• Publicat:
  • Actualizat:
Sănătate

Cum influențează mâncarea inteligența copiilor. STUDIU

Cum influențează mâncarea inteligența copiilor. STUDIU
Știai că mâncarea nesănătoasă l-ar putea face mai puțin inteligent?

Bebelușii hrăniți cu mâncare nesănătoasă riscă să aibă IQ-ul mai mic, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Adelaide, publicat în Jurnalul European de Epidemiologie și citat de Daily Mail.

Alimentele consumate de copii între șase luni și doi ani își pun amprenta asupra coeficientului de inteligență. Diferența dintre cei care consumă dulciuri și cei care se hrănesc sănătos se observă abia în jurul vârstei de opt ani, atunci când sunt înscriși la școală.

„Deși diferența nu este una imensă, studiul evidențiază că o dietă sănătoasă în primii doi ani de viață influențează coeficientul de inteligență de la vârsta de opt ani. Ceea ce trebuie luat în calcul este efectul pe termen lung al unei alimentații nesănătoase în perioada copilăriei”, a avertizat dr. Lisa Smithers, coordonatoarea studiului.

Specialiștii au monitorizat 7.000 de copii pe parcursul a mai mulți ani, analizând alimentația pe care o aveau la șase luni, la 15 luni și la doi ani. Când cei mici au ajuns la vârsta de opt ani, le-a fost măsurat IQ-ul pentru a vedea dacă există vreo legătură între proastele obiceiuri alimentare ale acestora și valoarea coeficientului de inteligență.

Rezultatele au scos la iveală că subiecții care au fost alăptați de mici și cărora li s-a impus o dietă echilibrată atât la 15 luni, cât și la 24 de luni, compusă din fructe, legume sau brânză, au ajuns să aibă IQ-ul cu până la două puncte mai mare la opt ani, atunci când au fost înscriși la școală.

Copiii care au avut o alimentație compusă din biscuiți, ciocolată, dulciuri, sucuri și chipsuri încă din primii doi ani de viață au obținut rezultate mai proaste la testele de inteligență.

Cercetătorii susțin că nici semipreparatele pentru bebeluși care se găsesc în comerț nu sunt bune pentru dezvoltarea inteligenței celor mici.

Inchide