200 de posturi suplimentate la spitalul „Gerota” al MAI, fără concurs, pentru cazurile COVID-19. Care sunt condițiile de angajare

Redactor:
Madalina Prundea
200 de posturi suplimentate la spitalul „Gerota” al MAI, fără concurs, pentru cazurile COVID-19. Care sunt condițiile de angajare
Spitalul de Urgență „Profesor Dr. Dimitrie Gerota” București este subordonat Direcției Medicale a Ministerului Afacerilor Interne

În contextul lipsei medicilor de specialitate pentru tratarea pacienților confirmați cu COVID-19, Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de miercuri un proiect de ordonanță de urgență care prevede suplimentarea personalului Spitalului de Urgență „Profesor Dr. Dimitrie Gerota” București, din subordinea MAI, cu un număr de 200 de medici specialiști sau rezidenți, angajați fără concurs, pentru șase luni. Aceștia ar putea fi detașați la alte untități, prin ordinul șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„În gestionarea cazurilor medicale confirmate cu infecția COVID-19, instituțiile sanitare publice desemnate ca Spitale COVID – 19 întâmpină zilnic dificultăți din cauza lipsei personalului medical în specialitățile: anestezie terapie intensivă (ATI), urgență, epidemiologie, radiologie, boli infecțioase, pneumologie, din spitalele desemnate să trateze cazurile confirmate COVID-19, necesare asigurării suportului medical adecvat pacienților. De asemenea, instituțiile cu rol în gestionarea, la nivel național a situației de urgență, sunt în imposibilitatea de a asigura un răspuns coerent și concentrat din cauza lipsei personalului medical de specialitate care să poată fi detașat, acolo unde este nevoie, pentru a asigura tratamentul pacienților conformați și realizarea anchetelor epidemiologice”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

„Această deficiență îngreunează acordarea asistenței medicale inclusiv a cazurilor severe care necesită intubare și a pacienților ventilați mecanic fără să fie intubați. Zilnic sunt efectuate misiuni medicale de transfer, atât terestru cât și aerian, a pacienților COVID- 19 pozitivi din spitale unde s-a depășit capacitatea de tratare, către alte spitale din țară. Situația prezentată întrunește premisele unei situaţii urgente şi extraordinare care impune adoptarea de măsuri imediate în vederea stabilirii cadrului normativ potrivit, lipsa adoptării acestor măsuri, cu celeritate, poate avea consecinţe negative asupra capacităţii administrative de gestionare a riscului epidemiologic generat de pandemia de COVID-19”, se menționează în document.

O nouă structură, Compartimentul Suport COVID – 19

Astfel, potrivit proiectului, „se suplimentează statul de organizare al Spitalului de Urgență „Profesor Dr. Dimitrie Gerota” București subordonat Direcției Medicale a Ministerului Afacerilor Interne, prin înființarea Compartimentului Suport COVID – 19 în cadrul secției Unitatea de Primiri Urgențe, prevăzut cu 200 posturi de medici specialiști și medici rezidenți an IV și V în specialitățile: anestezie terapie intensivă (ATI), medicină de urgență, epidemiologie, radiologie – imagistică medicală, boli infecțioase, pneumologie, pe durata angajării persoanelor prevăzută la art. 5, pe funcții de personal contractual”.

Posturile menționate sunt ocupate, fără concurs, de medici care au promovat examenul de specialitate în anul 2020 și nu au posturi asigurate sau medici rezidenți an IV-V. Conform documentului, durata angajării este de șase luni, cu posibilitate de prelungire, cu aceeași perioadă, în cazul în care situația epidemiologică o impune.

Documentul prevede posibilitate ca medicii încadrați la Compartimentul Suport COVID – 19 să fie detașați prin Ordin al Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, la unități sanitare publice, în vederea gestionării cazurilor de infecție cu COVID-19.

Proiectul este discutat la o zi după ce ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat înființarea unui centru de transfuzii și de donare de sânge și plasmă convalescentă, în cadrul Spitalului de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota” din Capitală.

Cum se plătesc salariile

Medicii încadrați la acest compartiment beneficiază, pe lângă salariul de bază, de sporurile acordate personalului medico-sanitar din structurile de primire a urgențelor ale Spitalului de Urgență „Profesor Dr. Dimitrie Gerota”.

Conform proiectului de OUG, sumele necesare acordării salariilor de bază şi a sporurilor acestor medici sunt asigurate prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, pe perioada în care medicii își desfășoară activitatea în cadrul Compartimentului Suport COVID – 19.

Sumele necesare plăţii indemnizaţiei de detaşare în cuantum de 50% din salariul de încadrare şi a diurnei zilnice de 2% din salariul de încadrare, pe perioada detaşării, pentru medicii încadrați la Compartimentul Suport COVID – 19 din cadrul Spitalului de Urgență „Profesor Dr. Dimitrie Gerota”,se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Proiect OUG-12 by Gandul.info on Scribd

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Anamaria Prodan, `lucrată` pe la spate de dușmanul ei de moarte! Din cauza lui, Gigi...
Întrebarea care i-a scăpat lui Denise Rifai. Mesaj către Petre Roman: Domn’e, îmi ești dator,...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
China a introdus testele anale pentru Covid-19. Medicii spun că procedura este mai eficientă în...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Adevărul SCANDALOS din spatele serialului-fenomen Bridgerton. IMAGINILE care dau de gol, scăpate pe Internet
Bursa REVOLTĂTOARE pe care o primesc elevii săraci în Oltenia. 'Am crescut-o de la 6...
Anunț de ultimă oră de la Kaufland. Se întâmplă chiar acum și toți clienții trebuie...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide