Regizorul rus Kirill Serebrennikov: ”În Rusia, statul și politica ucid, este imposibil să simpatizezi cu sadicii și criminalii”

Regizorul rus Kirill Serebrennikov: ”În Rusia, statul și politica ucid, este imposibil să simpatizezi cu sadicii și criminalii”
Kirill Serebrennikov | Foto - Mediafax
Publicat: 29/05/2022, 13:14
Actualizat: 29/05/2022, 13:19

Considerat unul dintre cei mai mari regizori de teatru din Rusia, Kirill Serebrennikov – aflat în exil – se declară îngrozit de ororile războiului din Ucraina și nu ferește să afirme că statul rus și politica dusă de la Kremlin ucid familii și distrug vieți.

Kirill Serebrennikov recunoaște că se uită, în fiecare zi, la fotografiile războiului. Se uită, se uită din nou, fără a se putea opri, aproape fără a putea să înțeleagă ce face Rusia lui Putin.

Orașe distruse, mașini arse, oameni morți, destine frânte, o imagine terifiantă, apocaliptică, un tablou îngrozitor care înspăimântă prin atrocitatea sa.

În fiecare zi, indiferent unde mă aflu, cred că avioanele zboară peste mine, că eu sunt cel care trebuie să fugă la adăpostul anti-bombe. Prietenii mei, cei care au plecat și cei care au rămas, plâng de săptămâni întregi, bărbați și femei. Din anumite motive, nu plâng. Ceva se acumulează în mine și nu are ieșire”, notează regizorul rus pe canalul său de Telegram.

”Germanii au înțeles ceva despre război abia când au fost conduși în gropile cu cadavrele prizonierilor de la Auschwitz și Buchenwald”

Regizorul rus face și un apel la memoria colectivă, reamintind de situația înregistrată în Germania, după Al Doilea Război Mondial, atunci când germanii nu credeau, pur și simplu, că au putut exista atrocitățile comise de naziști.

Realitatea i-a îndurerat, au existat acuzații nenumărate, iar Kirill Serebrennikov nu uită să amintească despre crunta sintagmă ”scăparea lumii de evrei”.

Germanii au înțeles ceva despre război abia când au fost conduși în gropile cu cadavrele prizonierilor de la Auschwitz și Buchenwald. Și când au fost nevoiți să îngroape aceste cadavre cu propriile mâini, fără mănuși. Și după Tribunalul de la Nürnberg. Înainte de 1945, ei au vorbit despre «scăparea lumii de evrei» și au spus: «Nu există o astfel de țară, nu există astfel de oameni» și au întrebat: «Ce făceai când ucideau germani în Sudetenland…»

Cultura în Rusia se face întotdeauna în ciuda statului. Uneori se face din banii statului, dar nici atunci nu se face în numele statului și nu pentru stat”, mai scrie Kirill Serebrennikov.

În Rusia, statul și politica ucid și se divid. Ei distrug familiile. Ei distrug vieți. Cultura salvează și adună ceea ce este încă uman în oameni.Au existat multe state în Rusia și toate au fost canibale. Anii rari în care guvernul din Rusia nu a înghițit oameni au fost numiți Dezgheț. Puterea pur și simplu s-a odihnit. Deci ar putea începe să mănânce oameni din nou”

Kirill Serebrennikov

”Oamenii care violează, ucid și torturează civili sunt criminali de război”

Kirill Serebrennikov este de părere că oamenii care declanșează războaiele vor ajunge, într-un final, să le piardă. Statul rus, în situația de față, are nevoie de ”sfinți”, de ”eroi” prin care să își justifice acțiunile, dar fără să îi pese de toți ”soldații morți care za neîngropați”.

Nu poți să simpatizezi cu sadicii și cu criminalii, mai scrie regizorul rus, iar cei care violează, ucid și torturează civili sunt criminali de război.

Statul începe războaie pentru a crește numărul de «sfinți» — are nevoie de modele și apocrife distractive. Nimănui nu-i pasă de soldații morți care zac neîngropați pe câmp, de civilii împușcați și lăsați pe marginea drumurilor. Sunt o risipă de resurse; strică statisticile sărbătorilor; ele nu există. Arta se gândește la acești morți abandonați, la ultimele lor cuvinte, la visele lor, la copiii lor nenăscuți. Morții neîngropați sunt eroii literaturii adevărate, ai cinematografiei cinstite, ai teatrului veridic.

Oamenii care încep războaie pierd întotdeauna. Oamenii care violează, ucid și torturează civili sunt criminali de războiLa fel și cei care le justifică. Este imposibil să simpatizezi cu sadicii și criminalii. Empatizez cu cei care, fără să vrea, s-au implicat în teribila crimă de război. Cu aceia care nu au încă sângele nevinovaților pe mâini”, a mai scris regizorul rus pe pagina sa de Telegram.

”Mă înfiorez să-mi imaginez părinții care susțin mai întâi «operațiunea specială» și apoi primesc hârtii cu rapoarte false despre moartea copilului lor «din cauza unui accident». Sunt speriat și rănit pentru ei. Mi-e frică pentru cei care au fost păcăliți de propagandă. Mai devreme sau mai târziu își vor da seama ce s-a întâmplat cu ei”

Kirill Serebrennikov


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Grădina Zoologică din Sibiu a primit noi locatari: o gazelă Oryx, un urs brun și...