză a reuşit să adapteze bombele aer-sol ghidate AASM pe avioanele de clasă sovietică deţinute de ucraineni.

„Nu este totul să ai un avion dacă nu ai piloţi pregătiţi şi muniţiile care merg cu el. Am preluat conducerea cu aceste bombe AASM pentru a putea furniza aceste muniţie Ucrainei”, a subliniat el.

Mai multe ţări, precum Olanda, Danemarca şi România, încearcă să ajute Ucraina să-şi antreneze piloţii pe F-16 după unda verde dată de Statele Unite.

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei pe 24 februarie 2022, Franţa a pregătit 10.000 de militari ucraineni pe teritoriul său naţional şi în Polonia.

China, arătată cu degetul de SUA

China ajută Rusia să realizeze „cea mai importantă expansiune militară din epoca sovietică şi într-un ritm mai crescut decât credeam că este posibil la începutul războiului din Ucraina”, a avertizat un înalt oficial american, relatează AFP.

Statele Unite încurajează Beijingul să joace „un rol constructiv în conflict”, a spus el, adăugând: „Sperăm că aliaţii noştri ni se vor alătura”.

Americanii speră ca ţările europene să facă presiune asupra Chinei pentru a-şi reduce sprijinul militar oferit Rusiei.

Acest apel survine în timp ce cancelarul german Olaf Scholz, a cărui ţară menţine legături economice deosebit de strânse cu China, urmează să se deplaseze la Beijing, începând de sâmbătă, pentru o vizită de trei zile.

Ca exemple de sprijin al Beijingului pentru complexul militar-industrial rus, un alt oficial american de rang înalt a citat achiziţiile masive de către Moscova de componente electronice, maşini-unelte şi explozivi chinezi, adăugând că „entităţi chineze şi ruse au lucrat pentru a produce împreună drone pe teritoriul rus”.

Cei doi oficiali americani citaţi au cerut anonimatul.

Legături tot mai strânse între Moscova și Beijing

În detaliu, informaţiile la care are acces Administraţia Biden arată că în ultimele trei luni ale anului 2023, „mai mult de 70% din importurile de maşini-unelte ale Rusiei au venit din China”, ceea ce le-a permis ruşilor să-şi mărească producţia de rachete balistice.

Americanii au numit compania chineză Dalian Machine Tool Group printre furnizorii Rusiei. Înalţii oficiali deja citaţi au mai indicat că grupurile Wuhan Global Sensor Technology, Wuhan Tongsheng Technology şi Hikvision au furnizat sisteme optice utilizate, de exemplu, la tancurile ruseşti.

Ei au menţionat, de asemenea, numele companiilor chineze iRay Technology şi North China Research Institute of Electro-Optics.

China livrează Rusiei, potrivit sursei citate, motoare de drone şi sisteme de propulsie pentru rachete de croazieră, precum şi nitroceluloză, un material folosit de Rusia la fabricarea muniţiei de artilerie.

Statele Unite şi-au sporit recent avertismentele către Beijing, iar problema sprijinului militar pentru Rusia a fost în centrul unei convorbiri purtate de preşedintele Joe Biden cu omologul său chinez, Xi Jinping.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale