Statele Unite anunță că sunt pregătite să ajungă la o soluție diplomatică cu Rusia privind conflictul din Ucraina

Statele Unite anunță că sunt pregătite să ajungă la o soluție diplomatică cu Rusia privind conflictul din Ucraina
Secretarul american de Stat, Antony Blinken. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07/10/2022, 12:37

Secretarul american de Stat, Antony Blinken, a declarat joi că Statele Unite sunt „pregătite” să găsească, împreună cu Rusia, o soluție diplomatică în ceea ce privește conflictul din Ucraina.

În același timp, șeful diplomației americane și-a exprimat regretul cu privire la faptul că autoritățile de la Moscova merg „în direcția opusă”.

„Atunci când Rusia va arăta în mod serios că este dispusă să urmeze calea dialogului, noi vom fi pregătiţi. Vom fi acolo”, a declarat Antony Blinken, aflat la Lima, Peru, acolo unde efectuează o vizită oficială.

Blinken: Rusia și Putin nu arată niciun interes pentru diplomație

Cu toate că susține calea diplomatică pentru rezolvarea conflictului, Blinken spune că, „din păcate, în acest moment totul arată spre direcţia opusă”, potrivit Agerpres.

Oficialul a făcut referire, printre altele, la anexarea de către Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei, la mobilizarea rezerviștilor sau la amenințările președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind utilizarea armei nucleare. Toate acestea, spune Blinken, arată că Moscova se îndepărtează de masa negocierilor.

„Adevărul este că Rusia şi preşedintele Putin nu au arătat absolut niciun interes pentru diplomaţie”, a constatat el.

Sursa citată notează că, atât Statele Unite, cât și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au declarat, în repetate rânduri, că războiul din Ucraina „poate fi rezolvat doar prin diplomație”.

Rusia a invadat la 24 februarie Ucraina în ceea ce Kievul şi Occidentul consideră a fi cea mai brutală agresiune împotriva unui stat suveran după cel de-al Doilea Război Mondial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase