Cum poate fi recuperată prima de asigurare obligatorie pentru locuință, dacă imobilul a fost încadrat în clasa I de risc seismic -DECLARAȚII EXCLUSIVE

Cum poate fi recuperată prima de asigurare obligatorie pentru locuință, dacă imobilul a fost încadrat în clasa I de risc seismic -DECLARAȚII EXCLUSIVE
Publicat: 02/06/2023, 08:00

Proprietarii de locuințe care și-au cumpărat polițe de asigurare, după care s-au trezit că imobilul în care trăiesc a fost expertizat și trecut în clasa I de risc seismic, se pot adresa asigurătorului pentru recuperarea primei. Specialiștii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), care gestionează sistemul asigurărilor obligatorii de locuințe, au explicat pentru Gândul că numărul acestor situații este redus la nivel național, dat fiind că procesul de expertizare se mișcă greoi, dar, dacă este cazul, clienții primesc banii înapoi după parcurgerea unei proceduri simple.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în 10 mai, legea pentru modificarea şi completarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundațiilor.

Conform actului normativ, devenit Legea 115/2023 pentru modificarea şi completarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, „locuinţele situate în clădirile expertizate tehnic în condiţiile legii de către experţi tehnici atestaţi şi încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic nu se asigură pentru dezastre naturale prin contracte PAD, până la data recepţiei efectuate la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor”.

Această nouă lege intră în vigoare la șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv la 11 noiembrie 2023.

Nu se pot emite polițe pentru locuințe cu risc seismic 1

Prevedere este însă în vigoare și în actuala formă a legii, astfel că oamenii care au ajuns în situația ca locuințele lor să fie încadrate în clasa I de risc seismic și încheiaseră asigurări obligatorii înainte pot să meargă la asigurători sau bănci și să închidă această poliță.

„Este important de precizat că nu sunt niște prevederi noi, ci sunt aceleași din forma curenta a legii, la care au fost făcute mici reformulări pentru clarificare”, a explicat, pentru Gândul, Cosmin Tudor, director de dezvoltare în cadrul PAID România.

Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României, respectiv cutremur, inundații și alunecări de teren.

Mai exact, în forma actuală a Legii 260/2008 este prevăzut, la art 3 (6): Locuințele situate în clădirile expertizate tehnic în condițiile legii de către experţi tehnici atestaţi şi încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic nu se asigură pentru niciunul dintre riscurile prevăzute de prezenta lege, până la data recepției la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor.

„Astfel, în baza acestei prevederi, chiar și până acum a fost interzisă asigurarea unor locuințe situate în clădiri expertizate și încadrate în clasa de risc seismic I. Din acest motiv, în programul informatic de emitere a polițelor PAD există implementată lista clădirilor de acest fel, lista se actualizează permanent, astfel încât să nu se poată emite polițe pentru locuințe situate în aceste clădiri”, a precizat Cosmin Tudor.

Prin urmare, în cazul în care ulterior emiterii poliței – în cursul unui an, perioada pentru care se emite poliția – imobilul asigurat este încadrat în categoria de risc seismic 1, clientul poate notifica asigurătorul intermediar și solicita restituirea primei.

„Nu avem informații cu privire la imobile care au fost încadrate în categoria de risc seismic 1 ulterior emiterii poliței PAD, întrucât această verificare se face doar la emiterea poliței. Nu au fost înregistrate solicitări de restituire a primelor de asigurare pe motivul modificării categoriei de risc seismic Dacă expertizarea și încadrarea a apărut recent, după data emiterii poliței, clientul trebuie să se adreseze societății de asigurare prin care a fost cumpărată polița”, a explicat directorul de Dezvoltare al PAID.

Aceste situații se întâmplă extrem de rar, subliniază specialiștii.

„Din cele 9,6 milioane de locuințe înregistrate în România, doar puțin sub 900 de locuințe sunt în această situație (încadrate în clasa RS1), deci nu este o informație de interes general, ci doar una de natură să stârnească panică.

