EXCLUSIV | Revolta unui medic din linia întâi care de 16 luni tratează doar pacienți COVID: ”În eventualitatea valului patru, nu vă mai bazați pe aceiași «măgari»”

EXCLUSIV | Revolta unui medic din linia întâi care de 16 luni tratează doar pacienți COVID: ”În eventualitatea valului patru, nu vă mai bazați pe aceiași «măgari»”
Laura Zarafin, medic ATI. Foto: Facebook
Publicat: 12/08/2021, 11:41
Actualizat: 12/08/2021, 12:18

Laura Zarafin, medic primar la secţia ATI Chirurgie a Spitalului Colentina, spune pentru Gândul că secția în care lucrează este în continuare dedicată exclusiv pacienților infectați cu Covid-19 și le transmite autorităților că medicii care tratează acești bolnavi sunt epuizați, iar personalul de pe zona roșie trebuie schimbat.

Mai mult, aceasta spune că România a ajuns să fie singura țară care împarte spitalele în COVID și non-COVID și vorbește inclusiv despre presiunile pe care unele cadre medicale le fac asupra personalului medical din ATI.

Pe 16 martie 2020, Spitalul Clinic Colentina a fost desemnat primul spital-suport COVID şi a funcţionat la capacitate maximă, cu paturi în regim de spitalizare continuă. Potrivit medicului, decizia a venit ca urmare a faptului că unitatea medicală figurează ca spital de linia întâi în caz de dezastre, conform unui plan făcut la sfârșitul anilor ’90.

Lăsând la o parte că respectivul plan este extrem de vechi și trebuie actualizat, motivația alegerii acestui spital a fost că dispune de teren suficient cât să poți amplasa corturi în curtea lui, în caz de cutremur, explozii, calamități naturale etc. Ideea era ca în aceste corturi să poți face triajul pacienților chirurgicali în funcție de urgență. În plus, în caz de asemenea dezastre, folosești personal medical din tot Bucureștiul, nu numai pe cel al spitalului. Doar că în pandemia de COVID, nu corturile sunt problema, ci secțiile ATI cu oxigen, ventilatoare, spațiul suficient, boxe pentru fiecare pacient și, mai ales, personal specializat”, spune Laura Zarafin, medic specialist ATI la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti.

„Nu suntem unii sclavi și unii domni”

În continuare, medicul spune că de mai bine de un an, autoritățile nu au reușit să găsească soluții și timp de 16 luni, Spitalul Colentina nu a avut voie să trateze absolut niciun pacient dacă nu era infectat cu SARS-COV-2.

Mințile luminate ale acestei țări au avut mai mult de un an să găsească soluții, să facă sectii ATI, să aibă grijă să nu epuizeze numai pe unii, în condițiile în care unii privilegiați își continuă activitatea nestingheriți, chiar atunci când unele spitale gem de pacienți lăsați pe holuri (să ne reamintim situația Spitalului Matei Balș în ultimele două «valuri» și a UPU-urilor transformate în ATI -uri). În eventualitatea valului patru, nu vă mai bazați pe aceiași «măgari», că au obosit. Este strigătoare la cer lipsa de umanitate și solidaritate pe care o vedem de peste un an. Este bun spitalul? Este bună curtea? Foarte bine, schimbați personalul pe zona roșie, pentru că nu suntem unii sclavi și unii domni.

Laura Zarafin, medic ATI Colentina

Totodată, medicul ATI precizează că, deși s-a reușit redeschiderea spitalului și pentru pacienții cronici, în continuare la Spitalul Colentina există un pavilion dedicat exclusiv pacienților COVID, în care există și 10 paturi de ATI.

Mai mult, Laura Zarafin spune că foarte multe spitale din București refuză să primească și să trateze pacienți infectați cu coronavirus, cu toate că există chiar și un ordin de ministru potrivit căruia fiecare spital mare din Bucuresti și din țară trebuie să își facă zonă COVID care să aibă 10-25% din paturi .

„Suntem abandonați de toată lumea și cu plângeri penale uluitoare”

Din păcate, nu se întâmplă așa, ba mai mult, multe secții ATI care au tratat astfel de pacienți sunt acum închise sau în curs de renovare, fix acum când începe din nou să fie nevoie de ele. Mă tot înteb cum e posibil să rămânem singura țară din lume care împarte spitalele și pacienții astfel. Și, mai mult, mă revoltă atitudinea multor cadre medicale care fac presiuni inimaginabile tot pe noi – ATI-iștii din Spitalul Colentina. Este o lipsă incalificabilă de solidaritate și de umanitate, ca să nu folosesc cuvinte mai dure. Suntem efectiv tratați ca niște medici de sacrificiu, abandonați în linia întâi de toată lumea și cu plângeri penale ulterioare.”

Laura Zarafin, medic ATI Colentina

La aproape un an și jumătate de la declanșarea pandemiei de coronavirus, medicul spune că în sistemul sanitar există personal medical care consideră că transportul în alt spital al pacienților în stare gravă rămâne o soluție.

„Încă, în sistemul sanitar sunt unii care se fac că nu pricep că nu pot «contenționa» virusul în patru-cinci spitale. Ba încă se mai fac și că nu înțeleg Ordinul de ministru 434, cu completări, care vorbește despre organizarea în regim mixt pentru spitalele mari. Ba mai mult, se încearcă forțarea cu texte de genul «imaginea CT e tipică de COVID» (asta chiar când testul este negativ). Asemenea atitudini ne fac de rușine, Pe toți. Toți suferim pentru că există câțiva care se fac că nu pricep. Căci atâta prostie este imposibilă. Este doar șmecherie tipică pentru unii”, mai spune medicul.

În luna martie, managerul Spitalului Colentina, medicul Victor Cauni, declara pentru Gândul că unele cadre medicale iau în calcul să plece, deoarece nu au mai putut să-și practice specializarea în pandemie, din cauza faptului că unitatea medicală trata doar bolnavi de COVID.

„Nu s-a făcut niciun demers oficial al medicilor, dar frustrarea este foarte mare, în special la medicii din ATI, volumul de muncă este foarte mare. Anul trecut, în luna septembrie, am funcționat în scenariul mixt. Avem experiența unui an de zile în scenariul roșu, dar și o lună în scenariul mixt. Acea lună de funcționare în scenariul mixt pentru specialiștii din Colentina a fost un exemplu de normalitate prezentă. Acea lună de zonă mixtă ne-a arătat cum ar trebui să se petreacă pseudo-normalitatea în care vom mai petrece o bună perioadă de timp. După părerea noastră, fiecare spital ar trebui să funcționeze într-un scenariu mixt, care să aibă în grijă și pacienții COVID și cei non-COVID-19. Fiecare merge după oportunități. Nu ai cum să oprești un medic profesionist, dacă vrea să plece în privat sau în străinătate, este liber să o facă. Am avut rezidenți pe neurologie care și-au depus actele să plece în Franța”, spunea managerul Spitalului Clinic Colentina, pentru Gândul.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer