Ce trebuiau să facă angajații Metrorex când venea Ceaușescu în vizită: „Ne spălau mâinile cu alcool și ne tăiau unghiile dacă erau prea mari”

Ce trebuiau să facă angajații Metrorex când venea Ceaușescu în vizită: „Ne spălau mâinile cu alcool și ne tăiau unghiile dacă erau prea mari”
Publicat: 03/08/2021, 10:00

Dorința dictatorului Nicolae Ceaușescu a fost să facă un metrou, dar nu unul obișnuit. Un metrou sută la sută românesc, fără piese străine și ajutorul sovietic. Inaugurarea oficială a avut loc pe 19 decembrie 1979, după ce conducerea s-a convins că nu prezintă un pericol, iar în data de 27 decembrie 1979 a fost semnat și procesul verbal de „recepție a punerii în funcțiune” de către comisia condusă de Gheorghe Cioară, ministrul Energiei Electrice la acel moment.

Vizitele lui Ceaușescu la metrou erau precedate de cele ale sanepidului din cadrul Comitetului Central, povestește Octavian Udriște, fost director tehnic (1985 – 1993) și general (1985-1993) al Metrorex, în memoriile sale O viață pe șine – Scurtă autobiografie.

”Să nu-l rănim pe Tovarăș”

„Înainte de sosirea «Tovarășului» primeam vizita sanepidului de la Comitetul Central. Aceștia aveau misiunea să ne controleze mâinile, ni le spălau cu alcool, eventual ne tăiau unghiile dacă erau prea mari, ca să nu-l rănim/zgâriem pe Tovarăș. De asemenea, curățau cu alcool locurile pe care Tovarășul ar fi putut să pună mâna, precum spătarul scaunului mecanicului”, își amintește Octavian Udriște.

La momentul inaugurării metroului bucureștean, Octavian Udriște era șef al Departamentului de material rulant al Metroului București.

În afară de trenurile folosite la inaugurarea tronsoanelor de metrou, din această categorie a «trenurilor speciale» mai făceau parte trenurile pregătite cu ocazia vizitelor oficiale, la nivel de șefi de stat. Este știut faptul că Ceaușescu introducea metroul în programul vizitelor la nivel înalt, din dorința de a se făli cu această realizare (…)  Aceste trenuri se revizuiau în mod deosebit, după care efectuam un parcurs de probă. Dacă nu apăreau incidente, trenurile revizuite se parcau în depou, sub paza organelor de securitate. De aceste trenuri speciale am răspuns eu, de la pregătire până la finalizarea acțiunii, indiferent de funcția ocupată: șef serviciu, director tehnic sau director general. Eu stăteam în dreapta mecanicului și dădeam toate explicațiile necesare.

Octavian Udriște, O viață pe șine – Scurtă autobiografie

Metroul, inaugurat în compania cuplului Ceaușescu

Udriște relatează și un episod petrecut la inaugurarea tronsonului Pipera – Piața Unirii II, în compania cuplului prezidențial Ceaușescu.

”- Urmează stația Universitate, distanță 2, 5 km, pronunțând apăsat cei 2,5 km. La plecarea din Universitate, anunț: Urmează Piații Unirii II, ultima stație a călătoriei noastre, distanță de circa un kilometru.

– «Prea aproape», sare Elena Ceaușescu de pe scaun.

– Aveți dreptate, față de distanța precedentă, aceasta este mai scurtă, dar noi avem tot interesul să amplasăm stațiile în punctele aglomerate ale orașului, pentru a intra cât mai mulți călători, să ne crească veniturile și să diminuăm efortul statului, adică subvenția, am spus eu.”

– «Aha», a fost reacția Tovarășei.

Octavian Udriște, O viață pe șine – Scurtă autobiografie


Citește și:

VIDEO| Mărturia directorului care a reușit să scoată tarabele de la metrou, nu și chioșcurile: „Mi s-a zis să fac ca Rădoi, că este an electoral” (EXCLUSIV)

VIDEO | De ce nu a vrut Elena Ceaușescu stație de metrou la Romană. Misterul celui mai îngust peron, dezlegat de inginerul ales de dictator să construiască metroul (EXCLUSIV)

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Strigăt disperat la Măruţă: 'Aşteptăm de ieri salvarea. E grav'
Gigi Becali plânge în hohote în fața preoților! Imagini tulburătoare cu miliardarul, în cadrul unui...
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ea este femeia care i-a luat mințile lui Ion Țiriac. Miliardarul în vârstă de 82...
Fotbalistul lui Dinamo, înjunghiat cu sabia de interlopul `Fane Căpățână`, lider al antivacciniştilor: `De ce...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Care e, de fapt, zodia binecuvântată de Dumnezeu
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
A cumpărat o mașină nouă care a ruginit după doi ani. Instanța i-a acordat daune...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Dan Bittman: „Nu există niciun scenariu roșu în Timișoara. Este o minciună sinistră”
Strigăt disperat la Măruţă: 'Aşteptăm de ieri salvarea. E grav'
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Denise Rifai, ULUITOR în propria emisiune! Dezvăluiri FABULOASE. Ce a făcut la MISA, la 'spirală'...
BOMBĂ! Dan Bittman, anunț ȘOC: ‘Să văd dacă sunt un dobitoc’
Un CONSILIER din PORTUL Constanța a fost numit ȘEFUL companiei naționale de AUTOSTRĂZI!
Actori talentați pe care ți-i aduci aminte, dar pe care nu știi cum îi cheamă
Vestea care cutremură Europa: Lovitură devastatoare pentru Angela Merkel. Ce va urma?
Nenorocirea care va lovi România. Repetăm tragedia din Lombardia. Nu vom scăpa
Simona Halep i-a impus condiții speciale lui Toni Iuruc. Știa doar familia, dar acum știu...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...