Listele de clădiri expertizate și încadrate în RS1 se actualizează permanent așa că nu există posibilitatea că aceste locuințe să poată fi asigurate, există sisteme care împiedică acest lucru la ofertare și emitere de polița. În plus, chiar dacă există fonduri pentru expertizare, numărul de specialiști este redus și nu există probabilitatea unei expertizări în masă, ci doar a unor cazuri speciale”, a subliniat Cosmin Tudor.

Oamenii care ajung în această situație pot trimite direct pe adresa PAID o cerere la care să atașeze copia Raportului de expertiză a imobilului, CNP-ul asiguratului care deține polița PAD și adresa completă a locuinței asigurate sau doar numărul poliței PAD în discuție. După analiza datelor puse la dispoziție, specialiștii PAID vom comunica în cel mai scurt timp posibil răspunsul”, a explicat Rodica Brătescu, manager al Departamentului de distribuție și suport tehnic al PAID.

Câte polițe sunt în vigoare în România

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință. Conform prevederilor Legii 260/2008, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații și alunecări de teren.

PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin asocierea a 12 societăți de asigurare – ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări și Uniqa Asigurări –  iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuințe a fost în data de 15 iulie 2010.

Potrivit PAID, asigurarea obligatorie de locuință – PAD – este primul pas în asigurarea locuinței, iar pornind de la ea, se poate încheia o poliță de asigurare facultativă, pentru riscuri suplimentare, precum inundații de la vecini sau incendii.

Asigurarea prin polița PAD acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren. Prin polița PAD sunt acoperite daunele produse locuințelor ca urmare a unui dezastru natural, ca efect direct sau indirect al acestora. Obiectul asigurării îl reprezintă locuințele situate pe teritoriul României, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, din mediul rural sau urban și care sunt înregistrate în evidențele organelor fiscale.

Locuințele situate în clădirile expertizate în condițiile legii de către experți tehnici atestați și încadrate în clasa 1 de risc nu pot fi asigurate pentru niciunul din riscurile incluse în polița PAD. De asemenea, nu pot fi asigurate anexele, dependințele, dotările și utilitățile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată și nici bunurile din interiorul locuinței.

Pentru o locuință tip A, având o sumă asigurată de 20.000 euro, prima de asigurare PAD este de 20 euro pe an. O locuință de tip A este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.

La locuința tip B, având o sumă asigurată de 10.000 euro, prima de asigurare este de 10 euro pe an. O locuință de tip B este o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic, de exemplu chirpici.

Conform celor mai recente statistici ale PAID, la 31 mai 2023 erau asigurate 1.960.480 de locuințe, dintre care 75,1% în mediul urban și 95,7% de tipul A.

Transilvania conduce în clasamentul regiunilor cu cele mai multe asigurări obligatorii încheiate, cu 21,7%, urmată de București (20,1%) și Muntenia (18,5%).

Cele mai multe locuințe asigurate sunt apartamente – 1.189.509, restul fiind case (770.971).


CITEȘTE ȘI:

De ce nu își asigură românii locuințele și câți au fost amendați? Răspunsul directorului general al PAID

Casele nu mai pot fi vândute fără asigurare obligatorie. Orice mișcare imobiliară va fi condiționată de existența poliței PAD

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Cu EA a înlocuit-o Pescobar pe Larisa Popa! Cine este noul manager de la Taverna...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Un MARE savant AVERTIZEAZĂ: Se va ajunge la o luptă între mașinărie și om
Lovitură pentru cei care vor să cumpere mașini SECOND-HAND. Ce s-a discutat în spatele ușilor...
Mielul de Paște, „o pasăre rară”. Puțini români își vor permite
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Este un adult cu propriile planuri”. Cum se înțeleg, de fapt, Teo Trandafir și fiica...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Coreea de Nord ar fi trimis Rusiei 7.000 de containere cu echipamente militare