În mica insulă japoneză Okinawa se află un număr mare de centenari, iar printre aceștia se află o femeie în vârstă de 104 ani după ce a consumat zilnic câte un cartof mov dulce.
Cercetătorul în longevitate Dan Buettner a fost mult timp fascinat de secretele din spatele longevității remarcabile a locuitorilor din Okinawa. Recent, a întâlnit-o pe Ushi Okushima, o femeie japoneză în vârstă de 104 ani. Ea spune că a ajuns la aceată vârstă înaintată grație consumului unei diete bogate în legume și sake, o băutură alcoolică tradițională japoneză al cărui ingredient principal este orezul fermentat.
Mesele ei au inclus una dintre cele mai sănătoase legume de pe planetă, Beni Imo, sau cartoful dulce mov. Potrivit lui Dan, acest cartof mov a fost o sursă fiabilă de nutriție pentru locuitorii din Okinawa, chiar și în perioadele de foamete.
„Singurul aliment pe care se puteau baza era Beni Imo, sau cartoful dulce din Okinawa, o varietate mov înrudită cu cartoful dulce portocaliu pe care îl cunosc americanii. Uneori mâncau imo la micul dejun, prânz și cină”.
Dan a evidențiat cele cinci substanțe nutritive cheie care fac din Beni Imo o putere nutrițională:
„Din fericire pentru locuitorii insulei, acesta se întâmpla să fie și unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe planetă, având vitamina C, fibre, carotenoidă, flavonoide și carbohidrați cu ardere lentă”.
Potrivit Express, cercetătorii consideră că includerea diferitelor tipuri de flavonoide în dieta zilnică este foarte recomandată pentru a rămâne sănătos și a reduce riscul de mai multe boli care pun viața în pericol, cum ar fi diabetul, cancerul, precum și reducerea riscului de accident vascular cerebral și atac de cord.
Cartofii mov pot fi consumați fierți, prăjiți, sub formă de piure și chiar ca ingredient principal pentru ștrudel, prăjitură, supă, tocană, chipsuri sau chiar ca smoothie.
Sursa Foto: Profimedia