Medicul Virgil Musta, despre starea sistemului medical: Este copleșit! Nu avem unde să mai punem și pacienții cu gripă / Lumea să se vaccineze

Redactor:
Alexandra Mortu
Medicul Virgil Musta, despre starea sistemului medical: Este copleșit! Nu avem unde să mai punem și pacienții cu gripă / Lumea să se vaccineze
Medicul Virgil Musta

Medicul Virgil Musta susține că sistemul medical abia mai face față în ceea ce privește internările pe secțiile de terapie intensivă, iar o pandemie de gripă ar agrava situația, întrucât pacienții bolnavi nu ar mai avea locuri în spitale.

Virgil Musta, șeful clinicii de Boli Infecțioase 2, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, face apel către populație să se vaccineze deoarece o epidemie de gripă ar înrăutăți situația națională în ceea ce privește sistemul medical și ar fi foarte greu de gestionat, potrivit newsweek.ro.

Virgil Musta: „Sistemul de sănătate e copleșit!”

„E foarte greu să gestionăm epidemiile, din mai multe motive: sistemul de sănătate e copleșit de numărul de cazuri de SARS-CoV-2, foarte probabil că gripa nici nu mai discutăm să o internăm, pentru că nu o să mai fie locuri.

Pe de altă parte, dacă vorbim despre cazurile de terapie intensivă, va trebui să avem terapie intensivă separată, pentru că și gripa este o boală infecto-contagioasă, dacă punem un pacient cu gripă în terapie intensivă cu SARS-CoV-2, îi contaminează pe ceilalți și aceștia vor face o superinfecție cu gripă, deci se va agrava boala pentru care sunt în ATI și viceversa. Din păcate, sunt foarte puține spitale care au condiții de izolare a fiecărui pacient. Nu există zone în care fiecare pacient să poată să fie izolat dacă e cu o boală infecto-contagioasă, indiferent din ce secție de spital este.

Avem acum ocupate spre 500 de paturi de ATI și nu toate paturile au ventilație mecanică. Eu nu pot să vă dau cifra exactă, datele sunt la nivelul Comisiei ATI, dar, în situația în care suntem acum pe terapie intensivă, noi aproape nu mai avem nici un loc. Dacă ar veni și pacienți cu gripă, aproape n-am avea unde să îi punem. Că toată terapia intensivă care este infecto-contagioasă este folosită pentru SARS-CoV-2. Noi recomandăm ca lumea să se vaccineze, pentru că va fi o mare problemă dacă pe lângă SARS-CoV-2, apar și celelalte viroze banale și gripa”, a explicat medicul Virgil Musta.

Măsurile de prevenție a răspândirii coronavirusului, eficiente și pentru epidemia de gripă

De asemenea, acesta punctează importanța măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2 și în ceea ce privește epidemia de gripă.

„În Australia, s-a făcut un studiu care arăta că, anual, aveau peste 82.000 de cazuri de gripă. Anul acesta, când au luat măsuri pentru prevenirea SARS-CoV-2, numărul acestora a scăzut la 460. E clară eficiența acestor măsuri”, a precizat acesta.

Medicul, îndemn către populație: Lumea să se vaccineze!

„Noi, anul acesta, recomandăm la cât mai multă lume să se vaccineze, pentru că se previne co-infecția gripă-SARS-CoV-2, cu o evoluție extrem de severă a bolii, iar, pe de altă parte, ajută la împiedicarea confuziei. Ambele au simptome extrem de asemănătoare – așa, cel puțin, dacă ți-ai făcut vaccinul, atunci te poți gândi că este infecție banală sau SARS-CoV-2”, îndeamnă medicul.

În plus, Virgil Musta mai susține că „procentul de decese în cazul gripei este între 0,6 și 1,2% dintre pacienți, în vreme ce la COVID-19 este de circa 4%. Probabil că mai mult de 1,2% ajung la ATI, o parte din ei sunt tratați și recuperați”.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Surpriză la aterizarea lui Halep în Australia! O româncă i s-a alăturat Simonei și s-au...
Lia Olguța Vasilescu, furioasă din cauza problemei pensiilor: Eliminați-le, așa cum ați promis
Iohannis s-a vaccinat public la Spitalul Militar. Preşedintele dă startul etapei a doua a campaniei...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Un cuplu de chinezi, asasinați într-o cameră de hotel. Imagini de pe camerele de supraveghere
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
Măsuri DURE după redeschiderea școlilor. Ministrul Sănătății este categoric și NU se lasă înduplecat
Ce se întâmplă în corp la 8 ore de când te lași de fumat. Beneficiile...
Ce face și cum arată astăzi prima soție a lui Elon Musk, cu care miliardarul...
Programare vaccinare COVID. Încep înscrierile! Iată care este procedura și cum te poți înscrie online
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Jobul unde eşti plătit ca să nu faci nimic. Poţi să primeşti chiar şi 100...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide