VIDEO | Ministerul Apărării de la Kiev: Două nave ruseşti de patrulare din clasa Raptor au fost distruse de o dronă ucraineană Bayraktar

Publicat: 02/05/2022, 18:10

Două nave ruseşti de patrulare din clasa Raptor au fost distruse, luni dimineaţa, în apropiere de Insula Şerpilor, în atacul unei drone ucrainene Bayraktar, potrivit comandantului Forţelor aeriene ucrainene, citat de Ministerul Apărării de la Kiev.

„Două nave ruseşti de patrulare din clasa Raptor au fost distruse la primele ore ale acestei dimineţi (n.r. luni), lângă Insula Şerpilor (Zmiinyi). Bayraktar funcţionează! Împreună spre Victorie!”, a scris, pe contul de Twitter, Ministerul ucrainean al Apărării, relatează CNN, citat de News.ro.

Mai mult, oficialii au postat aici o înregistrare video în care apare drona care a vizat una dintre navele de patrulare Raptor din apropierea insulei din Marea Neagră.

Potrivit sursei citate, Bayraktar TB-2 este o dronă înarmată proiectată în Turcia, folosită de Forţele armate ucrainene de multe ori în conflicutul declanşat de Rusia.

Moscova încă nu a confirmat atacul şi nici nu a reacţionat după anunțul făcut de oficialii de la Kiev.

Luni este a 68-a zi a războiului din Ucraina. Aproximativ 100 de persoane au fost evacuate din combinatul Azovstal, din orașul Mariupol. Oamenii, care s-au adăpostit acolo timp de câteva săptămâni, urmează să ajungă luni în orașul Zaporizhzhia.

Switchblade sau drona kamikaze 300

Dronele turcești Bayraktar TB2 au fost folosite cu succes de Ucraina pentru a provoca daune armatei Rusiei și, probabil, ar fi capabile să penetreze apărarea anti-aeriană relativ redusă pe care Rusia a menținut-o în Ucraina, scrie site-ul NBC News.

Mai repede decât acestea zboară dronele Switchblade, iar decizia de a echipa Ucraina cu dronele Switchblade vine în urma cererii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski adresată parlamentarilor americani pentru furnizarea de echipament militar suplimentar.

Astfel, Statele Unite ale Americii trimit în Ucraina 100 de drone kamikaze, în cadrul unui pachet uriaş de arme aprobat de preşedintele Joe Biden la începutul lunii martie.

Varianta 300 este concepută pentru a lovi ţinte mici. Poate încăpea într-un rucsac, cântăreşte puţin peste 5 kilograme şi are o autonomie de 10 aproximativ 15 kilometri. Drona poate fi lansată dintr-un tub care seamănă cu un mortier și are o autonomie de zbor de până la 15 minute. Acest lucru o face nepotrivită pentru rol de cercetare, dar este utilă și pentru a ajuta la eliberarea unităților blocate de focul inamic. Focosul său are o încărcătură explozivă echivalentă cu o grenadă de 40 mm pentru a distruge vehiculele blindate ușoare și personalul aferent.

Drona kamikaze 600 cântărește peste 20 de kilograme, este portabilă și poate fi instalată în 10 minute. Poate zbura până la 40 kilometri în aproximativ 20 de minute.

Apoi poate aștepta timp de 20 minute, având astfel o rază totală de 80 kilometri. Drona atacă cu o viteză de 180 km/h.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase