Lista factorilor care ne afectează calitatea somnului

Lista factorilor care ne afectează calitatea somnului
Publicat: 19/07/2012, 09:32
Actualizat: 19/07/2012, 09:32

Calitatea somnului poate fi perturbată de tot felul de factori, printre care se numără structura pernelor și așternuturile. Aceasta este concluzia la care au ajuns savanții de la The National Sleep Foundation, care au observat că peste un sfert dintre persoanele intervievate dorm bine doar de câteva ori pe săptămână.

Cercetarea mai arată că aproape 90% dintre voluntari recurg la tot felul de trucuri pentru a-și îmbunătăți calitatea somnului, printre care se numără pernele, așternuturile, saltele și chiar perdele, notează Huffington Post.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au rugat 1.000 de persoane să răspundă ladiferite întrebări care vizau ce impact au asupra somunului perne pe care dorm, dar și persoana alături de care își petrec noaptea.

Mai jos puteți regăsi care sunt factorii care ne afectează cel mai mult calitatea somnului.

● Perna poate avea un impact de 70 de procente asupra calității somnului. Forma acesteia, materialul din care este făcută, dar și dacă are o structură moale sau tare ne poate influența modul în care dormim.

● Temperatura din dormitor sau din camera în care dormim are un impact de 69% asupra calității somnului. Dacă este prea frig sau prea cald există riscul să dormim prost. Pentru a evita nopțile albe, specialiștii recomandă ca în camera în care dormim să avem o temperatură medie de 18-20 de grade.

● Lumina din dormitor sau din camera în care dormim poate avea un impact de 57 de procente. Specialiștii recomandă ca atunci când ne băgăm la somn să tragem draperiile.

● Așternuturile pot fi și ele un factor perturbator al calității somnului, acestea au un impact de 53%. Evitați să domiți pe așternuturi extrem de apretate sau intens parfumate.

● Sforăitul partenerului reprezintă un factor care afectează calitatea somnlui în proporție de 41%. Medicii recomandă folosirea plasturilor special creați pentru sfărăit și chiar tratarea acestei probleme pe cale chirurgicală.

● Alergiile perturbă somnul în proporție de 37%, după cum arată datele cercetării. Pentru a preveni acest lucru asigurați-vă că în camera în care veți dormi nu există plante sau animale la care sunteți alergic. De asemenea, este indicat ca atunci când plecați în concediu sau sunteți în vizită la vreo cunoștință să intrebați gazda dacă a folosit la curățatul așternuturilor vreo substanță la care sunteți alergic.

● Un alt factor perturbator al calității somnlui o poate reprezenta și împărțirea patului cu altcineva. Copiii pot perturba calitatea somnului în proporție de 28%, animalele de companie în proporție de 27%, iar partenerul de viață în proporție de 27%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase