Cât câștigă un consilier eparhial. ÎPS Calinic arată care sunt lefurile „uriașe” din Biserica Ortodoxă

Cât câștigă un consilier eparhial. ÎPS Calinic arată care sunt lefurile „uriașe” din Biserica Ortodoxă
Cât câștigă un consilier eparhial. ÎPS Calinic arată care sunt lefurile „uriașe” din Biserica Ortodoxă / Sursa FOTO: basilica.ro
Publicat: 07/02/2021, 12:39

Intrat într-un dialog cu un bărbat din Suceava care a vrut să afle dacă s-a modificat grila salarială a personalului din administraţia eparhială, ÎPS Calinic, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, arată lefurile „uriașe” achitate consilierilor eparhiali.

În „virtutea transparenței”, suceveanul a așteptat răspunsul înaltului prelat, care a venit numaidecât.

„Lucrarea Bisericii nu poate fi cuantificată în bani”

După trecerea la cele sfinte ale ÎPS Pimen, în vara anului trecut, ÎPS Calinic a urcat în scaunul de arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. S-a speculat că printre măsurile luate a fost și modificarea grilei salariale a personalului din administraţia eparhială.

În acest sens, iată ce i-a scris un sucevean ÎPS Calinic:

„Înaltpreasfinţite Părinte Arhiepiscop Calinic,

  1. În virtutea transparenţei (dacă nu este confidenţial) care era grila de salarizare înainte de 26 iulie 2020 şi care este în prezent (pentru personalul din administraţia eparhială)?;
  2. Salariile sunt suportate de la bugetul de stat sau din fonduri proprii?;
  3. Sunt consternat de… Vă rog să răspundeţi doar la întrebări (1 şi 2 dacă este posibil)”.

Printre altele, ÎPS Calinic a răspuns: „Lucrarea Bisericii nu se cuantifică în bani şi, de aceea, frământările dumneavoastră ar trebui să vizeze, prioritar, lucrarea Bisericii şi nicidecum salariile angajaţilor Centrului Eparhial, care, sunt sigur că ştiţi, sunt plătiţi, cu precădere, de la bugetul de stat şi mai puţin din fonduri proprii. Cât priveşte ierarhii, aceştia sunt asimilaţi demnitarilor de stat, deci este clar de unde vine finanţarea”.

Referitor la salarizare, ÎPS Calinic a mai punctat: „Însă, pentru liniştea dumneavoastră, ca să vă răspund la întrebare, un consilier eparhial, în prezent, are mai puţin decât un asistent medical şi puţin mai mult decât o femeie de serviciu angajată la o instituţie serioasă. Despre un asemenea salariu, un om de afaceri ar spune că «nici nu s-ar da dimineaţa jos din pat». Dar, aşa după cum bine ştiţi, în Biserică se lucrează pe termen lung, cu răsplata muncii prestate dincolo, în Împărăţia cerurilor. Doamne, ajută!”.