VIDEO | Lumea, amenințată cu „Satan” (DOCUMENTAR)

Publicat: 25/05/2022, 19:00
Actualizat: 25/05/2022, 20:49

Rusia dispune de un arsenal nuclear care este capabil să lichideze întreaga planetă de peste 447 de ori. După ce a amenințat, în nenumărate rânduri, cu folosirea armelor nucleare, Vladimir Putin recurge la noi tactici de intimidare.

După ce a testat noua rachetă Satan-2, la începutul lunii aprilie, liderul de la Kremlin sperie Occidentul cu introducerea în arsenal a 50 de astfel de exemplare.

Noua armă a Moscovei, care poartă numele de „Satan 2”, vine cu un singur element de noutate: capacitatea de a transporta arme hipersonice.

Practic, Satan devine „un autobuz de planoare hipersonice Avangard” – deja celebrele arme lăudate de Vladimir Putin și despre care ruşii susţin că nu pot fi interceptate de actualele sisteme antirachetă ale SUA şi NATO.

Rusia a lansat cu succes racheta, la începutul acestei luni, liderul de la Kremlin avertizând că testul este „de gândit pentru cei care încearcă să amenințe Rusia”.

După calculele făcute de oamenii de știință în 1947, pentru a lichida întreaga omenire este nevoie de până la 100 de bombe nucleare. Cercetarea a avut loc la doi ani după bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki, unde au fost folosite bombe cu o putere de 15-20 de kilotone.

Astăzi, armele nucleare existente au o putere de până la 10-20 de megatone, adică o singură astfel de armă este echivalentul a 1.000 de bombe folosite în anul 1945.

Cu toate acestea, în anul 2018, prin intermediul unui alt studiu, cercetătorii au arătat că un arsenal nuclear de 100 de rachete este mai mult decât suficient pentru a descuraja orice putere militară.

Astfel, detonarea simultană a 100 de arme nucleare e suficientă pentru reducerea cu 20% a luminii venite de la Soare, producerea de ploi acide şi afectarea unui număr suficient de terenuri arabile pentru a provoca o criză alimentară care să conducă ulterior la o foamete mondială.

„Satan 2” sau „Sarmat„ este înlocuitorul rachetei „Satan 1”, dezvoltată în perioada fostului URSS, în anii 1970. Sarmat este o rachetă balistică intercontinentală super-grea alimentată cu lichid.

Sarmatul este una dintre cele șase noi arme strategice rusești dezvăluite de președintele rus Vladimir Putin la 1 martie 2018 și a efectuat primul zbor de testare pe 20 aprilie 2022, la cosmodromul Plesetsk din nordul Rusiei și a lovit ținte din peninsula Kamceatka, din estul îndepărtat. Guvernul rus se așteaptă ca racheta să intre în serviciu în decursul acestui an.

„La ora 15:12, ora Moscovei, la cosmodromul de testare de stat Plesetsk din regiunea Arhangelsk, o rachetă balistică intercontinentală cu bază fixă Sarmat a fost lansată cu succes dintr-un lansator siloz”, potrivit ministerului Rus al Apărării.

Vladimir Putin susține că noul complex are cele mai înalte caracteristici tactice și tehnice și este capabil să depășească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă.

„Nu are egal în lume și nu va mai avea mult timp”

Liderul de la Kremlin susține că arma, cu adevărat unică, va întări potențialul de luptă al forțelor armate ruse și va asigura în mod fiabil securitatea țării împotriva amenințărilor externe.

„Va oferi de gândit celor care, la căldura unei retorici agresive frenetice, încearcă să ne amenințe țara”

Racheta este în dezvoltare de ani de zile și, prin urmare, lansarea sa de test nu a fost o surpriză pentru Occident, dar vine într-un moment de tensiune geopolitică extremă, după ce Rusia a invadat Ucraina.

În timp ce „Vechiul Satan” putea transporta doar până la 10 focoase nucleare, fiecare cu o încărcătură de 500-750 de kilotone, „Satan 2” poate transporta până la 15 focoase nucleare şi o încărcătură termonucleară cu o putere de 10-20 de megatone.

Ea are o greutate de 220 de tone și o rază de acțiune de 18.000 de kilometri, iar după ce zboară în spațiul cosmic sau prin polii nord sau sud, poate lovi ținte la 21.000 km/h. Totodată, înălțimea rachetei Satan-2 are înălțimea unui bloc turn de 14 etaje.

Cu toate acestea, scopul strategic al Satan-2 este același ca cel al rachetei Satan-1, fiind o armă dedicată strict atacării Statelor Unite.

Rușii au anunțat că vor disloca aproape 50 de arme nucleare de acest tip, până în toamnă. Rachetele urmează să fie fabricate în oraşul siberian Krasnoyarsk. Dmitri Rogozin, directorul general al agenției spațiale Roscosmos, s-a lăudat cu modul în care Moscova urmează să desfășoare armele de neoprit, după ce a arătat un crater uriaș realizat într-o lansare de probă a rachetei fără focos atomic, la un poligon de antrenament din Kamchatka, într-un avertisment înfiorător către Occident.

„Cu o încărcătură nucleară, un astfel de crater la un loc inamic va fi foarte mare, foarte adânc și radioactiv. Și nu doar una, ci exact atâtea câte va livra cea mai puternică rachetă nucleară din lume pe teritoriul unui inamic înverșunat. Și în curând vom avea aproape 50 de astfel de Sarmați (cunoscuți în Occident ca Satan-2) în serviciu de luptă. Rămâne doar să-i sfătuim pe agresori să vorbească mai politicos cu Rusia”, a spus el.

Jurnalistul Zvezda TV, Alexander Kursky, a declarat la locul de testare militar Kura din peninsula Kamchatka că în urma testării, craterul format îi ridică semne de întrebare.

„Fără focos, dar adâncimea este de 8 metri (26 ft) și diametrul de 20 de metri (66 ft)”

Recent, Dmitri Rogozin a amenințat că va șterge Ucraina de pe hartă și va distruge Occidentul în jumătate de oră.

„NATO poartă un război împotriva noastră. Nu l-au anunțat, dar asta nu schimbă nimic. Acum este evident pentru toată lumea”, a spus Rogozin.

Acesta a mai adăugat că într-un război nuclear, țările NATO vor fi distruse de Rusia în jumătate de oră.

„Dar nu trebuie să permitem asta, pentru că consecințele schimbului de lovituri nucleare vor afecta starea Pământului nostru”…

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!