Prima pagină » Social » Cum gătești o ciulama de ciuperci fără smântână. Rețeta simplă și delicioasă pentru orice ocazie

Cum gătești o ciulama de ciuperci fără smântână. Rețeta simplă și delicioasă pentru orice ocazie

Cum gătești o ciulama de ciuperci fără smântână. Rețeta simplă și delicioasă pentru orice ocazie

Ciulamaua de ciuperci fără smântână reprezintă o rețetă simplă și aromată, potrivită atât pentru zilele de post, cât și pentru cei care vor să facă un preparat mai ușor.

Rețeta păstrează cremozitatea specifică ciulamalei, fără a folosi lactate, astfel încât gustul de la final să fie unul foarte plăcut și echilibrat.

Rețeta pentru ciulama de ciuperci fără smântână

Varianta clasică pentru ciulama poate fi preparată folosind ciuperci champignon, ceapă, usturoi, făină și puțin lapte vegetal sau apă caldă pentru o consistență cremoasă. Pentru aproape 4 porții vei folosi 500 de grame de ciuperci  champignon sau pleurotus, de 1 ceapă medie tocată mărunt, de 2 căței de usturoi zdrobiți, de 2 linguri de făină albă sau integrală, de 2 linguri de ulei, sare, piper și opțional, de pătrunjel tocat pentru servire.

Primul pas este să încălzești uleiul într-o tigaie, călești ceapa până devine translucidă, apoi adaugi usturoiul pentru câteva secunde. Ciupercile feliate subțire se pun în tigaie până își lasă apa și încep să se înmoaie. Separat, făina se amestecă într-un bol cu puțină apă rece sau lapte vegetal, astfel încât să formeze o pastă fără cocoloașe.

Pasta formată se toarnă în tigaie, apoi se adaugă treptat apa caldă, amestecând continuu până capătă textura cremoasă dorită. Se fierbe 3-4 minute, se potrivește de sare și piper, apoi se presară pătrunjel verde la final.

Un mic truc este să prăjești ușor făina într-o tigaie uscată înainte de a o amesteca cu lichidul, pentru a obține un gust mai intens, apropiat de sosurile tradiționale. De asemenea, dacă vrei o textură și mai fină, ciupercile pot fi blenduite parțial înainte de final.

O altă variantă delicioasă

O variantă mai cremoasă se face cu caju hidratat în locul smântânii, fiind ideală pentru cei care evită lactatele, dar vor o consistență bogată.

Recomandările autorului:

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Job-urile și inteligența artificială: De ce recrutările cu AI produc mai puține angajări
Digi24
EXCLUSIV Avertismentul lui Diaconescu, după ce serviciile secrete americane au dezvăluit planul lui Putin în Europa: „Rusia nu neagă”
Cancan.ro
Cutremur în lumea interlopă! Elvis Pian a fost eliberat din închisoare
Prosport.ro
FOTO. Adelina Chivu, pe plajă în Thailanda. Cum arată la 43 de ani
Adevarul
De ce nu a construit România autostrăzi în anii ’90. Planul celor peste o mie de kilometri în primul deceniu după Ceaușescu
Mediafax
Prognoza ANM: Vreme schimbătoare de Crăciun și Anul Nou: încălzire temporară, urmată de răcire accentuată și ninsori
Click
O punte „tradițională” anulată de Guvern sparge vacanța românilor. Cum arată calendarul liberelor în 2026
Digi24
Prima reacție a Rusiei la dezvăluirile serviciilor secrete americane privind planul lui Putin de a ataca alte țări din Europa
Cancan.ro
Doliu în televiziunea din România! Un cunoscut prezentator TV a murit, după o carieră de 22 de ani
Ce se întâmplă doctore
Cum se menține în formă Ricky Martin, la 53 de ani! Zeul latino care sfidează timpul
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Fabrica din România care a produs 1 milion de anvelope în 2025. Este singura din lume cu zero emisii de CO2
Descopera.ro
Ceva s-a prăbușit pe Lună! Momentul a fost înregistrat
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Soțul tău are o amantă tânără! Îmi pare rău!
Descopera.ro
Neuroștiința percepției timpului: de ce creierul simte că orele trec diferit