Omicron prezintă un risc de cinci ori mai mare de reinfectare şi nu este mai blând decât Delta – STUDIU

Omicron prezintă un risc de cinci ori mai mare de reinfectare şi nu este mai blând decât Delta - STUDIU
Publicat: 18/12/2021, 09:27

Riscul de reinfectare cu varianta Omicron a coronavirusului este de peste cinci ori mai mare și nu este mai blândă decât tulpina Delta, arată un studiu realizat în Marea Britanie.

Rezultatele studiului realizat de Imperial College din Londra s-au bazat pe datele Agenției de Securitate a Sănătății din Marea Britanie și ale Serviciului Național de Sănătate privind persoanele care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 printr-un test PCR în Anglia între 29 noiembrie și 11 decembrie.

„Nu găsim nicio dovadă (atât pentru riscul de asistenţă la spitalizare, cât şi pentru starea simptomelor) ca Omicron să aibă o severitate diferită faţă de Delta”, arată studiul, care precizează că datele privind spitalizările rămân foarte limitate, scrie Reuters.

„Verificând starea de vaccinare, vârsta, sexul, etnia, simptomele, regiunea și data de infectare, Omicron a fost asociat cu un risc de reinfectare de 5,4 ori mai mare în comparație cu Delta”, a arătat studiul, a cărui date au fost publicate pe 16 decembrie.

Protecția oferită de infecția anterioară împotriva reinfectării cu Omicron poate fi de cel mult 19%, a spus Imperial College (ICL) într-un comunicat.

Cercetătorii au descoperit un risc mult mai crescut de a dezvolta o formă simptomatică a bolii, în urma infectării cu Omicron, în comparație cu Delta, la două sau mai multe săptămâni după a doua doză de vaccin şi la două sau mai multe săptămâni după doza de rapel.

Studiul a analizat vaccinurile AstraZeneca și Pfizer

În funcție de estimările utilizate pentru eficacitatea vaccinului împotriva infecției simptomatice din varianta Delta, aceasta se traduce la Omicron printr-o eficacitate a vaccinului cuprinsă între 0% și 20%, după două doze, și între 55% și 80%, după o doză de rapel.

„Acest studiu oferă dovezi suplimentare cu privire la măsura foarte substanțială în care Omicron poate evita imunitatea anterioară dată atât de infecție, cât și de vaccinare”, a spus profesorul Neil Ferguson, conducătorul studiului, în comunicatul transmis de ICL.

„Aceste date indică faptul că Omicron reprezintă o amenințare majoră și iminentă pentru sănătatea publică”, a completat sursa citată.

„Concluziile se bazează pe ipoteze, nu sunt încă date suficiente”

Totuși, dr. Clive Dix, fostul președinte al Grupului care a coordonat campania de vacinate din Regatul Unit, a spus că este important să nu suprainterpretam datele.

„Concluziile făcute se bazează pe ipoteze despre Omicron, unde încă nu avem suficiente date”, a spus Dr. Dix. „De exemplu, nu avem date despre răspunsul imun celular, care acum este probabil să conducă la eficacitatea vaccinurilor”.

„Aceasta este o ipoteză crucială care lipsește din cercetare”.

Unele dintre concluzii sunt diferite de datele care apar din Africa de Sud, unde vaccinurile oferă protecție împotriva formelor severe și a deceselor, a spus el.

„Există o mare incertitudine în aceste estimări și nu putem fi încrezători în ceea ce privește impactul booster-urilor împotriva Omicron decât atunci când avem încă o lună de date reale despre numărul de spitalizări în ATI și cel al deceselor”, a spus el.

Un studiu anterior realizat de compania britanică SIREN care analizează riscul de reinfecție la lucrătorii din domeniul sănătății, care a fost efectuat înainte de apariția Omicron, a constatat că o primă infecţie cu coronavirus a oferit o protecţie de 85% faţă de a doua infectare, pentru următoarele şase luni.

Datele analizate de Imperial College s-au bazat pe 333.000 de cazuri, 122.062 de infectări cu Delta și 1.846 care au fost confirmate ca varianta Omicron, prin secvențierea genomului.

Profesorul Azra Ghani de la Imperial College, care a condus studiul, l-a descris ca fiind „esențial pentru modelarea traiectoriei viitoare probabile a valului Omicron și a impactului potențial al vaccinării și al altor intervenții de sănătate publică”.

Noile descoperiri ar putea accelera impunerea unor restricții mai stricte într-un număr de țări europene, în încercarea de a stopa răspândirea noii variante.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase