Alertă! A fost depistat un caz de gripă aviară transmisă la om

Alertă! A fost depistat un caz de gripă aviară transmisă la om
Publicat: 04/10/2022, 17:29
Actualizat: 04/10/2022, 17:31

Este alertă în Spania după ce un lucrător de la o fermă de păsări a contractat gripa aviară. Acest lucru s-a întâmplat la finalul lunii septembrie, transmiterea de la animal la om fiind extrem de rară.

Lucrătorul infectat cu gripă aviară a rămas asimptomatic până când acesta a fost testat negativ și nu a avut alte infecţii cunoscute, a declarat luni Ministerul Sănătăţii de la Madrid. Din fericire, nimeni nu s-a mai îmbolnăvit, iar bărbatul testat pozitiv a reușit să se însănătoșească fără să mai aibă alte probleme de sănătate.

Ce spun autoritățile din Spania despre cazul de gripă aviară depistat la om

”Pe 28 septembrie 2022, Centrul naţional de microbiologie a confirmat un caz de gripă aviară A(H5N1) la un bărbat asimptomatic care anterior fusese testat negativ. Persoana infectată este un angajat al unei ferme de păsări din Guadalajara unde, pe 17 septembrie, au fost depistate cazuri de boală printre păsările de curte. El a fost plasat în izolare la domiciliul său până când a fost testat negativ pe 27 septembrie. Singurul său contact apropiat a fost negativ. Transmiterea de la păsări la om este considerată un fenomen rar, iar transmiterea de la om la om este extrem de rară”, se arată într-un comunicat al  Ministerului Sănătății.

În Spania, ”au fost detectate 79 de focare la păsări sălbatice şi 36 în fermele de păsări”, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii, mai scrie AFP.

Ce este gripa aviară

Gripa aviară este o afecțiune virală extrem de contagioasă, care apare atât la păsările domestice cât și la cele sălbatice. Boala este provocată de mai multe virusuri, cu o patogenitate ridicată sau scăzută. De cele mai multe ori, boala începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de către păsările sălbatice care migrează din Asia către Europa.

Boala se poate transmite și la om și a fost identificată în special în rândul angajaților de la fermele avicole.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase