Zece motive pentru care japonezii sunt cei mai longevivi pământeni

Zece motive pentru care japonezii sunt cei mai longevivi pământeni
Publicat: 17/03/2018, 22:42

Mănâncă multe legume

În mod tradițional, japonezii mănâncă mult orez, legume, pește și apetitul japonezilor pentru soia fermentat și alge este binecunoscut, însemnând că nu duc lipsă de vitamine, minerale și alte elemente care asigură o viață echilibrată.

Gătesc altfel decât noi

Tempura, tonkatsu și crochetele, toate aceste bunătăți implică gătitul la abur, la grill, friptul, gătitul lent, fermentarea. Japonezii prepară cel puțin un bol de supă și mănâncă în cantități mici.

Beau mult ceai

Chiar dacă banala cafea nu este neapărat nocivă, în Japonia există un adevărat cult al ceaiului – și ceaiul japonez de calitate premium conține mai mulți antioxidanți decât cafeaua. Unul din cele mai apreciate ceaiuri nipone este matcha, un produs sub formă de pudră din frunze tinere.

Hrana lor este proaspătă

Hrana japonezilor este foarte, foarte proaspătă. Ei consumă legume și pește proaspăt, iar în piețele lor, mâncarea nu are termen de garanție în zile, ci în jumătăți de oră, după cum susține Naomi Moriyama, autoarea cărții „Femeile japoneze nu îmbătrânesc și nu se îngrașă”.

Au farfurii mai mici

Controlul porțiilor reprezintă un cult în bucătăria japoneză. Eticheta are o importanță uriașă pentru niponi, care consumă alimente în cantități reduse, cu ajutorul bețelor din bambus. De exemplu, în Okinawa, localnicii mănâncă doar până când stomacul lor este plin „în proporție de 80%”.

Merg pe jos, stau în picioare, stau „pe vine”

Mulți japonezi preferă transportul în comun, merg pe jos, fac mișcare. Niponii pedalează până la muncă, iar o mașină poate fi considerată „un lux”. Mulți angajați, precum cei de la Canon, lucrează în picioare. Chiar și băile sunt diferite în Japonia. În timp ce occidentalii merg pe stilul vechi, toaletele japoneze implică statul „pe vine”, care este mai sănătos pentru intestine.

Fac exerciții de mișcare dis de dimineață și au un post radio în acest sens

Rajio taiso este un post de radio care „transmite” instrucțiuni pentru mișcare, în ifecare dimineață și grupurile uriașe de japonezi urmează sfaturile specialiștilor în fitness.

Dispun de un sistem universal de servicii medicale

Începând cu anii 1960, Japonia are un sistem de sănătate modern, care folosește 8% din PIB și le oferă cetățenilor o viață sănătoasă. Un japonez obișnuit vine la doctor cam de 12 ori pe an, pentru controale de rutină, de patru ori mai des decât un american.

Petrec mult timp în exteriorul casei

Dincolo de plimbări, japonezii obișnuiesc să mănânce alături de alții și să petreacă timp în aer liber. Longevitatea niponă, coeziunea socială și prietenia reprezintă elementele-cheie pentru sănătatea emoțională.

Sunt „obsedați” de curățenie

Japonezii sunt preocupați de curățenie, care are legătură cu tradițiile seculare ale șintoismului, conceptul purificării. În Japonia, majoritatea oamenilor se spală de două ori pe zi, mai ales vara. Băile comune reprezintă o banalitate și sunt strict reglementate.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase