Te-ai întrebat vreodată de ce pe sticlele de apă apare o dată de expirare? Dacă apa nu expiră, care este scopul acestei inscripții? Ei bine, totul are legătură cu ambalajul din plastic și modul în care acesta poate influența apa, mai ales în condiții specifice.
Dacă ai o sticlă cu apă al cărei termen de valabilitate a trecut, cel mai bine este să eviți consumul acesteia. Apa nu trebuie folosită nici pentru plante sau animale de companie, deoarece substanțele eliberate din plastic pot fi dăunătoare și pentru acestea.
Data de expirare de pe sticlele de apă nu are legătură directă cu apa în sine, ci cu materialul din care sunt fabricate sticlele – de obicei, plasticul. În timp, acest material începe să elibereze substanțe chimice care pot altera gustul și calitatea apei.
Deși apa rămâne consumabilă din punct de vedere chimic, aceste substanțe pot fi dăunătoare pentru sănătate. După ce termenul de valabilitate este depășit, plasticul începe să se degradeze treptat. Substanțe precum antimoniul, clorul sau ozonul pot ajunge în apă, mai ales dacă sticla a fost expusă la temperaturi ridicate sau la soare.
Antimoniul, de exemplu, poate afecta sistemul digestiv, mai ales dacă apa este consumată în mod frecvent. Problemele apar în special atunci când sticlele sunt expuse la căldură excesivă (peste 60°C) sau la frig extrem.
„Apa nu expiră, dar sticlele în care se îmbuteliază au un termen limitat de valabilitate. După expirarea termenului de valabilitate, sticlele din plastic vor elibera substanțe chimice în apa îmbuteliată, aspect care duce la modificări de gust și miros”, a spus medicul Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, potrivit Antena 3 CNN.
Aceste condiții accelerează procesul de eliberare a substanțelor nocive, ceea ce poate modifica gustul apei și poate avea efecte negative asupra sănătății. De asemenea, plasticul este ușor permeabil, astfel încât apa poate absorbi mirosuri și vapori din mediul înconjurător, cum ar fi cei de vopsea sau solvenți.
Totuși, dacă ești nevoit să consumi apa dintr-un PET expirat, este recomandat să o filtrezi cu un filtru de cărbune activ, care poate elimina o parte dintre compușii chimici. Dacă există suspiciuni de contaminare microbiologică, apa poate fi fiartă timp de un minut pentru a reduce riscurile, potrivit Today.
Pentru a preveni degradarea calității apei, este important să o păstrezi în condiții adecvate. Potrivit Asociației Internaționale a Apei Îmbuteliate, apa trebuie ținută la temperaturi moderate, ferită de lumina directă a soarelui și de substanțe chimice puternice, precum detergenții sau benzina.Dacă aceste recomandări sunt respectate, apa îmbuteliată își poate menține calitatea pentru o perioadă mai lungă, iar riscurile asociate consumului dintr-un PET expirat sunt minimizate.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: Orașul în care apa a ajuns să coste 15,63 de lei pe metru cub. ”E foarte scump”