Volodimir Zelenski acuză din nou Rusia de crime de război. Liderul de la Kiev spune că nu se așteaptă ca războiul să se încheie curând

Volodimir Zelenski acuză din nou Rusia de crime de război. Liderul de la Kiev spune că nu se așteaptă ca războiul să se încheie curând
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17/09/2022, 12:48

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat din nou Rusia de crime de război în nord-estul țării și a adăugat că în acest moment este prea devreme pentru a putea spune că direcția în care merge războiul cu Rusia se schimbă, în ciuda câștigurilor teritoriale rapide ale forțelor ucrainene de luna aceasta.

Liderul ucrainean a mai spus, într-un interviu acordat Reuters, că rezultatul războiului cu Rusia, aflat acum în cea de-a șaptea lună, depinde de livrarea rapidă a armelor occidentale către Ucraina.

El a comparat situația din zonele proaspăt eliberate din nord-est cu cea din Bucha, un oraș de lângă Kiev în care, potrivit Ucrainei și statelor occidentale, forțele ruse ar fi comis numeroase crime în prima fază a războiului. Moscova a negat aceste acuzații.

„În ziua de astăzi, avem 450 de oameni morți, îngropați (în groapa comună descoperită la Izium, n. red.). Dar există și alții, îngropați separat. Oameni torturați. În anumite situații vorbim despre familii întregi. Există unele dovezi și se fac evaluări, atât de către (experți) ucraineni, cât și străini, iar acest lucru este foarte important pentru noi, pentru ca lumea să recunoască faptul că acest lucru s-a întâmplat”, a spus Zelenski.

Rusia neagă în mod regulat că a vizat civili în timpul „operațiunii militare speciale” din Ucraina și a spus în trecut că aceste acuzații sunt doar parte a unei campanii de denigrare.

Guvernatorul regiunii Harkiv, Oleg Sinhubov, a declarat vineri, la groapa comună din orașul Izium, că unele cadavre exhumate au fost găsite cu mâinile legate la spate.

Moscova nu a comentat cu privire la groapa comună descoperită de forțele ucrainene în Izium.

Volodimir Zelenski cere mai mult ajutor internațional

Zelenski, care a vizitat Izium miercuri, a reiterat apelul către țările occidentale și nu numai, cu privire la intensificarea livrărilor de arme către Ucraina.

„Am dori mai mult ajutor din partea Turciei, am dori mai mult ajutor din partea Coreei de Sud. Mai mult ajutor din partea lumii arabe. Mai mult ajutor din Asia”, a spus el.

Zelenski a citat, de asemenea, „anumite bariere psihologice” care stau în calea furnizării de echipamente militare din Germania către Ucraina, din cauza trecutului nazist al Germaniei. Cu toate acestea, președintele ucrainean a spus că astfel de livrări sunt vitale pentru ca Ucraina să se apere împotriva a ceea ce el a numit „fascismul rus”. Declarația vine în contextul în care Zelenski a criticat de mai multe ori Berlinul pentru lipsa de fermitate și lentoarea cu care furnizează arme Kievului.

El a lăudat contraofensiva rapidă a forțelor ucrainene, dar a respins ideea că războiul s-ar apropia de final.

„Este prea devreme să vorbim despre încheierea acestui război”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a spus că va sprijini ideea reluării exporturilor rusești de îngrășăminte prin Ucraina, o inițiativă propusă de Națiunile Unite, însă doar dacă Moscova va elibera prizonierii de război ucraineni și le va permite acestora să revină în țară.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult