Rusia nu ia în considerare utilizarea de arme nucleare „în acest stadiu” al războiului din Ucraina

Rusia nu ia în considerare utilizarea de arme nucleare „în acest stadiu” al războiului din Ucraina
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 19/04/2022, 17:32

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a informat că în acest stadiu al războiului din Ucraina, Rusia nu ia în calcul să utilizeze arme nucleare.

Acesta a adăugat că Moscova utilizează „numai arme convenționale” în acest moment în Ucraina, după cum informează Digi24.

Declarațiile lui Lavrov vin în contextul în care, în ultima perioadă, discuțiile despre posibilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina au apărut din nou.

Recent, fostul ambasador britanic la Moscova a declarat că „nu ar exclude” ca Vladimir Putin să ia decizia de a folosi arme nucleare în cazul în care planurile sale privind războiul din Ucraina vor eșua.

Astfel, Rusia pare să dea asigurări că nu va utiliza arme nucleare, dar specialiștii sunt sceptici în legătură cu aceste declarații.

Agenția de știri de stat RIA a prezentat o versiune mai amplă a comentariului făcut de ministrul rus de Externe.

Potrivit agenției, comentariul conține o importantă nuanță: „În acest stadiu, luăm în considerare doar opțiunea armelor convenționale”, ar fi spus Lavrov.

Referirea la „în această etapă” îi poate conduce pe unii la concluzia că observațiile sale au fost concepute pentru a acționa mai degrabă ca un avertisment decât ca o asigurare.

Strănepoata lui Hrușciov a avertizat că Rusia ar putea folosi arme nucleare

Strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hrușciov este de părere că Rusia lui Vladimir Putin ar putea folosi arme nucleare în Ucraina.

„Părerea mea este că Putin vrea să câștige acest război cu orice preț. Dacă vrea să declare victoria, ar putea recurge la arme nucleare. Nu fac predicții, dar acesta ar putea fi una dintre opțiunile pe care rușii ar putea fi pregătiți să le folosească”, a declarat Nina Hrușciova.

Nina Hrușciova este strănepoata fostului lider sovietic Nikita Hrușciov, și este profesor de relații internaționale în Statele Unite ale Americii, la New York.